5 jednostavnih uputa za zimski detoks kože

13.02.2021.

Jer nam nakon blagdanskog hedonizma koža treba nježni oporavak

Iako su nam ovogodišnji blagdani bili manje dekadentni i svakako tužniji nego što smo navikle, a možda smo tugu i samoću utapale u kojem kolačiću ili kojoj čaši kuhanog vina (pre)više, sada je idealno vrijeme za post-blagdansku detoksikaciju. Dok glukoza loše utječe na proteine kolagena i elastina, alkohol notorno dehidrira kožu te uzrokuje crvenilo i natečenost lica. S druge strane, stres kojem smo bile izložene u prošlom periodu potiče lučenje kortizola što dovodi do upala te može potaknuti izboje akni, rozaceje, ekcema i psorijaze. Štoviše, stresni periodi često narušavaju našu redovitu rutinu na koju je koža navikla što je također izbacuje iz ravnoteže, zbog čega je silno važno pokušati što prije uhvatiti korak s uobičajenim ritmom. 

Kada je riječ o detoksikaciji, stručnjaci su podijeljeni u vezi toga što to zapravo znači za kožu jer iako dok se koža može sama obraniti od vanjskih iritacija, medicinski nije tehnički moguće izbaciti toksine kroz kožu. No većina se ipak slaže da iscrpljena koža svakako može profitirati od malog reseta i u načelu je riječ o ravnoteži između onoga što koristimo na koži kao aktivne sastojke i kozmetiku s ciljem smirivanja i hidratizacije, uz fokus na opće psiho-fizičko zdravlje

1. Dvostruko čišćenje 

Dvostruko čišćenje, ujutro i navečer podjednako efikasan je način da se doista uklone svi tragovi šminke, nečistoće i toksini na površini kože, da ne govorimo o desecima tisuća mrtvih stanica na dnevnoj bazi. Ne samo da nedostatno čišćenje može pridonijeti začepljenju, upalama i dojmu umorne kože, nego će sve ono što ne očistimo iz pora smanjiti učinkovitost svemu onome što stavljamo na kožu. Što će reći da vam skupa investicija u kremice i serume neće imati željeni učinak jer će se probijati kroz mrve stanice i nečistoće. Birajte preparate za čišćenje s ceramidima i blagim kiselinama koje će pružiti lagani piling a da ne naruše prirodnu zaštitnu funkciju kože. 

2. Update rutine 

Ponekad u silnoj želji da napravimo sve što je ljudski moguće za svoju kožu – pretjeramo. Osobito kroz prošlu godinu kad smo imale možda malo više kućnog vremena nego što smo navikle pa smo hidratizirale sve od lica do stopala do susjedove mačke. Međutim, osobito kada je riječ o aktivnim sastojcima i kiselinama, treba biti pažljiv da se iritiramo kožu nepotrebno. Kada je riječ o koži (i drugim stvarima) važno je imati strpljenja i pratiti kako nam koža reagira jer nema univerzalnog pravila te se čak i najbolje upute moraju isprobati u praksi i vidjeti odgovaraju li nam, ili naprosto ne. U tom je smislu vrijedno napraviti pauzu s preparatima i polako isprobati što kako djeluje. Nježno sredstvo za čišćenje i hidratantna krema koja neće iritirati kožu su startna pozicija. Onda antioksidanti i C vitamin koji će stimulirati kolagen, a možda i retinol, ali u slučaju da želite isprobati retinol, ne možemo dovoljno naglasiti da ga uvodite – jako sporo i postepeno. Inače će vam se lice upaliti i imat ćete znatno više problema nego što se imale ranije. 

3. Pazite na trbuščić 

Kako je dubinska promjena naših navika dosta zahtjevni projekt, čini se lakše brzinski investirati u masu skupe kozmetike koju nam internetski gurui svesrdno preporučuju. No tužna je istina to da vam koža neće sjati punim sjajem ako ne brinete za prehranu, i gotovo. Pazite da vam je probavni trakt zdrav jer je on u direktnoj vezi s kožom (i svim ostalim dijelovima tijela), balansirajte prehranu najbolje što znate. Izbjegavajte masnu i slatku hranu, birajte zdrave masnoće, puno antioksidansa, smanjite alkohol na minimum ili ga naprosto izbacite (ako može Chrissy Teigan, možete i vi). Ako je život nezamisliv bez malo tekućeg opuštanja, birajte čašu crnog vina koje je dokazano najzdravije alkoholno piće. 

4. HIDRATACIJA! 

Znamo da znate, ali znate li zaista? Koliko ste čaša vode popile danas? Sasvim ozbiljno, nema tog proizvoda koji će vam pomoći da vam koža živne ako ne pijete dovoljno vode, a srećom pa je voda uglavnom dostupna. Dakle, pijte. vodu. A onda se možete još i trackati kremicama, potražite preparate s hijaluronskom kiselinom koja će vam malo osvježiti izgled i ujedno zaštititi kožu od učinaka hladnoće. 

5. Spavajte 

Iz kolekcije jednostavnih pravila koja znamo, a ne znamo – pazite da spavate dovoljno. Mučenički impuls da demonstrirate svoju vrijednost hiperproduktivnošću zbog koje ne jedete i ne spavate ostavite u prošlog godini s drugim katastrofama i osigurajte si dobar san. S obzirom na sve što se događalo, to se može činiti zahtjevnijim nego ikada, ali vaši živci, vaša koža, svaki dio vašeg iscrpljenog organizma bit će vam neizmjerno zahvalan ako si garantirate dobar blok dobrog sna. San je doslovno smišljen kao elementarni lijek, služi tome da nam se tijelo rekuperira, i ništa ga ne može zamijeniti. Pronađite način da si omogućite noćni odmor, po potrebi konzultirajte biljne preparate poput čajeva koji opuštaju, meditirajte ili konzultirajte stručnjake (i budite pažljive), ali barem osam sati sna, ako je ikako moguće, treba vam da biste funkcionirale. San pomaže da se regeneriramo, potiče krvotok i stvaranje kolagena i elastina u koži, a kada ga ne dobivamo dovoljno, to je plodno tlo za sve moguće probleme s kožom (i šire). Zadajte si to kao zadatak – spavajte dovoljno. Tijelo će vam pokazati zahvalnost. 

Piše: A.F. 

Fotografije: Instagram @jenniferaniston

Pročitajte i...

Jedinstvena tehnologija koja omogućava glatku i sjajnu kožu, čak i zimi

Koža je vrlo osjetljiva i konstantno izložena vanjskim faktorima koji isušuju i oštećuju kožu. Suha koža gubi nutrijente i tako stari, stoga je važno koristiti specifične proizvode koji obnavljaju kožu.

Skin burn-out

U silnoj želji da učinimo sve za zdravlje svoje kože, skloni smo mukotrpnim metodama njege i uljepšavanja čiji je učinak upitan, a rezultat katkad potpuno suprotan očekivanom

Vrat odaje godine - kako ga održati mladolikim?

Kako spriječiti da se senzualan vrat pretvori u "turkey neck"?

7 ključnih pravila za njegu lica zimi

Temperature padaju, vjetar šiba… Kako zaštititi kožu u hladnim danima koji slijede?

▲ Povratak na vrh