TravELLE Guide: Varšava kroz 24 sata s blogericom Tamarom Vešović

23.03.2019.

Kako provesti jedan dan u Varšavi?

Glavni i najveći grad Poljske koji se smjestio na rijeci Visli kroz povijest je bio nekoliko puta rušen od raznih osvajača zbog čega se danas naziva ˝Gradom feniksa˝. Varšava je osnovana u kasnom 12. stoljeću, a stari grad se od 1980. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao primjer poslijeratne obnove grada. Ovaj urbani grad koji je sve samo ne dosadan slovi za najjeftiniju europsku metropolu koja zrači pozitivnom energijom.

 

 

U grad kojeg čuva sirena vodi nas modna blogerica Tamara Vešović. U nastavku pročitajte Tamarine prijedloge što raditi i posjetiti u Varšavi, gradu u kojem se školovao i živio poznati skladatelj i pijanist Fryderyk Chopin, a u čijem centru se mogu pronaći ˝svirajuće˝klupe čijim pritiskom na gumb sviraju njegova najvažnija djela.

 

PRIJEPODNE:

 

Koja lokacija u gradu je idealna za jutarnji početak obilaska grada?

Za jutarnji početak obilaska grada predložila bih šetalište uz rijeku Wisłu. Tu možete popiti prvu jutarnju kavu s obzirom na to da je ovaj dio grada bogat kafićima s pogledom na rijeku. Nakon toga predlažem obilazak predivnog Starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a i obavezan odlazak u jedan od najvećih parkova u Europi, park Łazienki.

 

 

Koji restoran bi izdvojila s najboljom ponudom za doručak?

Najbolja ponuda za doručak po mom mišljenju se može naći na 2 lokacije. Prva preporuka je “Charlotte” gdje do 15 sati ne možete napraviti rezervaciju. Ondje ćete pričekati prvi slobodan stol, ali će biti vrijedno vašeg vremena. Druga preporuka je restoran/caffee “Na Lato”. Posebno preporučujem ovu lokaciju kada je vrijeme lijepo kako biste uživali u vrtu.

 

 

 

Koje prijevozno sredstvo bi preporučila za istraživanje grada? 

Kao sredstvo za istraživanje grada možete koristiti bicikl. Na svakom uglu možete naći stanice na kojima se nalaze bicikli gdje ih možete iznajmiti po vrlo povoljnoj cijeni. Ako vrijeme nije pogodno za vožnju istog, Uber je također dobar izbor.

 

PODNE:

U kojem restoranu se mogu pronaći lokalni specijaliteti za ručak?

Moji omiljeni restorani u kojima uživam u ručku su Flaming & Co., Der Elefant, U Fukiera i Różana. Ako vam se jede nešto slatko pođite do slastičarnice “Słodki Słony” ili do “Warszawski Lukier”.

 

 

Koja jela bi preporučila da svatko mora probati kada se zatekne u Varšavi?

Kada ste u Varšavi ne smijete propustiti njihovo lokalno jelo  pierogi. Tanko tijesto punjeno mesom, sirom, kupusom, krumpirom koje može biti posluženo i kao desert punjeno jagodama, borovnicama i ostalim voćem. Najukusnije pierogije možete probati u restoranu Der Elefant. Desert koji je veoma popularan u Poljskoj je beza ili Pavlova, ovisno kako je tko zove.

 

 

POSLIJEPODNE:

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti?

Lokacije koje se definitivno ne smiju propustiti su Stari grad i park Łazienki. Ako imate vremena, pođite do Ulice Poznańska, ulica u kojoj se nalaze mnogobrojni kafići i restorani koji je čine urbanom.

 

 

Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Od znamenitosti predlažem Palaču kulture, jednu od “Staljinki” u kojoj se nalaze pozornice, muzeji, galerije, a postoji i vidikovac. Tu je i Muzej Ustanka (Warsaw Rising Museum) kao i Muzej posvećen židovskim žrtvama.

 

 

Bez kojeg unikatnog poljskog proizvoda se nitko ne smije vratiti kući?

Postoje dva proizvoda koja bi se trebala naći u vašem koferu na putu kući iz Varšave.  Prvi je kamen Amber, proizvodi se u Poljskoj te je zbog toga mnogo jeftiniji nego bilo gdje dalje u svijetu. Poljska izvozi ovaj kamen u druge zemlje. Ovdje možete pronaći raznovrstan nakit s ovim kamenom. Drugi proizvod je najukusnija karamela Krówka! Obično je vanjski dio hrskav, a iznutra tečan, veoma ukusan “suvenir” iz Poljske!

 

 

VEČER:

Možeš li izdvojiti jedan restoran koji bi bio idealan za završetak dana?

Za završetak dana predlažem restoran Stixx i mjesto u kojemu smo moj muž i ja veoma česti gosti – Sushi Zushi Żurawia. Ako ste ljubitelj sušija ovo mjesto morate posjetiti pod obavezno. Stixx je također popularan kao restoran u koji možete poći prije odlaska u diskoteku.

 

 

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

Ono što je u Varšavi super je činjenica da postoji mjesto zvano Hala Koszyki, desetak restorana na jednom mjestu koji su otvoreni 24 sata pa poslije izlaska nećete ići kući gladni ako svratite do popularne Hale.

Kakvu ponudu noćnog života ima Varšava?

Noćni život u Varšavi je raznolik. Možete birati koju glazbu želite slušati i u kojem ambijentu uživati. Najpopularnija mjesta u gradu su Sen, The View, Paros, a tu je i nezaobilazna ulica puna noćnih klubova, Mazowiecka.

 

 

Piše: Pola Križevac

Foto: Tamara Vešović

Pročitajte i...

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

TravELLE Guide: Helsinki kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Finske?

TravELLE Guide: Zürich kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u najvećem gradu Švicarske?

TravELLE Guide: Lisabon kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Lisabonu?

TravELLE Guide: Šibenik kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Šibeniku?

▲ Povratak na vrh