TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

18.08.2019.

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

Najveći i glavni grad Njemačke jedan je od najmlađih europskih gradova. Osim što je po površini Berlin veći od Pariza, za njega kažu da ima više muzeja nego kišnih dana u godini. Grad koji je šezdesetih bio centar europskih studentskih prosvjeda, danas je prepoznatljiv kao veoma liberalan i tolerantan.

 

 

U grad glumice Marlene Dietrich vodi nas Maja Belina, studentica prava. U nastavku pročitajte Majine prijedloge što raditi i posjetiti u Berlinu, gradu koji ima više mostova od Venecije.

 

PRIJEPODNE:

Za dobar početak jutra koje restorane bi preporučila za doručak?

 

 

Za doručak u Berlinu predložila bih popularan izbor i samih Berlinčana, a to su mnogobrojne, moderno uređene pekarnice, koje se nalaze na svakom koraku te nude veliki izbor peciva i slastica po pristupačnim cijenama. Zbog veličine grada kao što je Berlin predstavljaju odlično rješenje za početak razgledavanja grada. Balzac Coffee je također vrlo popularan pa prije razgledavanja možete uživati u velikoj šalici kave u minimalističko uređenom ambijentu.

 

 

Koje su po tebi najzanimljivije lokacije za istražiti ujutro?

Jutro je odlično vrijeme za razgledavanje ulične umjetnosti. East Side Gallery, najautentičniji preostali dio Berlinskog zida, predstavlja slikovnicu grafita koji podsjećaju koliko je važno ne zaboraviti na vremena kad bi oslikavanje zida značilo vrlo crnu sudbinu onih koji se odluče na taj potez. Prelazeći Oberbaumbrücke dolazi se do Kreuzberga, četvrti gdje su zgrade oslikane važnim porukama o budućnosti i prošlosti nekad podijeljenog grada.

 

 

Koje je najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje grada?

U-Bahn vozi pod zemljom, a S-Bahn prolazi kroz grad te omogućava upoznavanje s Berlinom i dok dolazite do svoje finalne destinacije. Na raspolaganju stoje i autobusi te u istočnom dijelu grada i tramvaji. Dnevna karta u vrijednosti od 7€ omogućava vožnju u svim smjerovima sa svim prijevoznim sredstvima do 3 sata ujutro sljedećeg dana. Karte je vrlo jednostavno kupovati preko mobilne aplikacije te se nude različite mogućnosti u odnosu kako ste planirali istraživati grad.

PODNE:

U kojem restoranu se mogu pronaći lokalni specijaliteti za ručak?

Izvornu njemačku hranu lako je pronaći u obilju restorana u četvrti koja se zove Nikolaiviertel, jednoj od prvih i najstarijih njemačkih četvrti uz rijeku Spree, a uz predivan pogled na Berliner Dom, posjetitelji su okruženi zgradama srednjovjekovne arhitekture. Zanimljivo mjesto se nalazi u Kreuzbergu, a to je jedna od zalogajnica “Burgermeister” koja se nalazi u prijašnjem javnom toaletu.

 

 

Koja jela bi preporučila da svatko mora probati kada se zatekne u Berlinu?

Mali kiosci i zalogajnice nude upravo ono što u suvremenom Berlinu prožetom utjecajem stranih kultura asocira na njemačku kuhinju, a to su primjerice currywurst ili slični njemački specijaliteti koji uključuju jela s kobasicama. Uz još čašu pive i porciju pomfrita moguće je iskusiti njemačku kuhinju uživajući u gradskoj vrevi i promatranju Berlinčana.

 

 

 

POSLIJEPODNE:

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti?

Lokacije koje se ne smiju propustiti su one koje čine Berlin nepresušnim izvorom ne tako daleke povijesti; Brandenburška vrata u kojima se još nalaze meci iz Drugog svjetskog rata, a nadomak kojih se vidi linija nekadašnjeg Berlinskog zida ako se zaputite prema Tiergartenu i Siegessaule, spomeniku pruske pobjede u Prusko- Danskom ratu.

 

 

Odmah u blizini Brandenburških vrata je i Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta čija kupola  koju možete posjetiti i pritom pogledati parlament iznutra, simbolizira činjenicu da narod uvijek treba biti iznad vlasti. Prolazak kroz Alexanderplatz dovodi do Karl-Marx Avenije koja je okružena zgradama socijalističke gradnje. Checkpoint Charlie je također neizostavno mjesto, ali preskočite muzej.

 

 

Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Spomenici kao što su Spomen na Židove ubijene u Europi te Spomenik homoseksualcima žrtvama nacizma ostavljaju nezaboravan dojam. Kada prolazite kroz tamne blokove i uske prolaze Spomenika ubijenim Židovima Europe morate prolaziti sami te čujete samo vjetar i vidite samo nebo što samo dijelom može dočarati užas koji su osjećali pripadnici židovske vjere u Drugom svjetskom ratu. Berlinska katedrala je najveća gradska crkva te prekrasan prizor iz mnogih drugih dijelova grada. Moderniji te turistima jednako zanimljivi dijelovi grada su Potsdamer Platz  i Ku’damm, gdje možete obaviti i dobar shopping te vidjeti ruševnu memorijalnu crkvu Kaiser-Wilhelm. Prazne police na Bebelplatzu označavaju mjesto gdje su se spalile tada nepoželjne knjige.

 

 

Za ljubitelje povijesti umjetnosti koje muzeje bi izdvojila da se moraju posjetiti?

 

Stara nacionalna galerija sadrži kolekciju od preko 2000 najvećih djela slikarstva. U Pergamskom muzeju nalaze se sjajno očuvane Ištarine dveri, Pergamski oltar i Vrata tržnice u Miletu, a u Novom muzeju možete vidjeti kontroverznu Nefertitinu bistu. To su samo tri muzeja na Muzejskom otoku Berlina te zbog ogromne kolekcije svakoga  bilo bi dobro posvetiti vrijeme onome koji vam je osobno najzanimljiviji. Od preostalih muzeja važno je spomenuti i sjajan interaktivni DDR muzej gdje ulazite u stan i upoznajete život obitelji Istočne Njemačke, Muzej za film i televiziju gdje su izloženi gotovo svi kostimi velike Marlene Dietrich te Prirodoslovni muzej gdje cijelo predvorje muzeja zauzimaju rekonstrukcije kostura dinosaura u prirodnoj veličini.

 

 

Gdje se mogu pronaći originalni njemački proizvodi?

Ampelmann, čovječuljak koji na semaforima ukazuje treba li se krenuti ili stati je vrlo poznata maskota samog Berlina te ima i dućane posvećene njegovom liku. Unter den Linden je avenija pokrivena štandovima gdje je moguće pronaći knjige i ručno rađene rukotvorine.

 

 

VEČER:

Postoji li restoran s posebnim pogledom na grad čija lokacija te je posebno oduševila i koji je idealan za završetak dana?

Ako ste spremni izdvojiti koji euro više, vrlo lijep pogled na grad nudi TV toranj izgrađen po uzoru na Sputnika s restoranom u kojem se nude njemački specijaliteti. Ne zaboravite rezervirati unaprijed zbog ograničenog broja mjesta i neizbježne turističke gužve.

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

Za one koji žele iskusiti gdje Nijemci provode poslijepodne i predvečer opuštajući se od užurbanog dana i svakodnevnih obveza, pravo mjesto je Holzmarkt s veselo obojenim okruženjem, zelenilom i lampicama gdje se uz rijeku Spree može popiti pivo i uživati u zalasku sunca. Cinema Cafè je sličan primjer, a Kreuzberg nudi mnoštvo restorana, barova i klubova od kojih bih svakako izdvojila bar “S036” u kojem je vrijeme provodio i svirao legendarni David Bowie.

 

 

Kakvu ponudu noćnog života nudi Berlin?

Nakon ujedinjenja Njemačke, Nijemci su se ujedinili i u ljubavi prema techno glazbi. Malo tko nije čuo za Berghain, Suicide Circus, The Void, The White Rabbit, Zum schmutzigen hobby, koje je središte okupljanja i LGBTQ zajednice ili bar Cassiopeia. Središta zabave i techno glazbe nalaze se u četvrti Friedrichshain, u starim napuštenim tvornicama koje su umjetnost i turistička zanimljivost same za sebe.

 

 

 

 

Piše: Pola Križevac
Fotografije: Maja Belina

Pročitajte i...

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

U ovom chic hotelu na Santoriniju se definitivno vidimo

Tko kaže da ne možemo već početi planirati buduće zaslužene odmore?

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

Filmska putovanja: filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

▲ Povratak na vrh