Zavirite u pariški kabinet čuda

23.05.2021.

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

Kao prava svjetska metropola, francuska prijestolnica krije mnoga neobična mjesta koja se ne nalaze u prosječnom turističkom vodiču, ali su ipak nezaobilazne znamenitosti koje mijenjaju perspektivu i otkrivaju nam nove svjetove. Jedno od takvih mjesta je i Deyrolle, pariški kabinet čuda, bajkovito mjesto gdje su umjetnici desetljećima crpili inspiraciju, djeca učila o biologiji, a turisti nabavljali neke od najljepših primjeraka flore i faune.

Deyrolle se nalazi u srcu pariškog sedmog arondismana gdje u Rue du Bac od 1831. izlaže i prodaje mnoge nezaboravne predmete, uglavnom preparirane životinje i insekte, vrijedne minerale i slične prirodne artefakte, koji brojne posjetitelje ostavljaju bez daha. Sav asortiman je na prodaju, a vlasnici naglašavaju kako izložene životinje nisu ubijene iz komercijalnih razloga, već se radi o životinjama koje su uginule zbog starosti ili bolesti. Nevjerojatna ponuda dućana učinila ga je posebno zanimljivim nadrealistima poput Bretona i Dalija, a čak je i film Woodyja Allena ‘Ponoć u Parizu’ sniman tamo.

Od samih početaka, Deyrolle je posvećen edukaciji pa su vlasnici ujedno i autori mnogih edukativnih postera koji i dan danas krase zidove francuskih škola. ‘Ono što vidimo vlastitim očima pamti se i uči bez puno muke, ali je pritom važno da se vide i pamte samo precizne informacije,’ izjavio je davno Emile Deyrolle, francuski prirodoslovac i povjesničar umjetnosti čiji je djed davne 1831. otvorio Deyrolle i koji je trgovinu držao u drugoj polovini devetnaestog stoljeća. Istu filozofiju poštuje i današnji vlasnik, Louis Albert de Broglie koji je Deyrolle preuzeo 2001. godine i autor je prekrasne monografije A Parisian Cabinet of Curiosities u izdanju francuskog nakladnika Flammarion, za sve one kojima je Pariz trenutno ipak predaleko.

Piše: Maja Karnik
Foto: @deyrolle.officiel

Pročitajte i...

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Posjetite pet modnih metropola kroz kultne filmove

Neka najstylish gradovi makar na par sati dođu k nama…

curon

Na popisu za buduća putovanja: Mistično selo Curon

Atlantida u Alpama: talijansko selo 'izronilo' nakon sedamdesetak godina

Za uređenje ovih luksuznih hotelskih soba Lagerfelda su inspirirale Marie Antoinette i njegova mačka Choupette

Ekstravagancija i pomno promišljeni detalji su Lagerfeldov prepoznatljiv potpis, a ostavio ga je u ovom kultnom hotelu

Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

Putujmo preko ekrana: Filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

▲ Povratak na vrh