Trikovi za korištenje Facebooka koje morate znati

Facebook
24.07.2015.

Što odmah napraviti?

Izbacite neželjene sadržaje sa svog News Feeda

Sigurno velikom većinom pratite sadržaje koji vas zanimaju, no u svačijem se Facebook životu pronađe nekoliko prijatelja ili stranica koji vam, iako vas njihovi sadržaji u principu zanimaju, redovito zatrpavaju zid prečestim, gotovo identičnim, iritantnim objavama. Jednostavno sve takve prijatelje i stranice prestanite pratiti izabirući opciju ‘Unfollow’ ili ‘Hide all from…’, ovisno o tome radite li na smartphoneu ili računalu.

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Facebook je programiran da vam automatski pokazuje najzanimljivije priče i novosti, a to često znači prikazivanje sadržaja koji već odavno ne spadaju pod ‘novosti’. Jednostavno na lijevoj strani alatne trake odaberite opciju ‘Most Recent’ umjesto opcije ‘Top Stories’ i uvijek ćete biti u tijeku s najnovijim događanjima.

 

Facebook

 

Presložite prioritete

Zahvaljujući nedavnim poboljšanjima Facebook postavki, od sada možete birati čije objave želite prve vidjeti pa tako na listu onih najprioritetnijih možete dodati najbolje prijatelje, članove obitelji, omiljene stranice… Kako biste aktivirali ovu opciju, otiđite na ‘News Feed preferences’ i pod ‘settings’ pronađite ‘prioritize who to see first’. Dodijelite što više plavih zvjezdica svima onima čije novosti nipošto ne želite propustiti.

Izbacite iz života dosadne notificatione

Teško da vam je baš slatko i simpatično primati notification za svaku glupost koja se na Facebooku dogodi, bilo da je netko komentirao neki sadržaj koji ste podijelili, poslao vam friend request ili vas jednostavno bocnuo. Kako biste se neželjenih obavijesti riješili, uđite u postavke svog smartphonea i odznačite sve stvari o kojima ne želite biti obaviješteni.

Iskopajte zagubljene poruke

Ako niste znali (a vjerovali ili ne, mnogi ne znaju), zapravo imamo dva inboxa – jedan normalni u koji nam stižu poruke prijatelja i prijatelja naših prijatelja, i onaj drugi imena ‘other’ u koji stižu sve ostale poruke. Et voila!

 

Facebook

 

Onemogućite opciju ‘seen’

Facebook automatski dopušta vašim prijateljima da vide u kojem ste točno trenutku pročitali poruku koju su vam poslali na Messenger. Upravo ta zanimljiva oznaka ‘seen’ poprilično je frustrirajuća za obje strane. Vaši su prijatelji frustrirani kada vide da je poruka pročitana, a odgovor ne stiže, dok ste s druge strane vi pod pritiskom da čim prije odgovorite. Iako je malo komplicirano isključiti ovu opciju, za to vam kao jednostavnije rješenje mogu poslužiti aplikacije kao npr. FBUnseen (samo za Google Chrome) i Unseenly.

Liste s povlasticama

Ako niste znali, na Facebooku jako jednostavno možete slagati liste prijatelja. Pa tako možete imati listu omiljenih prijatelja, dosadne rodbine, kolega s fakulteta. Ono što nam se sviđa je da svaku listu možete ograničiti po želji, odnosno da možete odrediti da određene grupe ne vide određene sadržaje.

Uskratite sadržaj ljudima koje baš ne volite

Baš kao što možete listama prijatelja uskraćivati pristup, za svaku objavu koju objavljujete možete prilikom objavljivanja odrediti tko tu objavu se smije vidjeti. Jednostavno putem opcije ‘friends’, pored gumba ‘post’ odaberite kome želite suziti pogled.

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Facebook se oprašta od lajkova

Društvena mreža započela je s testiranjem nove značajke

#10YearChallenge: mračna strana trenda uzdrmala Twitter

Jesmo li svi samo pijuni u igri za podatke?

Popularan blog "Humans of New York" postaje TV serija na Facebooku

Facebook je prije nekoliko mjeseci najavio da će započeti s emitiranjem serija, a to će se napokon dogoditi idućeg tjedna te će jedna od prvih serija biti ona posvećena genijalnoj stranici "Humans of New York"

▲ Povratak na vrh