Zavirite u pariški kabinet čuda

28.12.2017.

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

Kao prava svjetska metropola, francuska prijestolnica krije mnoga neobična mjesta koja se ne nalaze u prosječnom turističkom vodiču, ali su ipak nezaobilazne znamenitosti koje mijenjaju perspektivu i otkrivaju nam nove svjetove. Jedno od takvih mjesta je i Deyrolle, pariški kabinet čuda, bajkovito mjesto gdje su umjetnici desetljećima crpili inspiraciju, djeca učila o biologiji, a turisti nabavljali neke od najljepših primjeraka flore i faune.

Deyrolle se nalazi u srcu pariškog sedmog arondismana gdje u Rue du Bac od 1831. izlaže i prodaje mnoge nezaboravne predmete, uglavnom preparirane životinje i insekte, vrijedne minerale i slične prirodne artefakte, koji brojne posjetitelje ostavljaju bez daha. Sav asortiman je na prodaju, a vlasnici naglašavaju kako izložene životinje nisu ubijene iz komercijalnih razloga, već se radi o životinjama koje su uginule zbog starosti ili bolesti. Nevjerojatna ponuda dućana učinila ga je posebno zanimljivim nadrealistima poput Bretona i Dalija, a čak je i film Woodyja Allena “Ponoć u Parizu” sniman tamo.

Od samih početaka, Deyrolle je posvećen edukaciji pa su vlasnici ujedno i autori mnogih edukativnih postera koji i dan danas krase zidove francuskih škola. “Ono što vidimo vlastitim očima pamti se i uči bez puno muke, ali je pritom važno da se vide i pamte samo precizne informacije,” izjavio je davno Emile Deyrolle, francuski prirodoslovac i povjesničar umjetnosti čiji je djed davne 1831. otvorio Deyrolle i koji je trgovinu držao u drugoj polovini devetnaestog stoljeća. Istu filozofiju poštuje i današnji vlasnik, Louis Albert de Broglie koji je Deyrolle preuzeo 2001. godine i autor je prekrasne monografije A Parisian Cabinet of Curiosities u izdanju francuskog nakladnika Flammarion, za sve one kojima je Pariz trenutno ipak predaleko.

Piše: Maja Karnik
Foto: @deyrolle.officiel

Pročitajte i...

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

Filmska putovanja: filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

Hanami i Fuji

Virtualno slavljenje proljeća

Hanami u doba koronavirusa

Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

Insta Blic: @dakini_nomad mijenja sivu europsku zimu za tropsko sunce

10 pitanja za vlasnike vaših omiljenih Instagram profila

▲ Povratak na vrh