Vintage Balenciaga haljine na čarobnoj izložbi

02.08.2019.

Goya kojeg možete nositi

Izložba koju ovoga ljeta sigurno ne treba propustiti, ako se kojim slučajem nađete u Madridu, je Balenciaga and Spanish Painting koja traje od 18. lipnja do 22. rujna 2019. godine. Na programu Museo Nacional Thyssen-Bornemisza po izboru kustosa Elaya Martineza de la Pere našle su se čak 90 haljina neprikosnovenog couturiera 20. stoljeća Cristóbala Balenciage, za koga je Coco Chanel rekla da je i ‘jedini autentični’ couturier.

 

 

Haljine su posuđene za ovu priliku iz brojnih privatnih kolekcija, a neke su čak na izložbi predstavljene po prvi put. Među slikarima koji su inspirirali Balenciagu našla se sama elita španjolskog slikarstva u dijapazonu od 16.-20. stoljeća. Neka od slavnih imena su El Greco, Velázquez, Murillo, Carreño de Miranda, Zurbarán, Goya, Madrazo i Zuloaga…. Prisjetimo se, Victoria&Albert muzej u Londonu je 2017. godine također imao gostujuću izložbu o dizajnu Balenciage i njegovom utjecaju na svjetsku modu.

 

 

Inače međunarodni gosti jubilarnog 70. MB Fashion Week Madrid imali su priliku još se jednom uvjeriti, putem ove izložbe, o kontinuitetu estetske baštine koja ne prestaje inspirirati i hraniti jednu od najznačajnijih modnih scena današnjice.

 

Tekst: Svetlana Knežević
Fotografije: Profimedia/Prensa Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Pročitajte i...

edo murtić

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, svoja vrata otvara uskoro za još jednu izložbu koja će svojim opusom ponovno iznenaditi, oduševiti i inspirirati posjetitelje. Velikan hrvatskog apstraktnog slikarstva Edo Murtić uljepšat će proljeće i ljeto u Zagrebu nizom događanja koja se organiziraju u njegovu čast.

Izložba koju ne smijete propustiti: Petra Grozaj 'Kaleidoscope'

Što je inspirira u fotografijama slavnih žena, što misli o modi te koji trenuci u životu zaslužuju blistave haljine porazgovarali smo sa slikaricom Petrom Grozaj povodom otvorenja izložbe u Laubi

Safička umjetnost Lucy Liu ne dobiva pozornost koju zaslužuje

Holivudska glumica žena je mnogih talenata i likovna umjetnica koja ne dopušta da se njeni radovi cenzuriraju

Umjetnica u obitelji Kardashian

Ni umjetničko izražavanje, kad su Kardashiani u pitanju, ne može proći bez kontroverzi

Introspektivni slikarski dnevnici Koraljke Kovač u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložbu "Unutrašnji prostori" možete pogledati do 24. siječnja 2021.

Izložba Nenada Voriha – usudite se upustiti u vrtoglavu avanturu boja, zvukova i vizura velegrada

Od 19. studenog se u Galeriji Erdeljac može pogledati izložba Nenada Vorihom pod nazivom Acceleration. Za one koji poznaju rad ovog umjetnika, naziv izložbe je jedan od motiva koji je posve svojstven ovom umjetniku i njegovom likovnom izričaju.

▲ Povratak na vrh