Izbjegavajte ovo povrće ako želite smršavjeti

04.09.2017.

Najnovija znanstvena istraživanja otkrila koje nas povrće deblja

Povrće je uvijek asocijacija na zdravu i svježu hranu bogatu vitaminima koja je idealna osnova svakog plana prehrane za dobro zdravlje, ali i za mršavljenje. No, najnovija znanstvena istraživanja kažu da sve povrće ne pomaže pri gubljenju težine, već može učiniti upravo suprotno.

Stručnjaci Harvardske Škole za javno zdravlje “T.H. Chan” proveli su istraživanje o prehrambenim navikama 13 tisuća odraslih ljudi. Istraživanje je trajalo više od 20 godina, a rezultati su pokazali da je škrobno povrće zaslužno za dobivanje kilograma.

Naime, ispitanici koji su češće konzumirali škrobno povrće dobivali su na težini više od ispitanika koji su jeli druge vrste povrća.  U škrobno povrće spadaju kukuruz, krumpir, grašak i grah, a kukuruz je izdvojen kao povrće koje najviše deblja.

Zašto škrob deblja?

Škrob je složeni ugljikohidrat. Neki od njih, primjerice leća, imaju nizak GI pa se smatraju dobrim ugljikohidratima. Drugi pak, uključujući gore navedeno povrće, imaju visok GI i loši su ugljikohidrati. Uzimanje tih vrsta škroba spriječit će normaliziranje gušterače i mršavljenje.

Koje vrste povrća pomažu kod mršavljenja?

Ako želite smršaviti ili zadržati trenutnu kilažu, umjesto kukuruza, graha, grašaka i krumpira jedite povrće bogato vlaknima. U tu skupinu povrća spadaju cvjetača, brokula, zelje, mrkva i komorač. Preporučuje se i povrće s visokim postotkom vode, kao što su rajčica, krastavci, zelena salata, tikvice, šparoge ili rotkvice. Te vrste povrća imaju izuzetno malo kalorija, a istodobno su vrlo zdrave i hranjive.

Piše: B.P.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Adele, jesi li to ti?

Minimalno pedeset, a vjerojatno i više. Toliko je kilograma izgubila britanska pop zvijezda Adelle, koja se topi sa svakim svoji novim Instagram postom…

Probali smo limunski detox i preporodili se!

Isplatilo se pet dana živjeti na soku od limuna, javorovog sirupa i kajanskog papra.

15 namirnica koje morate uključiti u svoju prehranu ako želite zdravo smršavjeti

Donosimo vam listu "supernamirnica" koje će vam pomoći u zdravom gubljenju kilograma , a istovremeno spriječiti kronične bolesti i povećati koncentraciju

Zašto u dijetu trebate uključiti celer?

Jeste li znali da celer sadrži tzv. negativne kalorije što znači da ih naše tijelo dok ga jedemo sagorijeva više nego što ih on sam ima?

▲ Povratak na vrh