Vodič kroz Emmy nominacije: favoriti i promašaji

29.07.2020.

Što se našlo, a što se nije našlo u ovogodišnjoj utrci za prestižnu nagradu

Emmyji su najprestižnija nagrada u univerzumu televizije i streaming servisa te je uslijed razvoja serijskog medija postala jednako značajnom i gotovo jednako glamuroznom kao Oscari. Ovogodišnja će se ceremonija održati 20. rujna u online varijanti, budući da epidemiološka situacija i dalje ne dopušta da se standardni red carpet materijalizira, no nadamo se da to neće značiti potpuni izostanak sjajne mode koja obično njime prošeće. Voditelj ceremonije će i ove godine biti Jimmy Kimmel, a izdvajamo konkurente u najznačajnijim kategorijama, naše favorite i bolne propuste. 

Mini serije (Outstanding limited series) 

U kategoriji mini serija nominaciju je dobila kontroverzna ekranizacija Little Fires Everywhere (za koju je Kerry Washington dobila i nominaciju za najbolju žensku ulogu), uz koju se našla i akcijska serija Watchmen, inspirirana istoimenim grafičkim romanom te ekranizacija (i spektakularizacija) stvarne priče o mladoj ženi koja bježi iz ortodoksne židovske zajednice Unorthodox (čija je zvijezda Shira Haas također ponijela nominaciju).

Zatim je nominaciju dobila krimi serija Unbelievable koja tematizira istragu serijskog silovatelja, također inspirirana stvarnom pričom, dok su naše oklade na hit seriji Mrs America (Cate Blanchett je također zasluženo nominirana u drugoj kategoriji) koja je pak temeljena na polemici oko amandmana o ravnopravnosti spolova u SAD-u sedamdesetih. 

Međutim, u kategoriji je izostala serija u kojoj dvostruku ulogu vrhunski igra Mark Ruffalo I Know This Much is True, koja je sjajna i teška i mučna i teško gledljiva, ali ipak sjajna pa se ne čini sasvim fer da nije ušla u konkurenciju. 

Naš favorit: Mrs. America 

Komedije (Outstanding comedy series) 

Ovdje je konkurencija malo brojnija i ozbiljnija – od veteranskog klasika Curb Your Enthusiasm (da, to još uvijek postoji), preko afirmiranih višesezonskih serija The Marvelous Mrs. Maisel (Rachel Brosnahan je nominirana i u kategoriji najbolje glumice) i Insecure (isti slučaj i s kreatoricom-glumicom Issom Rae), do nešto svježijih produkcija poput pomalo mračne Dead to Me (čije su obje glavne, Christina Applegate i Linda Cardellini glumice ponijele nominacije za najbolju žensku ulogu) i vampirske parodije What We Do in the Shadows

Nominaciju je dobila je klasična, ali urnebesna serija u stilu obiteljskog sit coma Schitt’s Creek (za koju su nominacije zasebno dobili i Eugene Levy te Catherine O’Hara), otkačena The Good Place (Ted Danson je nominiran i za najbolju mušku ulogu) te dvosezonski susret titana The Kominsky Method (za koju je Michael Douglas ponio i drugu nominaciju).

No na iznenađenje mnogih, izostala je nominacija za Black-ish, a posebno je bolna točka da su Emmyji potpuno zaobišli Pamelu Adlon i sjajnu seriju Better Things. Čini se da je javnost također prerano zaboravila sjajnu izvedbu Kathryn Hahn u seriji Mrs. Fletcher koja je pametna, duhovita i možda nedovoljno flashy za popularni ukus, ali inače definitivni must-see. 

Naš favorit: Insecure i The Marvelous Mrs. Maisel 

Dramske serije (Outstanding drama series) 

U ovoj su se kategoriji našli redom veterani: The Handmaid’s Tale (da, i to još uvijek postoji), OzarkStranger ThingsThe CrownBetter Call Saul i Killing Eve. Ponešto je iznenađujuće da je u konkurenciju ušao i Mandalorian, unatoč tome što je godina ponudila zanimljivijih i uspjelijih serija, a nominaciju je ponijela i satirička drama Succession. No više nas muči što nije dobilo nominaciju u ovogodišnjoj žestokoj konkurenciji od novijih produkcija. 

The Morning Show je dobio niz nominacija, ali izostala je ona za najbolju dramsku seriju, što je prilično neugodno iznenađenje, a Emmy će zaobići i Reese Witherspoon, što bi trebalo biti kažnjivo! The Eddy također nije apelirao na ovogodišnje Emmyje, što je šteta jer je riječ o lijepoj glazbenoj drami u srcu Pariza u kojoj su André Holland i Amandla Stenberg ponudili fantastične izvedbe. Pozornost je izostala za ekranizaciju hita Sally Rooney Normal People te je samo Paul Mescal ponio nominaciju u kategoriji najboljeg glumca, iako je serija pomela publiku, a Daisy Edgar-Jones barem je jednako zaslužna kao njezin serijski partner. Također, i kažemo ovo s mnogo emocija, gdje je nominacija za Euphoriju?! Zendaya je zasluženo ponijela nominaciju u kategoriji najbolje glumice, ali riječ je o jednoj od najzanimljivijih serija ove godine i ovaj promašaj teško opraštamo. 

Naš favorit: Killing Eve 

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Emmy crveni tepih – najbolje i najgore obučeni

ELLE izbor najstylish dama te onih malo manje uspješnih!

Emmy 2019.: pobjednici i gubitnici 71. ceremonije

Černobil, Igra prijestolja i drugi trijumfi dodjele nagrada

Tko je sve nominiran za nagradu Emmy?

Sinoć su objavljene ovogodišnje nominacije za nagradu Emmy

Tko su najbolje odjevene zvijezde s ovogodišnje dodjele nagrada Emmy?

Serija "Bigg Little Lies" sinoć je, uz "Handmaid's Tale", osvojila najviše nagrada Emmy, a njezine su zvijezde nedvojbeno bile najbolje odjevene na crvenom tepihu

Serije "Big Little Lies" i "Handmaid's Tale" briljirale na 69. dodjeli nagrada Emmy

Dodjela 69. nagrada Emmy održana je sinoć, a najviše su nagrada osvojile serije "Big Little Lies" i "Handmaid's Tale"

▲ Povratak na vrh