TravELLE Guide: Rijeka kroz 24 sata

17.03.2019.

Kako provesti jedan dan u Rijeci?

Treći po veličini grad u Hrvatskoj koji je ujedno i najveća hrvatska luka svake godine posjeti više od sto tisuća posjetitelja povodom tradicionalnog Riječkog karnevala koji se održava još od 1982. godine. Riječki karneval koji je svrstavan uz bok karnevalima u Veneciji i Riu de Janeiru uvršten je na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi. Rijeka se smatra izuzetno otvorenim gradom te je baš taj grad u veljači ove godine dobio prvi ženski semafor čijim se postavljanjem nastoje smanjiti predrasude i promovirati jednakost. Ljubiteljima rock i punk glazbe svidjet će se činjenica da je ovaj urbani grad u osamdesetim i devedesetim godinama bio kultni rokerski i punkerski grad.
U grad na Rječini vodi nas urednica Extravaganta Maja Uremović. U nastavku pročitajte Majine prijedloge što raditi i posjetiti u Rijeci, gradu u kojem je Antun Mihanović napisao službenu hrvatsku himnu.

 

PRIJEPODNE:

Što je najbolje za vidjeti ujutro u gradu dok nisu velike gužve, od koje lokacije treba započeti istraživanje grada?

Rijeka je meni najljepša rano ujutro, prije gradske gužve dok se većina tek budi. Poznata sam kao ranoranioc pa nerijetko moj radni dan započinje već oko šest i trideset ujutro. Ujutro sam među prvima na gradskoj tržnici, najšarenijem i najveselijem mjestu u gradu.

 

Koji restoran bi izdvojila s najboljom ponudom za doručak?

Oko tržnice i HNK Ivana pl. Zajca u zadnje se vrijeme otvorilo nekoliko zanimljivih lokala sa zanimljivom ponudom za doručak poput kavane Grad ili Kings caffea čiji sam česti gost. A nakon doručka preporučila bih šetnju riječkim Molo longom s kojeg puca najljepši pogled na cijeli grad. Na Molo longu u svako doba dana šeta ogroman broj Riječana te je gotovo neizbježno da ćeš svako malo sresti nekog koga poznaješ.

 

PODNE:

Koji restoran s lokalnim specijalitetima bi preporučila za ručak?

Kako sam već i ranije rekla omiljeni dio grada mi je onaj oko gradske tržnice, a upravo ondje smjestio se i bistro Placa 51. Ako želite brz i kvalitetan ručak onda je ovo pravo mjesto za vas. Nakon služenja dnevnog menua chef Ivan Tomašević otvara chefs table, gdje upoznaje goste s namirnicama, njihovom pripremom te im prezentira cijelo iskustvo u kuhinji i kompletnu pripremu svakog tanjura. Kada posjetite Rijeku, ovo nikako nemojte propustiti.

 

Osim Place 51 nezaobilazna adresa koju preporučujem je i francuski bistro La Rose.

POSLIJEPODNE:

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti?

Svatko tko posjeti Rijeku obavezno mora prošetati riječkim Korzom, slikati se ispred gradske ure, prošetati Starim gradom i uživati u pogledu na Kvarner s vrha Trsatske gradine.

 

Gdje se mogu pronaći unikatni riječki suveniri?

Za kupovinu suvenira preporučujem Malu galeriju i galeriju Ri art, prodavaonicu Happy hobby, u kojoj se mogu pronaći originalne t-shirt majice sa ŠTA DA? natpisom, a obavezno posjetite i Samovar koji se nalazi na Čajnom trgu, gdje osim što možete uživati u najrazličitijim čajevima, iste možete kupiti i ponijeti kao suvenir.

 

VEČER:

Postoji li restoran s posebnim pogledom na grad koji je idealan za završetak dana?

Restoran s definitivno najboljim pogledom na Rijeku je Mololongo, a nalazi se na gradskom lukobranu. Odlučite li uživati u njihovim ribljim specijalitetima ili samo u čaši vina uz zalazak sunca, posjet Mololongu sigurno ćete dugo pamtiti.

 

 

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

Za večernju šetnju preporučila bih obližnji Volosko, meni osobno najdraže mjesto na Kvarneru. I Volosko je poznat po brojnim odličnim restoranima poput Plavog podruma ili nedavno otvorene ostarie Veranda u kojoj će vas osim vrhunske gastro ponude zasigurno očarati i gostoljubivost njihovog domaćina Omera Mahića te terasa s najljepšim i najromantičnijim pogledom.

 

Kakvu ponudu noćnog života nudi Rijeka?

Nisam baš prava osoba za preporuku mjesta za noćne izlaske jer rijetko izlazim navečer, ali kada izađem onda je mjesto na koje ću prvo otići cocktail bar Three monkeys. Uz savršene koktele, svim damama preporučila bih da isprobaju čašu čokoladnog vina. Vjerujte mi, sigurno ćete se vratiti po još.

Pola Križevac
Foto: Adriana Karuza

Pročitajte i...

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

TravELLE Guide: Helsinki kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Finske?

TravELLE Guide: Zürich kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u najvećem gradu Švicarske?

TravELLE Guide: Lisabon kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Lisabonu?

TravELLE Guide: Šibenik kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Šibeniku?

▲ Povratak na vrh