Vintage Balenciaga haljine na čarobnoj izložbi

02.08.2019.

Goya kojeg možete nositi

Izložba koju ovoga ljeta sigurno ne treba propustiti, ako se kojim slučajem nađete u Madridu, je Balenciaga and Spanish Painting koja traje od 18. lipnja do 22. rujna 2019. godine. Na programu Museo Nacional Thyssen-Bornemisza po izboru kustosa Elaya Martineza de la Pere našle su se čak 90 haljina neprikosnovenog couturiera 20. stoljeća Cristóbala Balenciage, za koga je Coco Chanel rekla da je i ‘jedini autentični’ couturier.

 

 

Haljine su posuđene za ovu priliku iz brojnih privatnih kolekcija, a neke su čak na izložbi predstavljene po prvi put. Među slikarima koji su inspirirali Balenciagu našla se sama elita španjolskog slikarstva u dijapazonu od 16.-20. stoljeća. Neka od slavnih imena su El Greco, Velázquez, Murillo, Carreño de Miranda, Zurbarán, Goya, Madrazo i Zuloaga…. Prisjetimo se, Victoria&Albert muzej u Londonu je 2017. godine također imao gostujuću izložbu o dizajnu Balenciage i njegovom utjecaju na svjetsku modu.

 

 

Inače međunarodni gosti jubilarnog 70. MB Fashion Week Madrid imali su priliku još se jednom uvjeriti, putem ove izložbe, o kontinuitetu estetske baštine koja ne prestaje inspirirati i hraniti jednu od najznačajnijih modnih scena današnjice.

 

Tekst: Svetlana Knežević
Fotografije: Profimedia/Prensa Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Pročitajte i...

ELLE Top 10: najbolje kolekcije pariškog Tjedna mode

Između mnoštva revija izabrali smo one najbolje!

Madridske haljine u koje su se zaljubile domaće trendseterice

Bajkoviti brend koji je okupirao Instagram profile

Aktovi Fadila Vejzovića od sutra u zagrebačkoj Galeriji Mala

U subotu 16. lipnja 2018. u 12 sati otvara se izložba akademskog slikara Fadila Vejzovića u Galeriji Mala, Trg bana Josipa Jelačića 6, Zagreb

Nakon 75 godina otkrivena zaboravljena slika Salvadora Dalija

Zaboravljena bezimena slika Salvadora Dalija ugledala je svjetlo dana na izložbi u njujorškoj galeriji Heather James

Mlada umjetnica Ana Ratković Sobota otkriva sve o izložbi "Šume" o kojoj svi pričaju

U utorak 6. veljače s početkom u 19 sati u Laubi - kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Ane Ratković Sobote pod nazivom "Šume", a mi smo tim povodom porazgovarali s mladom umjetnicom

▲ Povratak na vrh