Kako zaštititi kožu lica od plave svjetlosti koju emitiraju digitalni uređaji?

13.06.2020.

Saznali smo sve o tome kako sačuvati blistav i svjež ten sad kad provodimo više vremena pred ekranima

Što je zapravo plava svjetlost? Iako manje razvikana od UV zračenja, također može doći iz prirodnog izvora (sunčeve svjetlosti), ali u najjačoj formi zrači upravo iz digitalnih uređaja. Plava svjetlost iz sunca nije štetna za kožu kao UV zrake jer u prirodi dolazi u duljim valnim duljinama pa je preslaba da učini veću štetu. No, iz uređaja zrači valnom duljinom od 380 do 500 nanometara, te može prouzročiti tkz. oksidacijski stres na našoj koži, čime se pojačava proizvodnja slobodnih radikala koji, vjerojatno već znate, uzrokuju starenje kože. Osim pojave bora, simptomi mogu biti i umoran te suh, dehidriran ten.

Kako zaštiti kožu lica sad kad provodimo toliko vremena izloženi ovoj neželjenoj energiji? Kao odgovor na povećanje slobodnih radikala, iz bilo kojeg razloga, pa tako i ovog, uvijek dolaze antioksidanti! Najjači antioksidans  je Vitamin C, pa svakako uvrstite neki serum ovoga tipa u svoju izolacijsku beauty rutinu. Brendovi poput Susanne Kaufmann osmislili su posebne 15-to dnevne tretmane za borbu protiv ovog problema, ali bilo koji Vitamin C će poslužiti! Enzim Q10, prisutan u brojnim kremama, kao i hijaluronska kiselina, također su neki od sastojaka koji će pomoći da se koža lica obrani od ovih zraka, te ostane svježeg i zdravog izgleda.

Osim nanošenja antioksidacijskih seruma i krema, dobar način smanjenja štetnog utjecaja je i barem dio dana odmaknuti se od omiljenih nam digitalnih „prijatelja“. Umjesto bingeanja Netflixa, odmorite se uz dobru staru knjigu! Prijateljicu ponekad nazovite na kućni telefon, a za lijepog vremena jednostavno sjednite na balkon (ili se naslonite uz prozor), te promatrajte prirodu- odmoriti će vam oči i dušu (plava svjetlost negativno utječe i na vid), a ten će na čistome zraku dodatno živnuti!

 

Piše: Jasna Rausavljević

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

la roche posay anthelios

Spasite svoju kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Sunce može biti naš najbolji prijatelj i naš najgori neprijatelj. Najnovija dermatološka saznanja ukazuju na to, da sunce utječe na našu kožu tokom cijele godine i može uzrokovati starenje kože, pigmentaciju i oštećenje DNK. La Roche-Posay podiže svijest o optimalnoj zaštiti od sunca i pruža učinkovita rješenja za svaki tip kože

eucerin

Eucerin njegom i uravnoteženom prehranom do zdrave kože

Naša koža je puno više od naše zaštitne barijere. Ona je neraskidivo i blisko povezana s našim osjećajima, a na njoj se odražava cjelokupno stanje organizma. Fizičko stanje utječe na emocionalno; ako naša koža ima problem, imamo ga i mi.

Kada je vrijeme za botoks i druga anti-age pitanja i odgovori

Vi ste pitali, a mi smo doznali odgovore: kada je vrijeme za prvu anti-age kremu, a kad za prvi botoks, koji tip kože sporije stari i koliko novca treba potrošiti da izgledamo mlađe nego što to pokazuje naša osobna iskaznica

Sve što trebate znati o ulju od mrkve

Otkrivamo prednosti prirodnog lijeka za kožu i kosu

elemis

6 savjeta za zdravu i sjajnu kožu

'Dewy', 'radiant', 'glowing', 'glass', 'illuminating' i 'glossy' pridjevi su kojima se najčešće opisuje najnoviji beauty trend u izgledu kože, svježe poput rose. Kako ga postići?

lactourea

Proizvodi za savršenu njegu i obnovu suhe kože

Koža je vrlo osjetljiva i konstantno izložena vanjskim faktorima koji isušuju i oštećuju kožu. Suha koža gubi nutrijente i tako stari, stoga je važno koristiti specifične proizvode koji OBNAVLJAJU kožu.

▲ Povratak na vrh