U odmjeravanju snaga, tko je stvarno izdržljiviji – muškarci ili žene?

18.05.2020.

„U životu sam prekasno shvatila da bih trebala biti slabiji spol“, izjavila je holivudska diva Katharine Hepburn, koja je i modnim stilom davala do znanja da hlače nosi – tko želi. Snaga se već odavno ne mjeri obaranjem ruku već znanstvenim činjenicama, a one su na strani žena!

“Nikada mi nije bilo jasno zašto se kaže da netko „ima muda“ kad je iznimno odvažan, izdržljiv ili snažan. Nimalo dobra usporedba s obzirom na to da su testisi osjetljiv organ. Bilo bi bilje da se kaže kako to osoba „ima vaginu“ jer su vagine otpornije i puno izdržljivije na lupanje”, konstatirala je kultna američka komičarka Betty White kad su je pitali što je ženska snaga i propisno nas nasmijala. Njezina je opaska zapravo na mjestu, a da su žene izdržljiviji spol dokazuju i znanstvene činjenice.

U  sklopu istraživanja provedenog na jednom danskom sveučilištu znanstvenici su se vratili 250 godina u prošlost, proučavajući statističke podatke o broju muških i ženskih žrtava koje su u to vrijeme pokosile glad i bolesti. Usporedili su broj žrtava vezanih u nestašicu hrane u Irskoj, Švedskoj i Ukrajini, epidemiju ospica na Islandu i držanje robova u SAD-u. Ispostavilo se da su u istim uvjetima muškarci češće umirali, a razlog leži u genetici. Ženama u prilog, naime, idu sićušne ribonukleinske kiseline koje se smatraju glavnim regulatorima imunološkog sustava. Mikro RNK važan je za reguliranje proteina koji utječu na rast zdravih stanica i definiraju imunološki odgovor organizma. Znanstvenici objašnjavaju da je ženski organizam tijekom evolucije morao „nabildati“ svoj imunitet kako bi mogao izdržati trudnoću i u teškim uvjetima. „Ne morate imati mnogo muškaraca da bi se ljudska vrsta nastavila, ali vam je potrebno mnogo žena, pa se priroda pobrinula da očvrsnu“, konstatirala je doktorica Eleonor Fish sa Sveučilišta u Torontu. Što nam pomaže da preživimo „kad zagusti“? Ono što mnoge od nas preziru- naše masne stanice. Ta zaliha, zajedno sa sporijim metabolizmom, u odnosu na muškarce, stvara zalihu energije koja može spasiti život izbije li, primjerice, glad“. Istraživanja su pokazala da kod bolesti u terminalnim fazama žene dulje prežive od muškaraca, a isto tako, kad se pred nas stavi neki zadatak muškarci puno prije odustaju od žena.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

Ljubav “na relaciji” – u doba korone

Fotoreportaža od Švedske do Hrvatske

S kime se svađa Lana Del Rey i zašto?

Povodom izlaska novog albuma, Lana kaže da «nije da nije feministkinja, ali…»

▲ Povratak na vrh