Zašto britanski kafići odbijaju praviti jela s avokadom?

26.07.2019.

Avokado više nije poželjan

Avokado je najpopularnija namirnica među kulinarskim blogerima, veganima i ljubiteljima pravilne prehrane. Hranjiv, ukusan te idealan prilog uz jaja, koja su tako omiljena za sve ljubitelje fitnessa. Smatra se da je najzdraviji doručak tost s avokadom i jajima. Međutim, dok neki ne mogu zamisliti život bez zelenog voća, moderni kafići u Velikoj Britaniji počeli su ga uklanjati s jelovnika. Zašto?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE BABY POLICE®️ (@_thebabypolice_) on Jul 21, 2019 at 12:15pm PDT


Činjenica je da su zbog velike potražnje za voćem, poljoprivrednici u Srednjoj i Južnoj Americi počeli su saditi drveće avokada. No problem je u tome što je glavni uvjet za rast ovih stabala dobra odvodnja. Avokado ne podnosi prekomjernu vlažnost tla, pa je zemlja umjetno isušena. Osim toga, stablo ne smije rasti previsoko, inače se grananje zaustavlja i pojavljuje se manje voća, tako da stabla ne rastu iznad 4-5 metara i tretiraju se jakim kemikalijama.

Postoji još jedan nedostatak: za prijevoz avokada u Europu iz Srednje i Južne Amerike potrebno je mnogo vremena i resursa.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frankie (@the_real_frankie_falco) on Jun 7, 2019 at 1:54pm PDT

 

Prema The Independentu, popularni kafić u selu Great Missenden u Velikoj Britaniji objavio je na svojoj internetskoj stranici: “Više nećemo prodavati avokado jela. I to nije šala. ” Komentirajući svoju odluku, vlasnici kavana su izjavili da je zbog klimatskih promjena nelogično transportirati avokado na zrakoplovima tisuću kilometara daleko, kada je moguće kuhati od lokalnih proizvoda. “Opsesija zapadnog svijeta ovim voćem dovela je do nezapamćene potražnje za njime i podigla cijene do te mjere da su meksički narko karteli počeli kontrolirati izvoz avokada”, rekli su vlasnici u svom Instagramu. “Šume su u Južnoj Americi smanjene. Intenzivna poljoprivreda na takvoj skali doprinosi destruktivnom učinku na staklenički efekt planeta i dehidraciju tla.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Gureeva (@earthofmariaa) on Jul 21, 2019 at 11:15am PDT

Nešto ranije, još jedan kafić u Bristolu također je najavio da će prestati koristiti avokado: “Volimo avokado, ali etička su nam pitanja uvijek bila važnija”, rekao je suosnivač kafića White. Usput, Meksiko je od strance Greenpeacea još 2016. upozoren na opasnost od sve veće potražnje za voljenim plodom. “Osim krčenja šuma za nasade i odvodnju tla, postoje i drugi čimbenici koji negativno utječu na okoliš i život stanovnika regije – opsežna uporaba poljoprivrednih kemikalija i plastike potrebnih za pakiranje i transport voća”, izjavila je organizacija za zaštitu okoliša.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petzio.com (@petziocom) on Jul 21, 2019 at 10:19am PDT

 

Čini se da uskoro čekamo modu odbacivanja avokada. Uostalom, zaštita prirode i ekologije je glavni i vjerojatno, najkorisniji trend za čovječanstvo našeg vremena.

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Mlada aktivistica zaplovljava preko Atlantika

Greta Thunberg se otisnula, a njezino putovanje možete pratiti uživo

Uđite u najljepše ormare britanskih trendseterica

Kakve tajne skrivaju ormari chic Britanki?

Avokadom do kože kao u Belle Hadid

Potpuno prirodna maska koju će vratiti zdrav izgled vašoj koži

▲ Povratak na vrh