Tri hrvatske kustosice od lipnja dolaze na čelo bečkog Kunsthallea!

07.03.2019.

Kustosice putuju u Beč

Po prvi put će Kunsthalle Wien voditi grupa kustosa i to ne bi bilo toliko iznenađujuće da se ne radi o ženama iz Hrvatske. Tri članice domaćeg kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW, Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović, u lipnju 2019. preuzimaju vodstvo nad bečkom galerijom suvremene umjetnosti Kunsthalle Wien. Izabrane su između više od 80 kandidata iz cijelog svijeta.

 

 

Kustoski kolektiv Što, kako i za koga / WHW, kao udrugu za vizualnu kulturu, Dević, Ćurlin, Ilić i Sabolović osnovale su 1999. u Zagrebu, a sada će naslijediti Nicolausa Schafhausea, koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What, How and for Whom / WHW (@whw_what.how.forwhom) on

Kunsthalle je smješten u samom centru Beča u dva prostora, u velikoj zgradi unutar kompleksa Museumsquartiera te u manjem paviljonu na Karlsplatzu. Osnovan je 1992. s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti.

Ovo će biti prvi put da Kunsthalle Wien vodi grupa kustosa, a zadatak će preuzeti tri od četiri članice WHW-a, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović koje će na mjestu ravnateljica biti pet godina. Ana Dević će nastaviti voditi projekte kolektiva u Zagrebu.

‘WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika, ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo’, najavljuju iz WHW-a dodajući kako su to principi koje su razvijali i u radu u Zagrebu.

Piše: N.B.
Fotografije: WHW Instagram @WHW_WHAT.HOW.FORWHOM

Pročitajte i...

Multimedijalna izložba "Intima" u Galeriji Kranjčar

U Galeriji Kranjčar do 05. prosinca otvorena je skupna izložba "Intima"

Ida Prester: Priča o dva grada, dvije ljubavi i milijardu promašaja

Razgovor bez filtera s ikonom domaće pop kulture i voditeljicom prvog ikada online izdanja ELLE Style Awards! Ako itko zna što znači #FashionReinvention i novi glam, to je Ida Prester...

Nove ideje za blagdanske dekoracije potražite na Netflixu

Još malo pa počelo... blagdansko ludilo! Jeste li spremni?

Behind the scenes: kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

▲ Povratak na vrh