Trebamo li nakon blagdana prakticirati detox dijete i zašto ne?!

30.12.2019.

Pet zlatnih pravila za zdravu prehranu

Vrijeme božićnih domjenaka i blagdanskih druženja je već skoro iza nas. Stolovi su bili puni hrane i pića, ponekad u prevelikim količinama. No, ubrzo se vraćamo našim rutinama i novogodišnjim odlukama, među kojima se često nađe i gubitak kilograma. Tada volimo posegnuti za što brzim i radikalnim rješenjem – detox dijetama i režimima. Upravo to zna biti pogrešan izbor, tvrdi licencirani nutricionist i fitness trener, Sebastijan Orlić.

Kada je riječ o popularnoj temi čišćenja organizma ili detoksikacije, vjerojatno mnogi od vas mislite u sebi: “Detox je sjajan! Osjećat ću se odmorno i napunjeno energijom nakon dobrog procesa čišćenja.” Kao i kod većine tema vezanih uz nutricionizam, ali i život općenito – striktno držanje za bilo koji ekstremni stav može nas zaslijepiti i uskratiti nam neke važne informacije. Hrana i pića koja se obično preporučaju kao dio detoks dijeta su često bogata hranjivim sastojcima, poput:
limuna
zelenog čaja
omega-3 masnih kiselina (posebice DHA i EPA)
šarenog voća i povrća

Navedene namirnice pomažu, bolje od nekih drugih, našem tijelu da se nosi s toksinima iz konzumirane hrane i naše okoline. Kad govorimo o konkretnim kemijskim spojevima – biljna verzija glutationa, važnog sredstva za proces detoksikacije organizma, može se naći u raznim prirodnim namirnicama uključujući:
šparoge
špinat
avokado
tikvice

No, iako sve navedene namirnice sigurno imaju adekvatna “detox” svojstva, ove prirodne namirnice odličan su izbor za svakodnevnu prehranu (ne samo nakon blagdana) i svakako postoji topla preporuka za njihovu što češću konzumaciju. Svi znamo glavne “toksine” u modernoj prehrani, posebice dominantne tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. To su redom:
višak konzumiranih kalorija
prerađeni šećeri
višak masti u prehrani
višak soli u hrani

Kao što vidimo, ključna riječ je višak! Jednostavno, smanjivanje količina ovih “toksina” poboljšalo bi naše zdravlje i funkcioniranje organizma. To možemo učiniti tako što ćemo jesti najkvalitetniju moguću i najsvježiju hranu, pazeći na znakove koje nam naše tijelo daje i nikako ne smijemo ući u proces prejedanja. I da, kao što vidite, ne trebaju nam magična čišćenja i detox sokovi!

Dok iza detox dijeta nema jakih dokaza, postoje čvrsti temelji i smjernice kako živjeti na način koji promovira optimalno zdravlje, sprječava nastanak kroničnih bolesti i drži nas u optimalnoj formi. Pet zlatnih pravila:

1. Jedite razumne količine hrane
2. Izgradite svoje obroke sa hranom prirodnog porijekla kad god je to moguće
3. Pijte dovoljno tekućine, uključujući vodu i čaj
4. Svakodnevno boravite na suncu i svježem zraku
5. Redovito vježbajte i znojite se

Piše: Aleksandra Milinković

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

Kako je moguće da Penélope Cruz s 46 izgleda kao da joj je trideset?

Želimo broj njezine dermatologice, nutricionistice, psihijatra, e da, i Javierov broj također! Jer kako drugačije objasniti glumičin sjajni ten bez traga borama na pragu pedesetih i taj neodoljivi osmijeh koji nije zamrzla sveopća botoks panika od starosti

Namirnice koje će vaši mišići obožavati

Trening nije dovoljan, ovo želite na svom tanjuru

Početničke pogreške pri skidanju kilograma

Ako se želite vratiti u formu ovo su stvari na koje morate pripaziti

Ukusne i lagane ideje za doručak

Tri pogleda na doručak

▲ Povratak na vrh