Znate li za supermoći ove namirnice koju svi imamo doma?

14.08.2020.

Superfood koji nepravedno zanemarujemo

Cimet obično vežemo uz slastice i kolače, a možda ga i nesvjesno svrstavamo u nezdrave namirnice. Prava istina je daleko od toga, naime cimet se zbog brojnih ljekovitih svojstava smatra “superhranom“.

Korišten tisućljećima, cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovjeku. Osim što se je koristio u brojnim ritualima vračanja diljem različitih kultura, a posebice kod starih Egipćana, Kineza i antičkih Rimljana, drevni su narodi bili itekako svjesni ljekovitosti ovog začina.
Cimet se je kroz stoljeća pokazao korisnim u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba kao što su mentrualne tegobe, artritis, prehlada i probavne smetnje, a moderna je znanost tom popisu pridodala i druga korisna svojstva, poput blokiranja upala i rasta bakterija te pomoć pri regulaciji šećera u krvi zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima.

Ovaj gotovo čarobni začin obiluje kalcijem, željezom, manganom i vlaknima, a sadrži i vitamine C i K, magnezij, selen i cink. Pripisuje mu se i antibakterijsko i antimikotičko djelovanje, a osim šećera u krvi, regulira i razine masti i kolesterola.


Zato sljedeći put kad radite kavu, smoothie ili pak voćnu salatu, dodajte i prstohvat cimeta, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Nešto biste gricnuli?

U slučaju krize, samo recite ne klasičnim napastima. Pomladite se i na zdrav način utažite glad šakom svježeg ili sušenog voća

Radi li se o slučajnoj sličnosti ili postoji stvarna veza između izgleda hrane i organa?

Mrkva u presjeku nalikuje na šarenicu, orah na mozak, grah na bubrege, no postoji li povezanost osim vizualne sličnosti?

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Majina sretna hrana

Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno gastro štivo za one koji žele jesti zdravo, jednostavno i inspirativno

▲ Povratak na vrh