Zašto morate pogledati retrospektivnu izložbu Ivane Popović

20.03.2019.

"Ljubav i otpor Ivane Popović" u Muzeju suvremene umjetnosti

Kazalište, kostimografija, performans, moda, kiparstvo, slikarstvo, primijenjena umjetnost… Gotovo da ne postoji polje na kojem nije djelovala Ivana Popović. Jedna od najintrigantnijih suvremenih umjetnica s naših prostora iza sebe je ostavila ogroman opus, opus koji je rezultat neumornog stvaranja i vječitog traganja za kanalima da se ispolje sve te silne ideje, emocije i misli. Dosad neobrađen, nesistematiziran i javnosti nedovoljno poznat, veliki će dio Ivaninog golemog opusa konačno biti predstavljen na velikoj retrospektivnoj izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti koja svoja vrata javnosti otvara u četvrtak 21. ožujka.

 

 

“Ivana nije bila čudo u svijetu, već je od svijeta napravila čudo”, rekao je pisac i dramatičar Vladimir Stojsavljević dok ju je slovenski kazališni redatelj Dragan Živadinov prozvao “posljednjom predstavnicom avangarde 20. stoljeća”. I zbilja, velika retrospektivna izložba “Ljubav i otpor Ivane Popović” to savršeno ocrtava dajući uvide o jednom nekonvencionalnom stvaralaštvu i umjetnici koja nikada nije marila za konvencije, za dodvoravanje normama i podilaženje sustavu.

 

 

 

Dapače, Ivanin će umjetnički doprinos ostati zapamćen kao radikalan, subverzivan, kao rezultat opiranja zadanim okvirima i onome što je vrijedilo i još uvijek vrijedi kao prihvatljivo. Njezine kolekcije i modni performansi uvijek su se odlikovali originalnošću, ali i kritičnošću, beskompromisno se opirući pravilima modnog sustava i elitne kulture, provocirajući, izazivajući publiku da pogleda s neke druge strane, da se zamisli, preispita, pa čak i da ostane posve zbunjena…

 

 

No, premda kritična, nikada njezina umjetnost nije ostavljala gorak okus u ustima, uvijek je svoje radove prezentirala obavijene posebnom dozom neopterećenosti i lakoće, isijavajući samo radost koja proizlazi iz ljepote stvaranja. Na polju mode, Popović je od samih početaka djelovala neovisno, neopterećena konzumerizmom i svjetskim modnim trendovima. Svu je odjeću uvijek šivala sama, ručno je bojila i oslikavala tkanine, a šivanju je pristupala iz domene kiparstva, ne crtajući skice i ne radeći krojeve.

 

 

Sve što joj je trebalo bile su škare, tkanina i čovjek za kojeg bi “napravila oklop”.  U seriji projekata “Žrtve mode” i “Standard konfekciji” najjasnije je vidljiv njezin otpor modnim diktatima i kompulzivnoj potrošnji te njezina kritika modnog sustava. Popović nikada nije odustajala od svojih principa, vječito provocirajući, zbog čega je u javnosti često izazivala svakojake reakcije, od odobravanja pa sve do kritike i negodovanja. No, premda se spram nje odnosila kritički, Popović je voljela modu jer ju uvijek doživljavala kao nosivo kiparstvo, kao nešto što živi i kreće se ulicama, a ne stoji zamrznuto poput kipa na nekom trgu.

 

 

Popović je radila interdisciplinarno, unoseći svu svoju kreativnu energiju u svaku sitnicu koja bi joj pala pod ruku. Zato je poprilično teško povući crtu razgraničenja između njezinog kostimografskog, modno dizajnerskog, kiparskog i performativnog rada. Izložba “Ljubav i otpor Ivane Popović” sjajno to objedinjuje prikupljenim materijalom predstavljajući javnosti originalna djela, kostimografiju i modu Ivane Popović, bogatu fotografsku građu renomiranih hrvatskih fotografa koji su pratili Ivanin rad i javno djelovanje te bogatu video i audio građu te izbor iz HRT arhive.

 

 

Na izložbi se može vidjeti više od 250 djela, a glavnina materijala nikada nije predstavljena javnosti što izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti čini pionirskim poduhvatom. “Ljubav i otpor Ivane Popović” divan je i vrlo emotivan prikaz puta jedne često neshvaćene umjetnice na kojem su se, u neodvojivoj simbiozi, isreplitali život i umjetnost. Izložba između čijih se eksponata zbilja isplati izgubiti, pa barem na trenutak.

 

Piše: Tina Lončar

Fotografije: Press

Pročitajte i...

Izložba Jelene Bando "Nice to meet you"

Serijom novih radova Nice to meet you / Drago mi je, koji će biti izloženi u MSU galeriji do 27 rujna, umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije

Zagrebački vodič za Noć muzeja

Plan i program vodećih zagrebačkih muzeja i galerija

3 izložbe u Zagrebu koje ne smijete propustiti ovo ljeto

Fantastične izložbe kao predah od vrućina u osunčanoj metropoli

Retrospektiva jedne od najintrigantnijih hrvatskih umjetnica uskoro u MSU

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 21. 3. – 28. 4. 2019.

▲ Povratak na vrh