U Parizu je otvorena izložba posvećena Martinu Margieli

15.03.2018.

Prostor Palais Galliera u Parizu trenutno je ispunjen dizajnom Martina Margiele

Izložba je napravljena kao oda belgijskom dizajneru Martinu Margieli te prati dizajnerovu karijeru od njezinog početka do 2009. godine. Priča o dizajneru počinje od 1989. godine, kolekcijom proljeće/ljeto, koja obilježava početak rada njegove dizajnerske kuće, a završava kolekcijom proljeće/ljeto 2009. kad Margiela napušta mjesto kreativnog direktora na čelu kuće.

Predstavljena kronološkim redoslijedom izložba daje duboki uvid u avangardnu ​​perspektivu dizajnerske kuće u modnom svijetu. Stvarni ambasador za dekonstrukciju, Margiela je potresao modnu industriju tog vremena postavljanjem modnih revija Maison Martin Margiele na neočekivanim lokacijama. Također, haljine postupno postaju najsuvremenija manifestacija Margielinog futurističkog, avangardnog uzimanja estetike.

Od Margieline prve modne revije, njegovi su modeli često imali lice prekriveno šifonom kako bi usmjerio pozornost javnosti na njegovu odjeću. Njegova majstorska tehnika krojenja bila je izražena u uskoj ramenoj silueti, kasnije nazvanoj “Margiela ramena”, koju je ponavljao iznova i iznova u svakoj kolekciji. Bila je u izravnom kontrastu s izgledom širokih ramena iz 1980-ih.

Majstorski je otkrivao unutrašnjost odjeće, radio na načinu kako će se nositi i započeo svoje istraživanje prema predimenziranoj odjeći koju je materijalizirao 2000. godine. Sve u svemu, radi se o izložbi zbog koje se isplati “potegnuti” i do Pariza.

Piše: A.D.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

edo murtić

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, svoja vrata otvara uskoro za još jednu izložbu koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.

5 razloga zašto mrzim online shopping

Na netu sam pronašla fantastičnu jarkožutu haljinu, kao stvorenu za preplanuli ten i vruće ljetne večeri. Očarano sam promatrala fotografiju tamnoputog modela u toj boho ljepotici ukrašenoj ženstvenim voluminoznim volanima i prst je sam poletio prema 'kupi'. Danas je stigla. Izgledam kao jeftina kremšnita.

tisja kljaković braić

Tisja Kljaković Braić: 'Kad pronađem komadić života, toliko ga pažljivo prenesem u crtež da ne promijenim ni zarez'

Tisja Kljaković Braić poznata je splitska slikarica koja je zahvaljujući svojim karikaturama 'Oni' i sjećanjima na djetinjstvo postala autorica bestselera, a sada će njezini likovi zaživjeti i na kazališnim daskama i ekranu

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

ogrlice

Kako nositi nanizane ogrlice po uzoru na fashionistice?

EmRata, Dua Lipa, Bella i Riri obožavaju kombiniranje različitih oglica, a jasno je i zašto: izgleda vrlo cool!

marina abramović

Marina Abramović kurira online izložbu kojom želi performans približiti svima nama

'The artist is present' dok čekamo da se datoteke pošalju...

▲ Povratak na vrh