Čime začiniti hranu u fazi oporavka od ‘blagdana’…?

17.04.2017.

Nakon blagdanskog obilja i puno 'praznih' kalorija koje se redovito konzumiraju u ovakvim prigodama, vrijeme je za oporavak organizma

Stručnjaci danas debljinu vide kao bolest koja može skratiti životni vijek te ju povezuju s nastankom mnogih drugih bolesti. Debljina doista nije samo estetski problem, nego zahvaća gotovo sve aspekte života. Doduše, smanjenjem težine nećemo biti pametniji, bolji, prihvaćeniji u društvu, a vjerojatno ni ljepši (jer je to ionako vrlo subjektivan kriterij), ali ćete svakako učiniti puno toga dobroga za svoj organizam i zdravlje općenito.

Do vitkosti se ne dolazi rigoroznim dijetama, već promjenom cjelokupnog životnog (i prehrambenog) stila. No ponekad i neke sitnice, poput toga da počnete koristiti drugačije namirnice i začine, mogu – uz sve drugo – učiniti značajnu razliku te potaknuti uspjeh. Otkrivamo koja to četiri začina mogu biti vaši najkorisniji saveznici u mršavljenju i zašto?

Čili
Kapsaicin je sastojak koji daje ljutinu čiliju. Jela začinjena čilijem potiču znojenje te veću potrošnju energije. Čili također potiče izmjenu tvari te topi masnoće.

Đumbir
Azijski korijen povisuje „radnu“ temperaturu tijela te time potiče topljenje masnoće. Đumbir je odličan oguljen, nariban ili nasjeckan u raznim povrtnim jelima, salatama, s rižom ili kao čaj.

Papar
Piperin, tvar koju sadrži papar, sprečava stvaranje novih stanica masnoće. Njegova ljutina također pojačava izmjenu tvari.

Kurkuma
Kurkumin, tvar koju sadrži kurkuma, smanjuje apetit. Osim toga regulira stvaranje žučne kiseline te potiče topljenje masnoće.

Preuzeto sa: Story.hr
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Anti-stres hrana: sve što morate znati o osnovnim učincima prehrane na naše psihičko zdravlje

Nutricionistička psihijatrija otkriva kako pojedine namirnice mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti

Radi li se o slučajnoj sličnosti ili postoji stvarna veza između izgleda hrane i organa?

Mrkva u presjeku nalikuje na šarenicu, orah na mozak, grah na bubrege, no postoji li povezanost osim vizualne sličnosti?

Koji začin pomaže protiv upala, a koje su namirnice dobre za ljepotu i libido?

Ljepota i zdravlje dolaze kroz želudac! Koliko su vam poznate dobrobiti začina, napitaka i ostalih prirodnih dodataka prehrani koji nam stižu iz svih krajeva svijeta?

Kako poboljšati imunitet? Tu su čokolada, češnjak i još pokoji 'adut iz rukava'

Raditi na ojačavanju imunološkog sustava važnije je nego ikad, a poboljšati ga možemo u 5 koraka

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah - jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

Pustimo sada hladne žlice i svježe krastavce: Kako se zaista riješiti podočnjaka?

Stručnjaci otkrivaju čak osam različitih načina da vrećice ispod očiju trajno nestanu

▲ Povratak na vrh