Tri hrvatske kustosice od lipnja dolaze na čelo bečkog Kunsthallea!

07.03.2019.

Kustosice putuju u Beč

Po prvi put će Kunsthalle Wien voditi grupa kustosa i to ne bi bilo toliko iznenađujuće da se ne radi o ženama iz Hrvatske. Tri članice domaćeg kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW, Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović, u lipnju 2019. preuzimaju vodstvo nad bečkom galerijom suvremene umjetnosti Kunsthalle Wien. Izabrane su između više od 80 kandidata iz cijelog svijeta.

 

 

Kustoski kolektiv Što, kako i za koga / WHW, kao udrugu za vizualnu kulturu, Dević, Ćurlin, Ilić i Sabolović osnovale su 1999. u Zagrebu, a sada će naslijediti Nicolausa Schafhausea, koji je u lipnju 2018. objavio pismo i najavio da se s mjesta ravnatelja povlači tri godine prije isteka ugovora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What, How and for Whom / WHW (@whw_what.how.forwhom) on

Kunsthalle je smješten u samom centru Beča u dva prostora, u velikoj zgradi unutar kompleksa Museumsquartiera te u manjem paviljonu na Karlsplatzu. Osnovan je 1992. s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti.

Ovo će biti prvi put da Kunsthalle Wien vodi grupa kustosa, a zadatak će preuzeti tri od četiri članice WHW-a, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović koje će na mjestu ravnateljica biti pet godina. Ana Dević će nastaviti voditi projekte kolektiva u Zagrebu.

‘WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika, ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo’, najavljuju iz WHW-a dodajući kako su to principi koje su razvijali i u radu u Zagrebu.

Piše: N.B.
Fotografije: WHW Instagram @WHW_WHAT.HOW.FORWHOM

Pročitajte i...

hudog & hucat

Namještaj za kućne ljubimce s dizajnerskim potpisom pronađite na Elle Boutiqueu

Hudog & Hucat domaći je brend koji stvara preslatke krevetiće za četveronožne članove obitelji

Uživajte u baletu u predvečerje ispred HNK u Zagrebu

Smiraj dana je idealno vrijeme za opuštanje uz kulturne sadržaje u samom centru Zagreba

sensa dan

Dođite na najveći festival vitalnosti na otvorenom: Sensa dan obogaćuje živote i unosi radost u svakodnevicu

Najveći hrvatski festival zdravlja, ljepote i vitalnosti na otvorenom stiže nam uljepšati i ovo ljeto! Kao i svake godine, očekuju vas besplatne radionice joge, zvučne kupke i meditacija te čitav niz predavanja na temu osobnog rasta i razvoja. Posvetite vrijeme sebi i svojim užicima!

Ne propustite najpovoljniji ljetni shopping uz Story kupone

Novi broj časopisa Story donosi kupone za ljetni shopping s vrtoglavim popustima u trgovinama diljem Hrvatske! Ne propustite najpovoljniju kupnju od 9. do 15. lipnja uz 30% popusta, a uz PBZ CARD Premium Visa karticu ostvarite dodatne pogodnosti – 40% popusta u subotu, 12. lipnja!

sensa vikend

Probudite svoje unutarnje snage na vikendu osnaživanja

Posebno iskustvo promjene, buđenja unutarnjih snaga i osnaživanja čeka vas od 25. do 27. lipnja na Sensa vikendu u Osijeku. Naš tradicionalan vikend posvećen osobnom rastu prvi put organiziramo u Slavoniji, i to u prekrasnom Hotelu Osijek koji će nam biti 'utočište' na našem putu razvoja

Ugradite CO detektor dima u svoj dom i spavajte mirno i sigurno

Čak i kratkotrajno izlaganje većoj količini CO2 ima ozbiljne posljedice na zdravlje, ali najnagrađivaniji europski sigurnosni sustav Ajax ponudio je pouzdano rješenje koje će zaštititi vaše najmilije od rizika poput neispravnosti kućnih plinskih uređaja. Važnost prevencije koja život znači prepoznao je i Darijo Srna koji je nedavno postao brand ambasador Ajax sustava.

▲ Povratak na vrh