Greška sa šećerom zbog koje ne mršavite

01.03.2017.

Nakon masti i ugljikohidrata, novi glavni krivci za debljanje postali su - šećeri!

Ne tako davno masti su dugo vremena bile krive za debljanje i višak kilograma. Onda su se neko vrijeme na stubu ‘srama’ našli ugljikohidrati.

No, odnedavno su glavni krivci šećeri – sastojak koji može dovesti od preopterećenja jetara šećerom pa sve do inzulinske rezistencije te debljanja i taloženja masnoća.
Svi mi, pak, radimo jednu zajedničku grešku kada je šećer u pitanju. Naime, svi mislimo da je prirodni šećer ‘zdraviji’!

“Dok javorov sirup i sirovi med, primjerice, sadrže vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje bijeli šećer ne sadrži, na kraju dana šećer je šećer jednom kada uđe u tijelo,” kaže Molly Cutler, nutricionistica i voditeljica zdravstvenog odjela na Sveučilištu Washington.

Čak i voće koje obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, primarno sadrži fruktozu koja se metabolizira u jetri. Kada se konzumira u umjerenim do velikim količinama (dva voćna smoothija dnevno?) i prirodni šećeri mogu sniziti šećer u krvi do neželjenih razina, što rezultira otpornošću na inzulin i debljanjem.

Znači li to onda da si ne smijemo priuštiti mala voćna zadovoljstva? Naravno, da ne!

“Kako bi i dalje uživali u slatkim zalogajima pazite da ih uzimate u malim količinama, držite se prirodnih izvora šećera poput voća, javorovog sirupa meda i kokosovog šećera. Konzumirajte ih unutar zdravih masti, proteina i vlakana kako bi prevenirali od naglih skokova šećera u krvi i debljanja”, savjetuje Cutler.

N. P.
Fotografija Profimedia

Pročitajte i...

Adele, jesi li to ti?

Minimalno pedeset, a vjerojatno i više. Toliko je kilograma izgubila britanska pop zvijezda Adelle, koja se topi sa svakim svoji novim Instagram postom…

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

«Intuitivno jesti»: šuplja formula ili wellness revolucija?

Novi nutricionistički trend temelji se na tome da – jedemo što god želimo! Kako funkcionira?

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

▲ Povratak na vrh