Zabranjeni dokumentarac o Yves Saint-Laurentu napokon ugledao svjetlo dana

05.11.2019.

Intimni zapisi posljednjih trenutaka dizajnerova života

Godine 1998., Pierre Bergé, dugogodišnji partner Yvesa Saint-Laurenta, pozvao je mladog filmaša, Oliviera Meyroua da uhvati trenutke samog vrhunca njihovog uspjeha. Proveo je tri godine svjedočeći njihovoj svakodnevici, tvoreći uski krug povjerenja. No, kada je film bio spreman za distribuciju, Bergé je inzistirao da snimci nikada ne smiju izaći pred oči javnosti, uprkos tome što ih nije niti vidio.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yves Saint Laurent (@yves__saint_laurent) on Mar 27, 2019 at 5:02am PDT


Dvije godine prije svoje smrti, 2015., Bergé je napokon dao dozvolu za prikazivanje i sada, gotovo dva desetljeća nakon završetka snimanja filma, 11 godina nakon što je Saint-Laurent umro, ”Yves Saint-Laurent: Posljednje kolekcije”  premijerno je prikazan sredinom prošlog tjedna.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yves Saint Laurent (@yves__saint_laurent) on Mar 20, 2019 at 4:51am PDT


”Bergé je bio vrlo moćan lik u francuskom sustavu i bio je zastrašujući mnogim ljudima. Razočarao sam se, ali nisam se htio boriti s njima samo da objavim film”, izjavio je redatelj za AnOther. Kad je Bergé napokon vidio film, u kinu unajmljenom posebno za privatno prikazivanje, svidio mu se. ”Bio sam ljut na njega 15 godina. Pretvarao se da nikad s njima nisam snimio film, da je to sve samo dio mog osobnog arhiva. Bila je to ružna borba, jer je tako lako namjeriti se na nekoga tko je slabiji od tebe.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yves Saint Laurent (@yves__saint_laurent) on May 21, 2019 at 8:04am PDT


”Dugo ste stvarno bliski s nekim, ali u nekom trenutku se to pretvori u vaš film. Nije bio naviknut na takve situacije jer je bio opsjednut kontrolom.” Saint-Laurentova i Bergéova dinamika, a pogotovo pojam kontrole u njihovoj vezi središnja je tema filma. Dok se čini da većinom Saint-Laurentove svakodnevice upravlja Bergé, u sceni u kojoj dizajner inzistira da određena manekenka nosi određenu haljinu za predstavu u posljednjem trenutku, Bergé brže-bolje čini sve da tako i bude. Meyrou kaže da je to poštovanje najvažniji element koji je uhvatio. ”Bergé je imao stvarno veliki ego, ali 40 godina je stajao iza YSL-a i to je ljubav. To je predivno.” Ovo će biti prvi put da su mnogi vidjeli takvu iskrenost od dizajnera u posljednjem desetljeću njegova života.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yves Saint Laurent (@yves__saint_laurent) on Jun 10, 2019 at 9:47am PDT


Dvadeset godina nakon što je snimljen, Meyrou vjeruje da je ”Yves Saint-Laurent: Posljednje kolekcije” prošao kroz metamorfozu. ”Kad smo morali restaurirati film, bio je to čudan osjećaj. Pisao sam suvremeni dokumentarni film, ali sada je to više kao svjedočanstvo ere koja više ne postoji. Trebalo mi je vremena da to shvatim.”

 


 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

Yves Saint Laurentova jakna postigla rekordnu cijenu na aukciji

Šljokičasta, svilom obložena jakna srušila je rekorde

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

▲ Povratak na vrh