Žene ili lutkice? Kako se othrvati suvremenim nemogućim standardima ljepote

13.10.2020.

Iako se govori o inkluzivnijim standardima ljepote, koji uključuju žene svih rasa, boja kose i očiju i različitih dobi, ono što primjećujemo na društvenim mrežama ne odgovara toj ideji

Pune usnice, velike oči, mali nosić, bujna kosa, poprsje i bokovi, a tanak struk suvremeni su estetski standardi koji nam se u posljednjih nekoliko godina čine još agresivnijima. Uniformirani izgled koji je postao popularan zahvaljujući društvenim mrežama i željom da se što više nalikuje na Kardashian Jennerice, Beyonce ili Hadidice, olakšan je dostupnijim zahvatima estetske kirurgije.

View this post on Instagram

#lilycollins

A post shared by @ divine__women on

U digitalno doba čini se da prirodan izgled gubi na vrijednosti, pa su ideali ljepote stvoreni u studijima – jaka šminka, konturiranje, iscrtane obrve, precrtane usnice i highlighter, o tako puno highlightera – zavladali društvenim mrežama i izašli na ulice. Kako je trend socijalizacije sve više iz realnih prostora prešao u virtualne, online persona koju pojedinac stvara sve je više karikirana. Tako fotografije prije objavljivanja na društvenim i inim mrežama prolaze kroz detaljan proces obrade – Photoshop, filteri i Facetune.

Koliko su današnji standardi ridikulozni i karikaturalni dokazuju i profili koji obrađuju čak i stare fotografije ljepotica poput Audrey Hepburn i Sophie Loren, prilagođavajući ih današnjim zahtjevima ljepote i čineći ih gotovo neprepoznatljivima.

Stoga je važno ostati svjestan činjenice da je ljepota u različitosti i da nismo manje lijepi ako ne izgledamo kao osobe na slikama. Čak ni osobe na slikama ne izgledaju tako u stvarnosti.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram (story.hr, divine_women)

Pročitajte i...

Dossier baloner: burna povijest modnog klasika

Pojavljuje se u proljeće i jesen. Pomalo strog, ali neodoljiv, kako ženama tako i muškarcima

Stvarna mjesta na kojima ćete se osjećati kao da se nalazite u filmu Wesa Andersona

Jarke boje poput narančaste, tirkizne i ružičaste, simetrija, nostalgija za prošlim vremenima u starim vlakovima, telefonskim govornicama i zaboravljenim prometnim znakovima, hoteli i svjetionici...

David Attenborough oborio rekord u broju sljedbenika na Instagramu i zašto je to važno

Sir David Attenborough oborio raniji rekord Jennifer Aniston i u manje od 5 sati dostigao milijun sljedbenika

Opsesija čišćenjem (i kako je unovčiti)

Kako postići da stan nakon velikog jesenskog čišćenja zaista ostane tako organiziran?

Dosad neviđene fotografije Audrey Hepburn na aukciji

Rijetke fotografije filmske dive od sada mogu biti vaše

O modi, influenceanju i životu u New Yorku s Jelenom Cikojom

Kako izgleda njujorška svakodnevica influencerice s preko 380 000 followera

▲ Povratak na vrh