TravELLE Guide: Rio de Janeiro kroz 24 sata

04.05.2019.

Kako provesti jedan dan u bivšem glavnom gradu Brazila?

Grad koji je osnovan na vrhu brda Šećerna Glava i koji je kasnije bio napadan od strane francuskih gusara nastao je zbog protjerivanja Francuza iz Brazila. Danas je Rio de Janeiro s preko šest milijuna stanovnika najpopularnije turističko odredište u Brazilu čiju najveću atrakciju čini jedan od najvećih kipova na svijetu, kip Krista Iskupitelja kojeg godišnje posjeti tristo tisuća turista.

 

 

U gradu siječanjske rijeke kojem je karneval najvažniji događaj godine život se na tjedan dana pretvara u zabavu. Karneval u Riu de Janeiru je najpoznatiji karneval u svijetu, a osim što taj događaj okuplja oko dva milijuna ljudi koji plešu na ulici, njegov spektakularan novogodišnji doček na poznatoj plaži Copacabana također dočekuje više od dva milijuna ljudi.

Stjuardesa Kristina Vukovčan vodi nas u Rio de Janeiro, grad sambe. U nastavku pročitajte Kristinine prijedloge što raditi i posjetiti u Riu de Janeiru, gradu u kojem je ulična umjetnost grafita legalna.

 

 

PRIJEPODNE:

 

Koja lokacija u gradu je idealna za jutarnji početak obilaska grada?

Ako se probudite dovoljno rano, najbolji način za razgledavanje Ria je definitivno iz zraka. Za one koji se ne boje visine preporučujem Hand gliding. Najpoznatija lokacija za hand gliding u Riu je Tijuca National Park. Tijuca National Park je najveća svjetska urbana prašuma koja pokriva oko 32 km2. Let traje od 8 do 15 minuta jer ovisi o vjetru, a polazak je s platforme koja se nalazi na Pedra Boniti. Let se završava s prekrasnim pogledom na Atlantik i slijeće se na plažu Sao Conrado.

 

 

Koji restoran bi izdvojila s najboljom ponudom za doručak?

Moje najdraže mjesto za doručak u Riu je plaža Copacabana, koja se smatra jednom od najpoznatijih  i najljepših plaža na svijetu. Na plaži ima bezbroj malih štandova gdje se može pojesti Acai. Ova novootkrivena superhrana je postala popularna svugdje u svijetu, iako je Acai  jedna od glavnih namirnica u južnoameričkoj prehrani već stotinama godina.

 

 

Koje je najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje grada?

Mislim da je najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje grada taxi. Cijene su vrlo pristupačne, ali je jedini problem što većina taksista ne priča engleski. Prije nego se uputite u grad, ako nemate internet na mobitelu, najbolje je skinuti mapu Ria online.

 

PODNE:

 

Koje lokalne specijalitete bi izdvojila da se moraju probati i u kojim restoranima?

Kada se nađete u Riu morate ručati u tradicionalnom brazilskom steakhouseu ili Churrascariji, gdje poslužitelji dolaze do stola s noževima i ražnjem na kojima se nalaze razne vrste kvalitetnih komada mesa od kojih su to najčešće lokalni komadi govedine, svinjetine, piletine i ponekad egzotičnog mesa. U mnogim restoranima na stolu se nalaze kartice koje su zelene boje s jedne strane, koje pokažete poslužitelju da donese još mesa ili pak crvene s druge stane koje ukazuju da ćete preskočiti tu rundu mesa.

 

 

POSLIJEPODNE:

 

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti? Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Jedno od mjesta koje morate posjetiti je Corcovado i Christ the Redeemer. Corcovado je planina u centru Ria na čijem vrhu se nalazi kip Krista Otkupitelja koji je postao kulturna ikona Ria de Janeira i Brazila, a nalazi se i na popisu kao jedan od novih svjetskih čuda. Imala sam priliku vidjeti Corcovado iz helikoptera i mogu reći da je pogled iz zraka spektakularan.

 

 

 

Sljedeće mjesto koje se ne smije propustiti je Escadaria Selarón. Ove svjetske poznate stepenice su djelo čileanskog umjetnika Jorgea Selaróna. Selarón je 1990. godine počeo obnavljati oronule stepenice ispred svoje kuće u Lapi. Susjedi su mu se prvo rugali zbog izbora boja pločica koje su bile plave, zelene i žute boje u bojama brazilske zastave. Stepenice su postale njegova opsesija te je prodavao svoje slike kako bi financirao svoj rad. Na kraju je sve stepenice prekrio pločicama, keramikom i ogledalima te je Escadaria Selarón postala jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Riu.

 

 

Jedno od mojih najdražih mjesta u Riu je Parque Lage. Parque Lage je javni park u Riu smješten u četvrti Jardim Botanico, u podnožju Corcovada. Šezdesetih godina je postao javni park s pješačkim stazama kroz suptropsku šumu. U parku se nalazi prekrasna vila gdje su otvorili kafić. Snoop Dog je snimio spot za pjesmu Beautiful u toj vili 2003. godine i od tada je ovaj park postao jedan od najpoznatijih mjesta u Riu.

 

VEČER:

 

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo

vidjeli tijekom dana?

Ako ste dovoljno hrabri za zalazak sunca uputite se u jednu od Favela. Favele su divlja naselja u Brazilu, a jedna od najvećih favela je Rocinha. Najveći dio favela se nalazi na strmom brdu s prekrasnim pogledom na Rio de Janeiro.

 

 

Postoji li restoran s posebnim pogledom na grad čija lokacija te je osobito oduševila i koji

je idealan za završetak dana?

Mjesto koje se mora posjetiti je Bar Da Laje u Vidigalu, jedno od mojih omiljenih mjesta kada je u pitanju prekrasan pogled, ugođaj, hrana i  piće. Imajte na umu da u Riu nikada niste 100 posto sigurni, ali Vidigal je najsigurnija favela u Riu gdje možete pronaći mnogo stranih turista.

 

 

Za one koji žele okusiti noćni provod, koje klubove preporučuješ?

Za dobar noćni provod uputite se u Lapu. Lapa je četvrt u središtu Ria poznata po povijesnim spomenicima i noćnom životu. Danas su mnoge od raspadnutih palača ‘’dobile malo boje’’ i pretvorene su u noćne klubove i barove. Obavezno ostavite sve dragocjenosti u hotelu jer nažalost ima puno džeparoša, obujte neke udobne cipele i pripremite se na zabavu do zore.

 

 

Piše: Pola Križevac
Fotografije: Kristina Vukovčan

Pročitajte i...

Gisele Bündchen piše svoju prvu knjigu!

Brazilski supermodel radi na memoarima o svom životu, dugogodišnjoj karijeri i braku

Gisele Bündchen ima 16-godišnju dvojnicu!

Društvene mreže su nam podarile još jednu zvijezdu - najnoviju dvojnicu Gisele Bündchen kojoj je tek 16 godina

Iguazu

Brazilsko-argentinski biser: Slapovi Iguazu

Prirodna i mistična ljepota Iguazu vodopada svake godine privlači više od milijun posjetitelja

Pogled na Pão de Açúcar (glava šećera), glasovito brdo iznad Rio de Janeira, i Guanabara Bay, zaljev Atlantskog oceana na čijoj je desnoj obali Rio i smješten, vizualni su bonus gostima

Raj u Rio de Janeiru

Suvlasnik obućarskog brenda Burakuyan otvorio je šarmantni butik hotel Villa No. 174 u četvrti Santa Teresa

Najstylish filmski momenti Gwyneth Paltrow

Spremne za malo modne nostalgije devedesetih i ranih dvijetisućitih?

'Seks i grad' bez Samanthe je samo 'grad'. Želimo li zaista najavljeni reboot?

Kao i mnoge veze koje smo pratile u seriji, možda bi bilo bolje da ostavimo ovu ljubav u prošlosti dok još imamo lijepa sjećanja…

▲ Povratak na vrh