Kako zaštititi kožu lica od plave svjetlosti koju emitiraju digitalni uređaji?

20.04.2020.

Saznali smo sve o tome kako sačuvati blistav i svjež ten sad kad provodimo više vremena pred ekranima

Svi mi ovih dana provodimo pozamašan dio dana i noći pred ekranima, što zbog posla, što zbog zabave. Možemo reći da nam u izolaciji digitalni uređaji služe kao jedini prozor u vanjski svijet, a sve naše uobičajene aktivnosti koje se odvijaju izvan kuće, poput odlaska na koktel ili predstavu, trenutno su zamijenjene blještećim ekranima kod kuće. Plava svjetlost, koju emitiraju svi digitalni ekrani, već i u uobičajenim okolnostima utječe na kožu lica. A sada kada nam su nam ovi uređaji postali saveznici kroz cijeli dan, ne smijemo zaboraviti da će, ako ne reagiramo na vrijeme, povećano izlaganje ovome zračenju ostaviti neželjene tragove na licu.

Što je zapravo plava svjetlost? Iako manje razvikana od UV zračenja, također može doći iz prirodnog izvora (sunčeve svjetlosti), ali u najjačoj formi zrači upravo iz digitalnih uređaja. Plava svjetlost iz sunca nije štetna za kožu kao UV zrake jer u prirodi dolazi u duljim valnim duljinama pa je preslaba da učini veću štetu. No, iz uređaja zrači valnom duljinom od 380 do 500 nanometara, te može prouzročiti tkz. oksidacijski stres na našoj koži, čime se pojačava proizvodnja slobodnih radikala koji, vjerojatno već znate, uzrokuju starenje kože. Osim pojave bora, simptomi mogu biti i umoran te suh, dehidriran ten.

Kako zaštiti kožu lica sad kad provodimo toliko vremena izloženi ovoj neželjenoj energiji? Kao odgovor na povećanje slobodnih radikala, iz bilo kojeg razloga, pa tako i ovog, uvijek dolaze antioksidanti! Najjači antioksidans  je Vitamin C, pa svakako uvrstite neki serum ovoga tipa u svoju izolacijsku beauty rutinu. Brendovi poput Susanne Kaufmann osmislili su posebne 15-to dnevne tretmane za borbu protiv ovog problema, ali bilo koji Vitamin C će poslužiti! Enzim Q10, prisutan u brojnim kremama, kao i hijaluronska kiselina, također su neki od sastojaka koji će pomoći da se koža lica obrani od ovih zraka, te ostane svježeg i zdravog izgleda.

Osim nanošenja antioksidacijskih seruma i krema, dobar način smanjenja štetnog utjecaja je i barem dio dana odmaknuti se od omiljenih nam digitalnih „prijatelja“. Umjesto bingeanja Netflixa, odmorite se uz dobru staru knjigu! Prijateljicu ponekad nazovite na kućni telefon, a za lijepog vremena jednostavno sjednite na balkon (ili se naslonite uz prozor), te promatrajte prirodu- odmoriti će vam oči i dušu (plava svjetlost negativno utječe i na vid), a ten će na čistome zraku dodatno živnuti!

 

Piše: Jasna Rausavljević

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Naučite plesati balet uz Dior

Usavršite svoje piruete i plié u izolaciji

Intervju: Jasmina Vico, celebrity skincare specijalistica s londonskom adresom

Riječanka s londonskom adresom čije kozmetičke tretmane obožavaju Jodie Comer, Saiorse Ronan i brojne druge glumice s A-liste!

Otkriven detaljan apotekarski recept za njegu kože Marilyn Monroe

U sklopu izložbe „Pink Jungle:1950s Makeup in America“, njujorški Makeup muzej jedan je dio posvetio slavnoj glumici, otkrivši tajnu njezinog savršenog tena. Mnogi jedva čekaju da lock down završi pa da doznaju što je sve Marilyn prepisao kultni dermatolog Erno Laszlo

Što je zapravo mineralna šminka?

Prednosti i mane mineralne kozmetike

▲ Povratak na vrh