Kako brinuti o kovrčavoj kosi?

10.04.2018.

Otkrivamo vam kako pravilno njegovati kovrčavu kosu

Održavanje kovrčave kose zdravom i njegovanom može biti prava borba. Kovrčava kosa puno je osjetljivija i sklonija oštećenjima od ravne i zato joj je potrebno više vremena i pažnje. U nastavku vam donosimo popis pogrešaka koje obavezno morate izbaciti iz svoje rutine, ako želite zdravu i njegovanu kovrčavu kosu.

Prečesto pranje kose

Svakodnevno pranje kovrčave ili valovite kose trebalo bi biti zabranjeno. Kosi takve strukture potrebna su prirodna ulja da bi izgledala dobro, stoga perite kosu najviše dva puta tjedno kako je ne biste nepotrebno isušivali.

Nepravilno sušenje kose

Potrudite se da imate dovoljno vremena da se vaša kosa prirodno osuši na zraku bez pomoći fena i vrućeg zraka. Ako ste baš u žurbi pripazite da zrak ne bude prevruć i da na prislanjate fen preblizu kosi.

Preskakanje regeneratora

Kovrčavoj kosi potrebna je dodatna njega i vlažnost za koju je neophodan regenerator. Potražite poizvode koji sadrže prirodna ulja kao što su kokosovo ili ulje argana.

Feniranje i peglanje

Dokazano je da samo jedan pritisak vruće pegle na kovrčavu kosu može potpuno promijeniti strukturu vlasi. Pokušajte stiliziranje vrućim zrakom smanjiti na minimum ili barem koristiti adekvatnu zaštitu prije feniranja i peglanja kose.

Krivi proizvodi za stiliziranje kose

Izbjegavajte proizvode koji sadrže silikon jer kreairaju iluziju njege i sjaja, a zapravo stvaraju ovojnicu zbog koje se proizvodi za njegu i vlažnost ne upijaju u kosu.

Raščešljavanje krivim češljem

Bilo bi najbolje da češalj izbjegavate i kosu raščešljate samo prstima, ali ako vam je češalj neophodan neka to obavezno bude češalj širokih zubaca.

Neredovito šišanje

Čak i kada ispucali vrhovi nisu očiti, kovrčavu kosu trebali bi kratiti barem jednom mjesečno kako bi ostala zdrava i sjajna.

Spavanje sa nezaštićenom kosom

Moguće je da vodite brigu o svojoj kosi i koristite ispravne proizvode za kovrčavu kosu, a ona još uvijek ne izgleda dovoljno zdravo i njegovano. Razlog tome bi mogla biti činjenica da spavate na pamučnim jastučnicama koje upijaju prirodna ulja iz kose zbog čega se ona isušuje. Zamijenite pamučne jastučnice svilenima i ubrzo ćete vidjeti razliku.

Izloženost suncu i morskoj vodi bez zaštite

Kombinacija sunca i slane morske vode može biti pogubna za kovrčavu kosu. Ako ne želite suhu kosu koju je nemoguće raščešljati obavezno je zaštitite prije izlaganja suncu i morskoj vodi.

Piše: A.S.
Foto: @selenaforrest / @nataliewestling

Pročitajte i...

Pet savjeta za njegu kose u hladnijim danima

Kako održati kosu sjajnom zimi?

Kosa u fokusu: Beauty editorijal za jesensku inspiraciju

Frizure nadahnute različitim povijesnim stilovima ističu prirodnu ljepotu kose

12 savjeta za dugu, zdravu kosu

Kako da vaša kosa bude sjajna, bujna i duuuuga

Kako pravilno očistiti lice i druga beauty pitanja: napokon odgovori na vječne dileme

Čak i ako ste uvjereni ste da znate baš sve o šminkanju, njezi kose i kože, za svaki slučaj provjerite imate li besprijekorne kozmetičke navike

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

▲ Povratak na vrh