Kako razviti dobru rutinu spavanja?

25.03.2018.

Donosimo vam 13 savjeta koji će vam pomoći da se napokon kvalitetno naspavate!

Mnogi od nas uopće ne razmišljaju o važnosti spavanja do onog posljednjeg trenutka u danu kada legnemo u krevet, a preporučenih osam sati sna postaju nedostižni ideal. Spavanje je izuzetno važno za fizičko, ali i mentalno zdravlje i zato vam donosimo savjete kojih se morate pridržavati kroz dana želite li razviti dobru rutinu spavanja.

 1. Vježbajte tijekom dana

Višak energije može izazvati nesanicu, stoga se preporučuje tjelovježba kojom ćete se riješiti suvišne energije, a i vaše tijelo će vam biti zahvalno i izgledat ćete bolje.

 1. Izađite na sunce

Čak i ako radite u uredu ili od kuće – nađite vremena za pauzu i odlazak na sunce i svjež zrak. Sunce pomaže u stvaranju vitamina D koji ima pozitivan učinak na san.

 1. Nemojte predugo drijemati tijekom dana

Preporuka je čak da potpuno izbjegavate spavanje kroz dana, ali ako morate to nikako ne bi trebalo trajati dulje od 20 minuta.

 1. Spavaća soba nije ured

Ako radite od kuće nikako nemojte da vaša spavaća soba postane i vaš ured, posebice izbjegavajte situaciju da ležite na krevetu s računalom u krilu i na taj način radite.

 1. Hranite se zdravo i raznovrsno

Prehrana je ključna. Ako se želite kvalitetno naspavati u svoju prehranu obavezno uključite sjemenke bundeve, piletinu iz slobodnog uzgoja, sir, orašaste plodove i jaja.

 1. Izbjegavajte kofein u poslijepodnevnim satima

Kofein nikako ne smijete piti 4-6 sati prije spavanja, a neka istraživanja pokazuju da se može zadržati u organizmu čak i do deset sati, stoga bi bilo poželjno da ga u poslijepodnevnim satima potpuno izbjegavate.

 1. Izbjegavajte emotivne situacije prije spavanja

Potrudite se ostati smireni i ne dopustite da vas umor dovede do nepotrebnih svađa s partnerom ili prijateljima.

 1. Izbjegavajte velike obroke

Za večeru se odlučite za zdravu i laganu opciju, a bilo bi poželjno da tri sata prije spavanja ne konzumirate nikakvu hranu jer vaše tijelo mora obnavljati energiju, a ne trošiti je na probavljanje teške hrane.

 1. Nakon što legnete u krevet izbjegavajte ekrane

Svjetlost ekrana televizora, mobitela i računala sprječava stvaranje melatonina i samim time ćete teže zaspati i imati nemirniji san.

 1. Izbjegavajte alkohol i nikotin

Baš kao i kofein – alkohol i nikotin su stimulansi i poželjno je da ih ne unosite u organizam barem tri sata prije spavanja.

 1. Stvorite rutinu prije spavanja

Isplanirajte opuštajuće aktivnosti prije spavanja i ponavljajte ih svaki dan. Odlučite se za kupku, meditaciju, čitanje ili jogu i na taj način se opustite i stvorite rutinu.

 1. Kada legnete u krevet izbjegavajte razmišljanje o vremenu

Prirodno je da razmišljate o vremenu kada legnete u krevet, ali pokušajte izbjeći procjene i gledanje na sat jer si time stvarate nepotrebnu anksioznost.

 1. Nemojte brinuti i forsirati san

Nekim ljudima je potrebno više vremena da zaspu, a briga i forsiranje to mogu samo produljiti. Razmišljajte o pozitivnim stvarima, opustite se i utonite u san!

Piše: A.S.
Foto: Zohre NematiToa Heftiba on Unsplash

Pročitajte i...

Savjeti za prirodnu ljepotu Adut Akech

Zlatna beauty pravila slavne manekenke

Pronašli smo brendove slične kultnom The Ordinaryju

Koji još beauty brendovi nude kvalitetne, a cjenovno prihvatljive proizvode?

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

▲ Povratak na vrh