Kako uspješno smanjiti unos praznih kalorija?

14.09.2016.

Kolege s portala Menshealth.hr

Petsto kalorija iz mliječne čokolade na vaše tijelo utječe prilično drugačije od isto toliko kalorija iz pečenog pileta s kuhanim keljom za prilog. Štoviše, kada su ljudi jeli 500 kalorija kikirikija dnevno, u periodu od 8 tjedana, nisu se udebljali – a razina triglicerida u krvi snizila se za 24 posto, prema studiji Sveučilišta Purdue.

Kako je to moguće? Znanstvenici još uvijek traže odgovor.

Ali u teoriji, hrana bogata zdravim mastima i proteinima zadovoljiti će vas više od nezdrave hrane; hrana bogata proteinima ubrzava metabolizam pa trošite više kalorija. Namirnice poput orašastih plodova bogate su vlaknima pa dio kalorija iz njih tijelo ne iskoristi prije nego prođu kroz probavni sustav.

Jednostavan način za razumjeti ovo je da se zapitate što će vas više zasititi, 300 kalorija jabučnog soka (2, 5 šalice) ili 300 kalorija jabuka (oko 4 jabuke)“, kaže autor studije o kikirikiju dr. Richard D. Mattes, voditelj istraživačkog centra na Sveučilištu Purdue.

Važno je ovo imati na umu ako želite smršavjeti i poboljšati zdravlje.

Donosimo vam 15 načina da se riješite praznih kalorija i unesete više onih koje su organizmu najpotrebnije.

POJEDITE SVOJ SOK

Jedna čaša soka od naranče sadrži 110 kalorija, 23 g šećera i nimalo vlakana.

Jedna naranča sadrži samo 63 kalorije, 12 g šećera i 3 g vlakana, zbog čega se polagano podiže razina šećera u krvi i unesete manje kalorija.

Konzumacija voća umjesto sokova smanjuje rizik od razvoj dijabetesa za 26 posto, dok ga ispijanje soka povećava za 8 posto, prema studiji provedenoj na uzorku od 187.382 ljudi, objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Ova jednostavna zamjena poštedjet će vas stotina kalorija tjedno.

VIŠE O OVOJ TEMI – OVDJE!

Pročitajte i...

Maskara, ali savršena

Pitali smo vizažiste da nam (napokon) objasne kako najbolje nanijeti maskaru, i evo što smo saznali

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Kada, kako i zašto: glavna pitanja o noćnoj njezi lica

Koja je razlika između dnevnih i noćnih krema?

Beach, please!

„Kad je nebo puno zvijezda, a more mirno i toplo, čovjek ima osjećaj da lebdi u svemiru“, konstatirala je glumica Natalie Wood. Ima li što ljepše od dana na plaži? Ili još bolje, večeri! Vrijeme je za putovanje prema moru, a ovo su cool sitnice koje bismo rado ponijeli sa sobom....

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

▲ Povratak na vrh