Jesu li kriške limuna u vašoj čaši čiste?

24.08.2016.

Razmislite malo o vašim kriškama limete u mojitu, kriškama naranče u mineralnoj...

Plutajuće kriške citrusa u našim čašama uglavnom su savršen dodatak osvježavajućem piću, ali jeste li se ikad zapitali kako su se tu stvorile i koliko su zapravo čiste?

Za istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health 2007. znanstvenici su testirali kriške limuna iz pića posluženih u 21 restoranu. Rezultat je na čak 70% uzoraka pokazao mikrobni rast, a pronađeno je 25 različitih vrsta mikroba.

Upitan za komentar, profesor mikrobiologije i patologije, Phillip Tierno s New York University School of Medicine ove zabrinjavajuće brojke nije osporio. Štoviše, priznao je da u brojnim istraživanjima koje je sam provodio, korica različitih citrusa skoro uvijek zadržava neke tragove bakterija – od E. coli do stafilokoka.

“Ljudi diraju limun u vašoj čaši, režu ga, stavljaju u posudu, poslije ga vade i stavljaju u vašu čašu ili na njezin rub” – ispričao je Tierno. “Lako možete shvatiti zašto su korice i kriške limuna kontaminirane.”

Čak i ako se limuni dobro peru, to ne znači da svi zaposlenici dobro peru svoje ruke. Sreća u nesreći: ako se odlučite za alkoholno piće, šanse su dobre da će alkohol u vašoj čaši neutralizirati postojeće bakterije. Dakako, ne smije se raditi o koktelima već čistom alkoholu i to se odnosi isključivo na bakterije. Protiv virusa spasa nema.

Dakako, to ne znači da morate potpuno izbaciti limun iz vaših čaša. Profesor Tierno predlaže obraćanje pozornosti na posluživanje – pogledajte dira li vaš konobar rub čaše s koje pijete i briše li čaše čistom krpom.

Još jedno potencijalno rješenje – limun zatražite na odvojenom tanjuriću i umjesto ubacivanja kriške u čašu, iscijedite željenu količinu.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kada, kako i zašto: glavna pitanja o noćnoj njezi lica

Koja je razlika između dnevnih i noćnih krema?

Beach, please!

„Kad je nebo puno zvijezda, a more mirno i toplo, čovjek ima osjećaj da lebdi u svemiru“, konstatirala je glumica Natalie Wood. Ima li što ljepše od dana na plaži? Ili još bolje, večeri! Vrijeme je za putovanje prema moru, a ovo su cool sitnice koje bismo rado ponijeli sa sobom....

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

▲ Povratak na vrh