Zašto je u redu mrziti svoju najbolju prijateljicu. Ponekad

27.06.2021.

Instagram feed prepun je idiličnih ženskih prijateljstava koje emaniraju podršku, sestrinstvo, lojalnost, požrtvovnost…Pitate se jeste li zbilja toliko loši u odabiru ljudi ili se na društvenim mrežama kroz filter ne provlače samo slike već i međuljudski odnosi

Ovo drugo, naravno. Doista nema potrebe da se osjećate loše dok isčitavate hashtagove tipa #sisters, #familywechoose i #soulmates ispod savršeno obrađenih fotografija besprijekorno isfeniranih žena koje izgledaju kao da bi jedna drugoj, da zatreba, promptno donirale bubreg ili pola jetre.

Pomalo ste razočarani što nemate ni kosu ni prijateljicu, a ni fotku za Instagramske izljeve ljubavi tog tipa. Dobro, da se baš jako potrudite, možda biste uspjeli iskopati neku staru fotografiju sebe i svoje nesavršene BF s pradavnog tuluma, ali tu se opet postavlja pitanje kose tako da…ne.

No, da se vratimo na temu. Je li, dakle,  politički korektno, pogotovo u svjetlu savršenih ženskih prijateljstava kojima svakodnevno svjedočimo na Instagramu, priznati sebi i svijetu kako prema svojoj najboljoj prijateljici (ili ženama iz svog ‘kruga’) imate vrlo podvojene osjećaje. Iako ih neupitno volite i ne možete zamisliti život bez njih, ponekad upravo one u vama probude snažne negativne emocije poput ljubomore, razočaranja, osjećaja zanemarenosti…

Deborah Tanen, profesorica lingvistike sa Sveučilišta Georgetown i autorica knjige ‘You’re the Only One I Can Tell: Inside the Language of Women’s Friendships’ kaže kako je to – sasvim normalno. Iako se pojam kompetitivnost uglavnom veže za muškarce, u smislu da njihova prijateljstva imaju natjecateljski karakter (tko će biti bolji u poslu, sportu, osvajanju žena…), žene su jednako, ako ne i više kompetitivne, ali na drugi način. ‘One se natječu na emotivnom nivou’, objašnjava Tanen.

Važno im je da su bitne svojim prijateljicama, a veliku ulogu u tome igra povjeravanje. Dijeljene različitih aspekata života, ne samo pozitivnih već i negativnih, doživljavaju kao izraz bliskosti i priliku da jedna drugoj daju do znanja koliki im je stalo. Ali ako se taj ravnoteža naruši, teško ju je vratiti.

Sklone smo, kaže Tanen, naglim prekidima prijateljstava bez objašnjenja ili prilike dane drugoj strani da iznese svoju ‘obranu’, a do neusuglasica često dolazi kad se pojavi ‘konkurencija’. To može biti nova prijateljica kojoj je posvećeno ‘previše’ pažnje ili novi muškarac zbog kojeg je slobodno vrijeme preraspoređeno.

U takvim situacijama može se javiti osjećaj manje vrijednosti, ljubomore ili dojma nezahvalnosti ‘druge strane’ za sve što smo za nju dosad napravili, a ostanu li te emocije predugo neprepoznate, može doći do raskida prijateljstva. Zato je presudno što prije iskomunicirati sve što vas muči u prijateljskom odnosu. Obavite li taj razgovor na vrijeme, ovim ćete se memeovima moći skupa slatko nasmijati…

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Što je to self parenting i kako samome sebi održati lekciju?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne 'odrasle' stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Kako upregnuti bijes da radi za nas?

▲ Povratak na vrh