Zašto je možda dobra ideja imati po dvije simpatije istovremeno?

01.01.2021.

Ljubav je uglavnom slijepa, ali povremeno vidi duplo.

Vjerojatno je najuzbudljivija stvar na svijetu onaj prvi val lake zaljubljenosti, prije nego što zapravo poznajemo osobu zbog koje osjećamo leptiriće u trbuhu, prije nego što možemo saznati razloge zbog kojih je sve što zamišljamo pogrešno ili loša ideja, ono kratko vrijeme dok je sve još moguće, otvoreno i puno potencijala. No kao i sve ostalo u životu što je toliko fantastično, to stanje ne može i ne treba potrajati, funkcionira samo u malim količinama, kao rahat lokum ili vožnja u lunaparku, jer kad pokušavamo stvar razvući preko njezine prirodne veličine, samo nam pozli i onda je svima neugodno. 

Biti single je fantastično i ne dajte se uvjeriti u suprotno. Biti u vezi je također fantastično, pod pretpostavkom da je veza sretna i zdrava za sve uključene. No suvremeno društvo nas uglavnom gurka prema tome da svoj život provedemo u paru i ponekad pritisak toga da pronađemo osobu s kojom bismo mogle dijeliti život počne malo nagrizati naše psihofizičko stanje. A kad nam neko vrijeme ljubavni život ima dinamike koliko grad duhova u melankoličnom vesternu, počinje rasti opasnost od pojave latentnog očaja koji će nam ili staviti filter privlačnosti na potpuno pogrešnu osobu, ili nas učiniti malo previše nadobudnima kad upoznamo nekoga tko bi nam čisto mogao biti zanimljiv. 

Upravo je zato možda mudro da ne fokusiramo svu svoju energiju na samo jednu osobu, dok se ne iskristalizira da ta osoba to zaslužuje i, u krajnjoj liniji, želi. Kada je odnos još u svojim potencijalima ili povojima, jedna je od najgorih stvari koje možemo napraviti da opteretimo i sebe i drugu osobu pitanjima i fantazijama koje krhka povezanost još ne može ponijeti. Stoga, slijedi revolucionarna misao – ako ste single, a voljele biste ne biti toliko single, osigurajte si barem dvije simpatije istovremeno, dva flerta, dva predmeta interesa. Možete i više, ali to sad već ovisi o tome s koliko vremena i mentalnog prostora raspolažete. „Morate rasporediti ludilo,“ piše Annie Lord, ljubavna kolumnistica britanskog Voguea, ubrzo nakon toga priznajući da se nije nužno uvijek u stanju držati vlastitog savjeta. Koliko god zrele, pametne i odrasle bile, to glupo stanje zaljubljenosti uvijek nas pretvara u varijaciju na tinejdžerke, i to je dio šarma tog iskustva, ali nas i tjera da ponavljamo obrasce koji provjereno ne funkcioniraju. 

Suvremene prakse dejtanja dušu su dale za ovaj eksperiment zahvaljujući pustim aplikacijama koje vam doslovno mogu izraditi mapu potencijalnih simpatija unutar odabranog radijusa. Suvremene prakse dejtanja također su dušu dale za to da se sunovratimo u aferu s nekom osobom možda zericu prenaglo i onda ako se ona raspline možda zericu prenaglo, budemo povrijeđene. Nije da nam je srce nužno slomljeno, ali ego se izvukao s nekoliko površinskih rana koje baš, baš peku. Potencijalne veze moraju imati dosta prostora da dišu, a kad otvorimo taj prostor, omogućujemo si da bolje sagledamo odnos koji se materijalizira, produljujemo vijek trajanja prvotnog uzbuđenja jer ne navalimo odmah s pričom svog života na osobu kojoj ne znamo prezime, i dajemo si vrijeme da shvatimo što se događa ukoliko osoba na koju smo naišle nema zapravo potencijala za nas, i to prije nego što nam očekivanja porastu. 

Imati simpatije uvijek je zdravo i zabavno, čak je i za duge veze i brakove poželjno da nam ponekad malo srce zatitra uz osobu koja možda nije odabranik ili odabranica našeg srca, pod pretpostavkom da taj lepet krila ne postane tsunami koji nam odnese vezu u nepovrat. Imati crush je slatko i uzbudljivo, čini da se osoba osjeća poželjno i živo, kao što potvrđuje psihologinja specijalizirana za veze Samantha Rodman za Huffpost. Laka zaljubljenost potiče lučenje onih hormona koji nam daju poseban sjaj i osjećaj sretne izmaglice dok hodamo po svijetu s glupavim osmijehom na licima. Ali crush je crush, nije nužno preludij velike romanse, a ako jest, dopustite da vas taj zaplet iznenadi kad za njega dođe vrijeme. Kad nasilno pokušavamo crush pretvoriti u nešto drugo, oduzimamo mu čar, a to nam se može omaknuti najlakše kad se previše posvetimo jednoj jedinoj simpatiji koja odjednom nosi teret svih naših romantičnih stremljenja. 

Život, koliko god povremeno sulud i uvijek izvan naše kontrole, ima tendenciju dovesti nas prije ili kasnije ondje gdje trebamo doći i načelno je pravilo da će stvari postati jasne kad za to postoje uvjeti. Kad upoznamo osobu s kojom možemo i želimo dijeliti makar dio života, koja će nas usrećiti i dopuniti naše već ispunjene živote, stvari će teći s relativnom lakoćom, neće biti teških nedoumica i sumnji koje leptiriće pretvaraju u neugodne grčeve. Ali u međuvremenu, u redu je prepustiti se maštarijama, uzbudljivim aferama, kratkim flingovima koji imaju vlastitu, posve drugačiju ljepotu. Ali da bismo u njima uživale, moramo ih prihvatiti da su upravo ono što jesu i ne pokušavati prorokovati njihovu budućnost iz šalice kave u kojoj se talog još nije slegao. I možda je odličan recept za balansiranje upravo to – rasporedite ludilo, i uživajte u onome što se događa, točno onakvome kakvo jest… 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografija: Profimedia

Pročitajte i...

Jedina lekcija o ljubavi koju trebate savladati ft. Eartha Kitt

Učimo o ljubavi, vezama i (bes)kompromisima od ultimativne dive

Laura Wasser, odvjetnica Kim Kardashian: 'Brak i razvod su poslovne odluke'

Odvjetnica za razvode slavnih u podcastu podijelila svoje stavove koji navode na promišljanje o nekim romantičnim idejama koje možda imamo o ljubavi i braku

Lekcije o ljubavi (koje trebamo odučiti)

U popularnoj kulturi, u kojoj se ljubav prikazuje kao najopsesivnija tema, koje su najgore lekcije o njoj koje smo naučile iz filmova i serija?

Kako ostati neovisni u dugoročnoj vezi?

Nekad je lako "previše" se zaljubiti i otkriti da baš sve svoje vrijeme posvećujete osobi koju volite. No, važno je to prepoznati i ponekad se posvetiti i sebi

Jer dečki ne plaču: Jeste li znali da muškarcima izolacija pada teže nego ženama?

Dok ona ispija virtualnu kavu sa sestrom, umiruje um i tijelo uz sat online joge ili razmjenjuje duhovite internetske šale s prijateljicama u internoj Viber grupi, on tiho pati…

▲ Povratak na vrh