Upoznajte 3 najbogatije žene na svijetu

15.11.2020.

Tko su žene na vrhu prestižne liste?

Tko su najbogatije žene na svijetu, kako su postale članice te elitne skupine i na što troše svoj novac- pitanja su na koja će ovaj članak pokušati dati odgovore.

Počet ćemo s lošim vijestima- nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovom popisu našla zahvaljujući svojem radu, naime, sve su većinu svojeg bogatstva nasljedile ili od poduzetnih predaka ili od bivših muževa. Dobra vijest je da su svijesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa dio svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim točan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu procijeniti, stoga su svote koje ćete vidjeti prikazane u rasponima.

1. MacKenzie Scott
Procijenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

MacKenzie Scott obogatila se je na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u povijesti čovječanstva. Nakon što ju je najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos (osnivač Amazona procijenjen na preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka, MacKenzie je u razvodu “zaradila” dionice Amazona u vrijednosti od 38,3 milijarde. Budući da je zahvaljujući korona krizi vrijednost dionica znatno porasla, njezino bogatstvo se sada procjenjuje na između 63 i 67 milijardi. Prošle se godine pridružila “The Giving Pledge” inicijativi Billa i Melinde Gates u kojoj se ultra bogataši obvezuju donirati pola svojeg bogatstva humanitarnim organizacijama- bilo kroz život ili oporučno. Za sad su njezin filantropski fokus bile udruge koje podržavaju LGBTQI zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promjena.

2. Françoise Bettencourt-Meyers
Procijenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Françoise Bettencourt-Meyers, prema procjeni Bloombergovog indexa početkom je rujna pala na drugo mjesto ovog prestižnog popisa. Françoiseisno obiteljsko bogatstvo počelo se akumulirati početkom 20. stoljeća kad je mladi kemičar Eugene Schueller razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale. Ostalo je povijest, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme pod sobom, a većinska vlasnica je Schuellerova unuka- Françoise Bettencourt-Meyers. Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notre Dame donirala je pozamašnih 226 milijuna dolara za njezinu renovaciju.

3. Alice Walton
Procijenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Nakon što je 1992. godine nasljedila dionice Walmarta od svog oca Sama Waltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alice se približila samom vrhu popisa najbogatijih žena na svijetu. Živi u Texasu okružena svojim konjima i vrijednom kolekcijom umjetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

menstrualno siromaštvo

Nove generacije nas nadahnjuju: Učenice u Istri potaknule školu da osigura besplatne menstrualne potrepštine

Nakon što je objavljena studija o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, nekoliko je škola odlučilo nešto i poduzeti

▲ Povratak na vrh