Znate li za fiku – švedski ritual ispijanja kave?

29.12.2017.

Fika je pauza za kavu, no ona se u Švedskoj ne obavlja u zadimljenim kafićima kao što mi to činimo ovdje, već je osmišljena kao savršeni ritual

Fika se u Skandinaviji slavi već više od 100 godina. Ona podrazumijeva uživanje u kavi koje nam pruža osjećaj ugode, utjehe i zajedništva s onima s kojima dijelimo taj poseban trenutak.

Šveđani kavu obično piju s mlijekom, a nerijetko će uz nju odabrati i nešto slatko. Zato ćete u Švedskoj rijetko vidjeti kafiće u kojima je dozovoljeno pušenje jer gotovo svi nude i neke slastičarske ili pekarske proizvode. To su obično kanelbullar odnosno švedske rolice s cimetom ili pak punschrulle odnosno rolice od zelenog marcipana na krajevima umočene u čokoladu, a punjene s keksima, maslacem, kakaom i punčem.

Fika je, kao i kod nas, vrlo važna za ljudsku interakciju. Kroz taj se ritual povezujemo s ljudima, od njih uvijek nešto naučimo, a takva nas pauza natjera da usporimo i bar na kratko odmorimo od ubrzanog radnog dana.

Piše: N.B.
Foto: OurFoodStories

Pročitajte i...

Tri načina pripreme turske kave: za dobro jutro, nakon ručka i za druženje s prijateljicama

Bilo da je pijete ujutro, tijekom dana na poslu ili je ona povod za druženje s frendicama, kava će vas kao piće bogato kofeinom održati budnima i dati vam dovoljno energije za sve ono što trebate izvršiti tijekom dana. Iako vjerujemo kako imate svoj način pripreme kave, predlažemo da od sada način pripreme kave prilagodite dobu dana kada je pijete.

ELLE foodtrend: popularna alternativa klasičnoj kavi

Za one koji su umorni od obične kave

Zašto je iznenada otkazan Tjedan mode u Stockholmu?

Švedsko modno vijeće najavilo je kako više neće biti domaćin dvogodišnjeg događaja

▲ Povratak na vrh