Žena je ženi… vučica?

27.04.2018.

Elleova kolumnistica Lena Šutić Klaić u novoj kolumni se pita gdje je korijen ženskoj zavisti, ima li joj lijeka i kada smo to jedna drugoj postale - vučice?

Od 14 žena u kolektivu, mogu se osloniti samo na jednu.- priča mi prijateljica uz subotnju kavu, i nastavlja: – Kad napravim i najmanju grešku, i zamolim neku od kolegica da me uputi ili pomogne, do kraja dana šefica zna za to. Informacije putuju brzinom svjetlosti u našem uredu, i cijelo vrijeme imam osjećaj kao da sve kolegice jedva čekaju da nešto pogriješim… S muškim kolegama puno bolje funkcioniram.

Zašto misliš da je tako? – pitam je, iako već naslućujem odgovor.

Nekako mi se čini mi se da su ti muško-ženski odnosi u profesionalnom svijetu dosta korektniji i iskreniji. Nema otrovnih tračeva. Nema baš ljubomore i zavisiti. – odgovara mi uz duboki uzdah.

Ljubomora i zavist.  Neke od najjačih emocija, i pojmovi koje upoznamo tako rano, još u vrijeme kad nam mame i tate prije spavanja čitaju Snjeguljicu i Pepeljugu. Osjetimo je već u osnovnoj školi kad se dječak koji nam se sviđa zagleda u dugokosu Evu iz petog C.

Što to ona ima, a ja nemam?–  pitamo se dok pućimo usta pred ogledalom i mažemo trepavice maskarom koju smo ukrale iz maminog nesesera.

I tako prođu desetljeća, a uz kavu na suncu još uvijek se najbolje slaže – tračanje. Tračanje “prijateljice”, kolegice, one dosadne s Instagrama koja iskače iz paštete, poznanice, svekrve…

Što je to u našoj podsvijesti što nas tjera da o drugoj ženi pričamo ono što ne bismo voljele da ona priča o nama? Kad su nas to druge žene počele nervirati više i od tijesnih cipela i Lige Prvaka  zajedno? Gdje je korijen ženskoj zavisti i ima li lijeka? Kad smo to jedna drugoj postale – vučice?

Neka istraživanja korijen ljubomore pronašla su u reprodukciji. Ukratko, muškarci “čuvaju” svoje žene od drugih muškaraca kako bi imali veću šansu za produljivanje loze, a žene su pak ljubomoru razvile od želje da svog muškarca sačuvaju za sebe i svoje potomstvo, s ciljem da ga spriječe da svoj skromni ulov, vrijeme i energiju dijeli s drugima.

Koliko smo se (malo) udaljile od pećinskog uzorka ponašanja možda najbolje pokazuju kanadske studije koje je prije nekoliko godina objavio časopis “Aggressive Behaviour”.  Ove studije ukazale su da je tračanje i agresivno ponašanje prema ženama koje smatramo suparnicama utemeljeno, ni manje ni više, nego evolucijom. Znanstvenici su promatrali kako grupa heteroseksualnih žena reagira na konzervativno odjevene žene, kao i one odjevene provokativnije. Gotovo 95% žena negativno je reagiralo na provokativno odjevene žene, štoviše, ne bi ih pustile ni u svoje društvo, niti blizu svojih partnera. Pogađate, one obučene konzervativnije nisu bile niti zamijećene.

Gotovo svaka od nas odrastala je u ženskom društvu. Sve smo imale najbolju prijateljicu (ili pet), koja je znala sve naše tajne, plela nam pletenice, i pokrivala nas pred starcima kad bi dobile jedinicu iz matematike. I kad smo onda stigle jedne drugoj postati neprijatelj?  Kad su laži i podmetanje zamijenili jedno iskreno – “Bravo!” ? Bravo što si sama pokrenula posao. Bravo što imaš odlične ideje. Bravo što si pronašla ljubav života. Bravo što si sretna i ispunjena. Bravo što si izgubila tih pet kila viška. Bravo što si rodila dvoje djece i tako dobro izgledaš. Bravo što sebi možeš priuštiti sve što želiš. Reći “Bravo!” iskrena srca, i pritom ne umrijeti od zavisti.Zar ne bi svijet bio bar malo ljepše mjesto, kad bi jedna drugoj aplaudirale za postignuti uspjeh i kad bi se bar jednom našle na istoj strani igrališta?

Natječemo li se mi zaista s drugim ženama ili s vlastitim odrazom u ogledalu? Gledamo li druge žene i umjesto njih vidimo verziju sebe koja je bolja, ljepša, pametnija ili jednostavno ima više talenta?  Ulazimo li svjesno u taj muzej iluzija, gdje svoj odraz promatramo u iskrivljenom ogledalu – jer nam je tako lakše? Zar moramo umanjiti vrijednost druge žene kako bismo podignuli vlastitu?

Onog trena kad i same postanemo predmet nečije ljubomore i zlih komentara, uviđamo njihovu destruktivnu snagu. Poželimo se obraniti i suprotstaviti, ali uzalud. Tako je malo potrebno da nam se taj mali zajedljivi komentar zalijepi za svijest kao celulit za bedra, i da se prije spavanja, kad tišina i mrak zavladaju spavaćom sobom upitamo – Je li ona ipak u pravu? Jesam li ja zaista sve ono što je rekla o meni?

Nepisano je pravilo da se nikad ne napada ona najslabija. – kaže mi najbolja prijateljica, i nastavlja. -Na tapeti ćeš se sigurno naći onda kad ti ide odlično, kad si uspješna ili ako si ostvarila neki cilj koji ona (još) nije.

A što je onda s najboljim prijateljicama? Funkcioniraju li onda ženska prijateljstva do groba po principu čopora ; “Ako si s nama, ne brini se, bit ćemo tu za tebe, a ako nisi s nama, automatski si protiv nas.” ?

Ako odgovore potražimo u psihologiji, shvatit ćemo da napadačko ponašanje gotovo uvijek proizlazi iz vlastite nesigurnosti. Kad ne vjerujemo da će nas vlastite sposobnosti dovesti do cilja, uvijek ćemo tražiti potencijalne prijetnje, i podmetati nogu svakoj u kojoj vidimo sve ono što same nemamo.  Možda će i vlastito životno iskustvo potvrditi one poruke iz Pepeljuge i Snjeguljice, pa ćemo tako, ostale žene, uvijek držati na nišanu ako smo ambiciozne, i pogotovo ako smo lijepe i talentirane. Razlog možemo potražiti i u samom poslovnom okruženju, kojim još uvijek dominiraju muškarci, a one, stvarno dobre pozicije, nažalost, ne dobivaju se uvijek marljivim radom i na račun sposobnosti.

I baš onako kao što smo naučile što nismo, i što ne želimo biti, odrastanjem i sazrijevanjem trebale bismo napokon naučiti što jesmo. Trebale bismo naučiti prihvatiti i cijeniti sebe, i to izvan izbora za najljepšu ili najuspješniju, bez tog prokletog osjećaja manje vrijednosti. Kad bi se fokusirale na to kako biti dominantna sila u vlastitom univerzumu, umjesto da napadamo tuđe – sve bismo bile pobjednice. Na koncu, nitko nam ne može ukrasti talent, znanje i sposobnosti.


O autorici

Voli fotografiju, Grad, klasičnu umjetnost i kreativu svake vrste. Najmilija od svega su joj lijena nedjeljna jutra i Netflix maratoni u toplom zagrljaju najdraže osobe. Pratiti je možete na Instagram profilu @lena.catt.

Piše: Lena Šutić Klaić
Foto: Becca Tapert Sam MannsRoberto Nickson on Unsplash

Pročitajte i...

Osam dnevnih rituala koji će vas uzemljiti

Udahnite jutarnji zrak, priuštite si čašu vina... Ovi laki zahvati u svakom danu dat će vam potrebnu snagu bez obzira na to u kojoj ste fazi tranzicije u «novu normalu»

10 filmova zbog kojih smo jedva dočekali ljeto

Pred nama je uzbudljivo filmsko ljeto!

10 novih romantičnih komedija koje će vas natjerati da vjerujete u ljubav

Romantične komedije koje jednostavno morate pogledati

Vraća se Plavuša s Harvarda!

Službeno je potvrđeno da nas iduće godine doista očekuje treći nastavak kultne komedije

15 pjesama koje se moraju naći na vašim ljetnim playlistama

Mi smo spremni za ljetne večeri uz opuštajuće zvukove i omiljene koktele!

▲ Povratak na vrh