Žene u Saudijskoj Arabiji više neće morati imati pratnju kad putuju

12.07.2019.

Mali korak prema naprijed

Na snazi u Saudijskoj Arabiji je trenutno muški sustav skrbništva kada se radi o bilo kakvom putovanju žena iz države. Što muškarcima daje znatnu moć nad ženama i ograničava njihovo pravo na slobodno kretanje.

 

 

Prema njemu, sve saudijske žene moraju imati muškog “čuvara” – oca, ujaka, muža, brata ili sina – koji, između ostalog, ima krajnju kontrolu nad time kada i gdje mogu putovati. To bi se uskoro moglo promijeniti, navodi Wall Street Journal. U vijestima se navodi da ove godine Kraljevina planira popustiti propise o sposobnosti žene da putuje, nazivajući taj potez “rijetkim korakom protiv sustava muške dominacije duboko ukorijenjenog u saudijskom društvu”.

 

 

Prema časopisu, plan bi “ukinuo zakone o skrbništvu koji se odnose na putovanja muškaraca i žena starijih od 18 godina, dopuštajući im da napuste zemlju bez pristanka određenog muškog člana obitelji.”

 

 

Prošle godine, ukinuta je zabrana vožnje za žene, a nekoliko mjeseci kasnije ženama je dopušteno prisustvovati nogometnoj utakmici na javnom stadionu. Ostali dijelovi sustava, kao što je činjenica da žena mora dobiti dopuštenje od svog skrbnika kada se radi o osobi za koju se namjerava udati, ostat će netaknuti.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram @njoudsh1

Pročitajte i...

U ovom chic hotelu na Santoriniju se definitivno vidimo

Tko kaže da ne možemo već početi planirati buduće zaslužene odmore?

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

Filmska putovanja: filmovi u kojima je grad jedan od glavnih likova 

Kad već ne možemo putovati, ovi nas filmovi vode na neke od najljepših svjetskih destinacija

Hanami i Fuji

Virtualno slavljenje proljeća

Hanami u doba koronavirusa

▲ Povratak na vrh