TravELLE Guide: Zürich kroz 24 sata

02.06.2019.

Kako provesti jedan dan u najvećem gradu Švicarske?

Grad koji se našao na popisu pet najboljih gradova s najboljom kvalitetom života na svijetu, najveći je grad u Švicarskoj. Grad fontana, Zürich, bogat je, skup i kozmopolitanski grad. Grad države poznate po čokoladi, siru, bankama i najboljim mehanizmima satova postao je dom mnogima koji ga smatraju neutralnim i sigurnim gradom u slučaju rata. Švicarska je sigurna i mirna država najzelenijih šuma i parkova te čistog zraka, a za svoj dom su ju odabrali i Tina Turner, Roger Moore i Paulo Coelho.

U Zürich nas vodi Iva Marić, magistrica ekonomije. U nastavku pročitajte Ivine prijedloge što raditi i posjetiti u Zürichu, gradu na čijem je sveučilištu bio profesor Albert Einstein.

 

 

PRIJEPODNE:

Koja lokacija u gradu je idealna za jutarnji početak obilaska grada?

 

Obavezno istražite Kreis1! Altstadt (Stari grad) je idealna početna točka za razgledavanje grada. Ulice su ispunjene poviješću, a isto tako i s modernim shopovima i caffe barovima. U predahu od jutarnjeg razgledavanja preporučujem vam jutarnju dozu kofeina u nekom od mnogobrojnih kafića. Jedni od meni dražih su Bovelli, talijanski caffe bar s odličnom kavom, zatim Metropol, caffe bar s dušom, Rooftop Restaurant & Bar s predivnim pogledom na Bahnhofstrasse te svakako Terasse s pogledom na rijeku.

 

Koji restoran bi izdvojila s najboljom ponudom za doručak?

Zürich je jako bogat ponudom restorana za doručak i brunch. Ono što bih svakako izdvojila je Babu`s Bakery & Coffe house koji se nalazi u samom centru grada. Restoran PURO također nudi odličnu ponudu, gdje ćete uz odličnu hranu uživati i u predivnoj vanjskoj terasi za koju imate osjećaj kao da se ne nalazite u samom centru grada. Moje preporuke su još i Cafe des Amis, Juicery, Hiltl, Roots i Ona Poké.

 

 

 

Koje je najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje grada?

 

Javni prijevoz u Zürichu je odlično organiziran i povezan. Najučinkovitiji i najčešći način prijevoza u središtu grada je svakako tramvaj koji se odlično nadopunjuje s autobusima i vlakovima. Glavni željeznički kolodvor smješten je u samome centru te vlakovi funkcioniraju jednako kao i metro. Još jedna opcija za doživjeti Zürich iz druge perspektive je vožnja brodom, dok je kao najnovija i najfleksibilnija opcija, aplikacija za električne romobile (Flash, Bird) koji se nalaze posvuda po gradu i odlični su za razgledavanje grada.

 

 

 

PODNE:

 

Koje lokalne specijalitete bi izdvojila da se moraju iskušati i u kojim restoranima?

 

Zürich je idealno mjesto za isprobavanje švicarske kulinarske tradicije. Švicarci jako drže do njihovih delicija tako da mnogobrojni restorani nude švicarske specijalitete. Ono što svakako morate isprobati je Zürcher Geschnetzeltes (sjeckano meso u umaku). Jedan od restorana s klasičnom švicarskom kuhinjom je Zeughauskeller. Preporuka je da svakako rezervirate svoje mjesto, kako u ovom restoranu, tako i u drugima. Još jedan njihov specijalitet s kojim se ponose je njihova Bratwurst (kobasica iz St. Gallena), za koju kažu da je toliko dobra da je uvreda jesti je s bilo kakvim umakom, i ja bih se složila s time. Jedan od popularnih mjesta gdje je možete naručiti je Sternen Grill koji se nalazi na Bellevue Platzu. Nedaleko od Sternen Grilla nalazi se slastičarnica Mövenpick s najboljim sladoledom koji sam ikad probala. U ljetnim danima ćete naići na velike gužve, ali se isplati čekati. Ako se nađete u Zürichu tijekom zime, ono što morate probati je njihov Fondue od sira te Raclette.

 

 

Švicarska jela su meso i mliječni proizvodi, ali ako se vaša prehrana bazira na vegetarijanskim proizvodima obavezno posjetite Haus Hiltl, prvi svjetski vegetarijanski restoran.

 

 

POSLIJEPODNE:

 

Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti? Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Shopping je za žene neizostavna stavka u životu, a upravo ulica Bahnhofstrasse je rezervirana za najbolji shopping s mnogobrojnim prodavaonicama poznatih svjetskih dizajnera i brendova. Među mnogobrojnim muzejima izdvojila bih Landesmuseum Zürich, muzej koji zahvaljujući kulama podsjeća na dvorac iz bajke. Muzej prati povijesni razvoj Švicarske i Züricha od prapovijesti pa sve do danas stoga kroz muzej možete puno toga doznati o samoj povijesti grada. Tu su još i Opernhaus na Bellevue Platzu te FIFA Museum i FIFA sjedište koje je sigurno zanimljivo muškoj populaciji. Za najmlađe uzraste tu je ZOO Zürich, jedan od najboljih ZOO-a u Europi.

 

 

Za odličan pogled na grad podsjetite Lindenhof, najstariji dio grada koji se nalazi između Bahnhofstrasse i lijeve obale Limmata, koje je mnogobrojnim turistima dobro poznato mjesto za selfie zbog svoje posebne lokacije.

S obzirom na to da je cijeli grad povezan rijekama i jezerom Zürich, topla preporuka je ići na izlet brodom. Cijela obala je obložena šetalištima i parkovima, gdje domaći stanovnici upijaju zrake sunca, joggiraju, odmaraju, a poneki i plivaju u jezeru.

 

 

 

Bez kojeg unikatnog švicarskog proizvoda se nitko ne smije vratiti kući?

 

Zürich je grad čokolade, sireva, satova i banaka. Ono bez čega se nikako ne bi smjeli vratiti kući su švicarske čokoladne delikatese. Izdvojila bih Luxemburgerlije,makarone koje možete probati i kupiti u Confiserieama Sprüngli. Sigurna sam da će vaši najbliži biti oduševljeni.

Za mušku populaciju tu je poznati „švicarac“, džepni nožić koji gotovo svaki Švicarac posjeduje.

  

 

VEČER:

Postoji li restoran s posebnim pogledom na grad čija lokacija te je osobito oduševila i koji je idealan za završetak dana?

Izdvojila bih dva restorana, restoran „Die Waid“ s čije vanjske terase imate pogled na cijeli grad te Hotel Dolder Grand, „breathtaking“ hotel s pogledom na jezero i grad u čijem ćete  restoranu uživati u ponudi i okusima.

 

 

 

Želimo li navečer prošetati gradom, gdje bi se trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

 

Navečer obavezno posjetite Langstrasse. Langstrasse je nekad bila glavna crvena svjetlost u Zürichu. Sada je to sve malo suptilnije, ali ako imate vremena posjetite i taj dio grada.

Kakvu ponudu noćnog života nudi Zürich?

 

Ovo što se meni posebno sviđa je to što dosta njih ima koncept restorana i bara u jednom, stoga se nakon fine večere možete „prebaciti“ u dio gdje se nalazi bar i party može početi. Neki od meni dražih su George Bar & Grill s odličnom hranom i ambijentom, Kaufleuten s tematskim večerima te isto tako odličnim afterpartijima tijekom ljetnog perioda godine i Razzia restoran-bar koji će vas svojim detaljima i interijerom ostaviti bez teksta.

 

 

Kao odličan izbor za dobru noćnu zabavu je i stari grad koji je prepun barova i kafića zavučenih u malim ulicama te noćni klubovi poput ICON Cluba’a i Jadea.

 

Piše: Pola Križevac

Fotografije: Iva Marić

Pročitajte i...

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

TravELLE Guide: Berlin kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Njemačke?

TravELLE Guide: Helsinki kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u glavnom gradu Finske?

TravELLE Guide: Lisabon kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Lisabonu?

TravELLE Guide: Šibenik kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Šibeniku?

TravELLE Guide: Los Angeles kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u gradu anđela?

▲ Povratak na vrh