Kada je vrijeme za botoks i druga anti-age pitanja i odgovori

18.03.2021.

Vi ste pitali, a mi smo doznali odgovore: kada je vrijeme za prvu anti-age kremu, a kad za prvi botoks, koji tip kože sporije stari i koliko novca treba potrošiti da izgledamo mlađe nego što to pokazuje naša osobna iskaznica

Kada započeti anti-age njegu?

Odgovor na ovo pitanje uvijek je individualan. Nekim se osobama znakovi starenja pojave sa 30, a nekima sa 18 godina. Najčešće se odlučujemo na anti-age njegu kad primijetimo prve sitne bore, pigmentacije ili gubitak tonusa kože na obrazima. Ipak, važno je znati da sve počinje prevencijom. Najbolje je njegu započeti prije nego što uopće primijetite znakove starenja, a prvi proizvodi koje biste trebali nabaviti su kvalitetan SPF i serum s hijaluronskom kiselinom jer ćete redovitom zaštitom i hidratacijom znatno odgoditi nastanak prvih bora.

S koliko godina kupiti prvu kremu s oznakom anti-age?

Oznaku anti-age nalazimo na proizvodima čiji su sastojci namijenjeni prevenciji ili korekciji znakova starenja. Najčešće je riječ o hijaluronskoj kiselini, retinolu, vitaminu C, eksfolijacijskim kiselinama, lipidima, ceramidima i drugim spojevima koji izravno djeluju na zatezanje bora, brisanje mrlja te poticanje proizvodnje novog kolagena i elastina. Kvalitetnu kremu s hijaluronom i serum s vitaminom C možete koristiti već od svoje 20. godine, a retinol će vam koristiti nakon 30. jer ćete tako najbolje spriječiti pojavu znakova starenja. Dakle, nemojte se fokusirati na oznaku nego na sastojke koji su potrebni vašoj koži.

Koliko dugo koristiti jednu vrstu kreme ili seruma? Treba li ih često mijenjati ili je bolje držati se iste formule?

Osim ako je riječ o agresivnijem sastojku čija je upotreba vremenski ograničena, poput retinola ili pojedinih kiselina, većina krema i seruma nema ograničenja kad je riječ o duljini korištenja. Pravilo je jednostavno – ako vam proizvod odgovara, nastavite ga koristiti. Kvalitetan hidratantni serum, noćna krema ili pak njega za područje oko očiju mogu vam biti najbolji saveznici godinama i nema potrebe da ih mijenjate samo promjene radi. Ipak, važno je znati da se koža ponekad može ‘naviknuti’ na određene sastojke i proizvode te oni prestaju biti učinkoviti – u tom slučaju slobodno započnite potragu za novim formulama.

Je li istina da masna koža sporije stari?

Ukratko, istina je. Masna koža stvara više sebuma, prirodnog ovlaživača koji održava kvalitetu hidrolipidne barijere i sprečava isušivanje dubljih slojeva kože. Iako donosi i neke manje poželjne aspekte, poput proširenih i začepljenih pora, iritacija i akni, taj je tip kože najveći saveznik mladolikog izgleda. Sloj sebuma na površini spriječit će transepidermalni gubitak vode te time zaštititi prirodni kolagen, hijaluron i elastin od propadanja odgađajući pojavu bora i opuštene kože.

Kada prevenciju zamijeniti korekcijom?

Nema određene dobi u kojoj biste preventivnu njegu trebali zamijeniti korektivnom. Kad primijetite znakove starenja koje biste htjeli korigirati, vrijeme je za promjenu njege i tretmane. Kod nekih će se taj proces dogoditi oko 30. godine, a kod nekih oko 40. godine – svako je lice drukčije. U svakom slučaju, kvalitetna prevencija može znatno pomaknuti dob u kojoj će vam biti potrebna korekcija.

Neki korekcije započnu u pedesetima. Je li to već pomalo prekasno za postizanje dobrih rezultata?

Idealno bi bilo korektivnu njegu i tretmane započeti ranije, između 30. i 35. godine. Oko 50. su znakovi starenja već prilično izraženi pa i očekivanja moraju biti realnija – neinvazivni tretmani i dermatološka kozmetika mogu napraviti mnogo, ali ne i potpuno zategnuti opušteno lice. No to vas ne treba odvratiti od uvođenja odgovarajuće njege i razmišljanja o korektivnim tretmanima – poboljšanja će svakako biti vidljiva, a koža kvalitetnija, što će ‘skinuti’ nekoliko godina s lica, neovisno o vašoj dobi.

Kad su korekcije u pitanju – botoks, fileri ili lifting? Ili sve u svoje vrijeme?

Definitivno – sve u svoje vrijeme. Botoks i fileri izvrsni su saveznici u korigiranju manjih znakova starenja, blagom zatezanju, vraćanju volumena u područja lica kojima je potreban i osvježavanju izgleda. Neinvazivni tretmani mogu znatno odgoditi nastanak dubljih i izraženijih znakova starenja te odgoditi potrebu za kirurškim liftingom. Ipak, prije ili poslije dolazi trenutak u kojem nam neinvazivne metode više ne mogu pomoći podignuti opuštenu kožu. Tada je vrijeme za facelifting koji će ukloniti višak kože i zategnuti je na nekadašnje konture.

Koliko na starenje utječe genetika, a koliko naš stil života?

Iako se nekada smatralo da je, kad je riječ o starenju kože, omjer genetike i životnog stila 50:50, danas se vjeruje da je utjecaj lifestylea i faktora iz okoliša mnogo veći te čak 80% znakova starenja nastaje zbog njih. To je zapravo izvrsna vijest jer na te čimbenike (za razliku od genetike) možemo utjecati. Pušenje, prehrana, izlaganje stresu, tjelovježba, kvaliteta sna i UV zračenje najodgovorniji su za preuranjeno starenje, što znači da promjenom životnog stila možemo zadržati mladolikost mnogo dulje od očekivanog.

Koliko novca godišnje treba potrošiti za doista mladolik izgled u zreloj dobi?

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora – nekima će i nakon 50. godine biti dovoljno nekoliko tretmana filerima i botoksom godišnje, uz svakodnevnu njegu, kako bi izgledali svježe i mladoliko. U tom slučaju riječ je o trošku od desetak tisuća kuna. Drugim će osobama biti potreban znatno veći broj tretmana, mililitara filera i koraka u beauty rutini kako bi postigli mladolik izgled, što dovodi i do višeg iznosa koji godišnje treba izdvojiti. U svakom slučaju, važno je znati da koža zaista ‘pamti’ pa će osobama koje su ranije počele djelovati preventivno (što kozmetikom, što tretmanima) i u zrelijoj dobi biti potrebno manje novca za postizanje mladolikog izgleda.

Piše: Mia Herljević

Foto: Profimedia

Članak je objavljen u tiskanom izdanju magazina Elle #221

Pročitajte i...

Novom kampanjom Let's do beautiful Douglas redefinira ljepotu!

U godini u kojoj obilježava 111. godina postojanja, nova LET'S DO BEAUTIFUL kampanja pokazuje ono za što se Douglas danas zalaže kao moderna i otvorena beauty kompanija koja potiče raznolikost i toleranciju.

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

foreo

Ove godine za Majčin dan svojoj mami poklonite dar – vremena

Premda ne možemo vratiti vrijeme i reći svojim majkama da idu mirno na spavanje jer će sve biti ok, ovim poklonima možemo poništiti učinak besanih noći i dana ispunjenih brigom

eucerin

Eucerin AtopiControl pruža učinkovitu njegu od prvog dana

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše mišljenje o sebi i na dojam drugih ljudi o nama. Zato problemi s kožom osim fizičkih simptoma često izazivaju i psihičke simptome, a roditeljima je posebno teško kada njihovo dijete pokazuje simptome istog stanja kože.

Nova formula Lancôme kreme za područje oko očiju štiti od onečišćenja i posvjetljuje tamne krugove

U današnjem svijetu kada je nošenje maske postalo neizbježan dio naše svakodnevne rutine, kao vidljivi dio lica, naše oči dolaze do posebnog izražaja. Dio lica koji iskazuje našu snagu i emocije, također je nježan i osjetljiv.

▲ Povratak na vrh