Važnost mentalnog zdravlja na prvome mjestu

07.10.2016.

Javnom interaktivnom instalacijom na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu za redom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

 

 

Inicijativa BoliMe, prva ovakvog karaktera u Hrvatskoj, podrška je mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine. Inicijativu BoliMe pokrenuli su 10. listopada 2015. godine Marina Vitković, profesorica filozofije u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, i Adrian Pezdirc, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, koji su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili pokrenuti niz projekata koji progovaraju o sve narušenijem mentalnom zdravlju u adolescentskoj i studentskoj dobi.

U svom jednogodišnjem djelovanju inicijativa je naišla na velik i pozitivan odjek u javnosti.

Protekle godine podršku inicijativi dale su mnoge osobe iz hrvatskog javnog života: Iva Šulentić, Frano Mašković, Snježana Tribuson, Bojan Navojec, Nevena Rendeli, Marija Škaričić, Ivan Šarić, Urša Raukar, Mario Možnik, Tomislav Jelinčić, Ana Stunić i Tihana Lazović.

 

bolime-cover2

 

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija, koja će za javnost biti dostupna do 14. listopada, nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene.

Fotografije: press

Pročitajte i...

Odvojite 10 minuta tjedno za mentalno zdravlje

Udruga i nezavisna umjetnička inicijativa BoliMe - podrška mentalnom zdravlju mladih povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja lansira kampanju Pričamo., seriju video-intervjua na temu mentalnog zdravlja

Kako je bilo na jedinstvenom Sensa Yoga Reconnect Retreatu

Predivan otok Iž ponovno je od 18. do 20. rujna u hotelu Korinjak okupio Sensine zaljubljenike u jogu i duhovni razvoj. Kako smo upoznavali sebe i svoje tijelo u divnom okruženju prirode i mira, pročitajte u nastavku…

Behind the scenes modnog editorijala koji vas poziva da prihvatite ljepotu različitosti

Odbacite sve dosadne predrasude i zaboravite ustaljene modne, rodne i društvene konvecije!

Marilyn Monroe u 5 ikoničkih filmskih outfita

Najlegendarniji lookovi legendarne glumice

Tko je bila Ruth Bader Ginsburg

Ikona ženskih prava i heroina feminizma

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

▲ Povratak na vrh