U Laubi se otvara izložba “Hrvatske planine” iza koje stoji sjajni Stipan Tadić

11.01.2018.

U četvrtak 18. siječnja s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe umjetnika Stipana Tadića – "Hrvatske planine"

U predgovoru Patricije Počanić saznajemo da se izložba Hrvatske planine nastavlja na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova. Pet monumentalnih ulja na platnu: BiokovoDinara, Velebit?SljemeSljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu – Sv. RokKlekRavna GoraIvanščicaKalnik prirodu postavljaju u središte, a za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik prikazuje pejzaže ispražnjene od ljudske prisutnosti. Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode.

Ciklus temelji na svojevrsnom geografskom i etnološkom osobnom istraživanju planina – obilazeći osobno planine, rekonstruirajući njihov obris pomoću trenutnih crteža, modela u glini i geografskih karata, a slikane su bez fotografskog predloška kako bi prikazao jedinstveni, vrlo osobni doživljaj prirode kao i stvorio vlastiti “rukopis” unutar revolucionarne povijesti često sporednog žanra – pejzaža. Iako Tadić želi predstaviti isključivo nešto estetsko, “lijepo”, moguće je slojevito iščitati djela na temelju odnosa čovjeka i prirode na osobnoj i univerzalnoj razini, što ga povezuje s panteističkom vizijom romantizma, na temelju odnosa prema povijesti i revolucionarnoj ulozi samog žanra kao i viziji stvaranja alternativnog modela suvremene umjetnosti koji nastaje spajanjem poznatih predložaka tradicije i suvremenog neovisnog crteža. Budući da autor promatra opus umjetnika kao cjeloviti narativ, nastavlja se na prethodne serije i otvara novo poglavlje odabirom pejzaža bez prisutnosti ljudske figure i zauzimajući stav prema mogućim putevima suvremenog slikarstva. Ovo poglavlje ubrzo će doživjeti nastavak novim ciklusom ulja na staklu koje će Stipan Tadić ostvariti u nadolazećem jednomjesečnom boravku u Hlebinama.

Ivanščica, ulje na staklu

Za vrijeme trajanja izložbe u Laubi održat će se pet predavanja: 

  • subota 20. siječnja u 19 sati / Park prirode Medvednica – “O Medvednici”
  • utorak 23. siječnja u 19 sati / Dubravko Sincek – “Planinarenje po zavičaju – planine zagorja” 
  • srijeda 26. siječnja u 19 sati / Josip Zanki – “Romantične vizije planine”
  • četvrtak 25. siječnja u 19 sati / Luka Tomac – “Planine u nestajanju – Klimatske promjene i ljudi”
  • petak 2. veljače u 19 sati / Edo Popović i Andrija Škare – “Od grada do planine “

Učka, ulje i jajčana tempera na platnu

Tekst i foto: PR

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh