Fascinantne stvari koje (ni)ste znali o noktima!

23.03.2017.

Jeste li znali da stres može zaustavi rast noktiju? Otkrijte i druge vrlo zanimljive činjenice o njezi ruka

Naše su ruke najizloženiji dio tijela i pod stalnom ‘prijetnjom’ štetnih faktora, pa stoga ne čudi da prvo na njima primjećujemo kako koža brzo gubi elastičnost i napetost a pojavljuju se i znakovi starenja, poput pigmentnih mrlja i bora.

U takvim slučajevima nije dostatna obična krema za njegu ruka, nego trebate birati učinkovite proizvode obogaćene anti-age sastojcima i učinkom zaglađivanja. Izvrsno djelovanje pokazat će maske i relaksirajuće masaže ruka, baš kao i parafinska kupka.

Isto tako, ne zaboravite prije izlaska vani na ruke staviti kremu sa zaštitnim faktorom i to tijekom cijele godine kako bi ih što bolje sačuvali od UV zraka.

 

No, osim redovite njege, možda niste znali koje sve zanimljivosti možemo otkriti na našim noktima:

  • Nokti na rukama rastu brže od onih na nogama. I dok oni na rukama rastu u prosjeku 3,5 milimetara mjesečno, (na dominantnoj ruci rastu malo i brže), na nogama rastu oko 1,6 milimetara mjesečno. Smatra se da je to tako jer su nokti na rukama češće izloženi Sunčevoj svjetlosti koja stimulira njihov rast.
  • Muški nokti rastu nešto brže nego ženski, osim u vrijeme trudnoće.
  • Nokti rastu brže ljeti nego zimi jer, osim starosti i gena i godišnje doba utječe na brzinu rasta.
  • I nokti trebaju ‘disati’. Stalno lakiranje šteti njihovoj strukturi jer je čvrsta tvar na vrhu nokta zapravo živo tkivo pa kisik kroz nokat prodire do posteljice nokta. Lak isušuje nokat, pa on zbog toga gubi čvrstinu i elastičnost.
  • Da stres ima veliku negativnu ulogu u našem životu, to znamo. No jeste li znali da stres može zaustavi rast noktiju?
  • Zašto je važno ne kidati kožicu oko noktiju? Jer je njezin zadatak zadržati vlagu u unutrašnjosti nokta i istodobno čuvati organizam od bakterija iz okoliša!

N. Petan
Fotografije Getty Images

Pročitajte i...

Dodir zlata na prstima

5 primjera hit manikure

Hit ljeta: tie-dye manikura

Od boje limete i jagode pa do boje ananasa, beauty influencerice diljem svijeta na svojim noktima miksaju najsočnije sezonske nijanse za tie dye efekt, a koliko je on popularan svjedoči činjenica da je dobio vlastiti hashtag- #tiedyenails

Kakve ćemo manikure nositi ovog proljeća?

Proljetni trendovi za vaše nokte

Ovaj kozmetički proizvod potpuno nepravedno zanemarujemo

Jedini proizvod koji bi nam zimi trebao biti važniji od balzama za usne

▲ Povratak na vrh