U odmjeravanju snaga, tko je stvarno izdržljiviji – muškarci ili žene?

18.05.2020.

„U životu sam prekasno shvatila da bih trebala biti slabiji spol“, izjavila je holivudska diva Katharine Hepburn, koja je i modnim stilom davala do znanja da hlače nosi – tko želi. Snaga se već odavno ne mjeri obaranjem ruku već znanstvenim činjenicama, a one su na strani žena!

“Nikada mi nije bilo jasno zašto se kaže da netko „ima muda“ kad je iznimno odvažan, izdržljiv ili snažan. Nimalo dobra usporedba s obzirom na to da su testisi osjetljiv organ. Bilo bi bilje da se kaže kako to osoba „ima vaginu“ jer su vagine otpornije i puno izdržljivije na lupanje”, konstatirala je kultna američka komičarka Betty White kad su je pitali što je ženska snaga i propisno nas nasmijala. Njezina je opaska zapravo na mjestu, a da su žene izdržljiviji spol dokazuju i znanstvene činjenice.

U  sklopu istraživanja provedenog na jednom danskom sveučilištu znanstvenici su se vratili 250 godina u prošlost, proučavajući statističke podatke o broju muških i ženskih žrtava koje su u to vrijeme pokosile glad i bolesti. Usporedili su broj žrtava vezanih u nestašicu hrane u Irskoj, Švedskoj i Ukrajini, epidemiju ospica na Islandu i držanje robova u SAD-u. Ispostavilo se da su u istim uvjetima muškarci češće umirali, a razlog leži u genetici. Ženama u prilog, naime, idu sićušne ribonukleinske kiseline koje se smatraju glavnim regulatorima imunološkog sustava. Mikro RNK važan je za reguliranje proteina koji utječu na rast zdravih stanica i definiraju imunološki odgovor organizma. Znanstvenici objašnjavaju da je ženski organizam tijekom evolucije morao „nabildati“ svoj imunitet kako bi mogao izdržati trudnoću i u teškim uvjetima. „Ne morate imati mnogo muškaraca da bi se ljudska vrsta nastavila, ali vam je potrebno mnogo žena, pa se priroda pobrinula da očvrsnu“, konstatirala je doktorica Eleonor Fish sa Sveučilišta u Torontu. Što nam pomaže da preživimo „kad zagusti“? Ono što mnoge od nas preziru- naše masne stanice. Ta zaliha, zajedno sa sporijim metabolizmom, u odnosu na muškarce, stvara zalihu energije koja može spasiti život izbije li, primjerice, glad“. Istraživanja su pokazala da kod bolesti u terminalnim fazama žene dulje prežive od muškaraca, a isto tako, kad se pred nas stavi neki zadatak muškarci puno prije odustaju od žena.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

Listopadski Elle stigao je na kioske

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za preživljavanje ne uključuje samo dezinfekcijska sredstva, toplomjere i antibakterijske sapune, nego i poziv da si na kraju dana ugodite malim stvarima koje vas čine sretnim. Poput novog broja Ellea!

Najveći festival zdravlja, vitalnosti i ljepote na otvorenom - Sensa Dan u parku Maksimir

Sensa Dan - održat će se u zagrebačkom Parku Maksimir, ovu nedjelju 20. rujna, od 10 do 19 sati!

Upoznajte 3 najbogatije žene na svijetu

Tko su žene na vrhu prestižne liste?

Safička moda: najstylish lezbijke na filmu

Od Angeline Jolie u ulozi prvog otvoreno queer supermodela do ultimativno chic Cate Blanchett u ekranizaciji književnog klasika, ovo su naše najdraže filmske queer junakinje s fantastičnim smislom za stil

▲ Povratak na vrh