Kako zaštititi make-up od učinaka vrućine

20.08.2020.

Pet jednostavnih načina kako osigurati da vam makeup preživi na visokim temperaturama

Vrućina, vlaga i znoj najgori su neprijatelji šminke, a ljeti su potpuno neizbježni. Iako obično ljeti dopuštamo licu da se malo odmori od naših umjetničkih zahvata te je lagana preplanulost i koja pjegica uglavnom jedini makeup koji nam treba tijekom ljetnih mjeseci, nismo se nužno posve spremne odreći ljetnih beauty trendova za čitavu sezonu. Srećom, postoji nekoliko lakih poteza kojima možemo zaštiti makeup na licu čak i kada temperature opasno prelaze trideset stupnjeva. 

Pripremite kožu 

Kako pripremimo kožu prije šminkanja ključno je za efekt i dugotrajnost šminke u svim uvjetima. Pravila su zapravo univerzalna za svako doba godine, no ako želite da vam se makeup drži na licu ususret vrućinama, budite utoliko savjesnije kad to radite ljeti: Najprije očistite kožu, nanesite kvalitetan serum i hidratantnu kremu. Zatim na kožu nanesite podlogu. Važno je pronaći proizvode koji odgovaraju vašoj specifičnoj koži i za većinu to znači imati različite proizvode za različite sezone jer nam koža reagira na meteorološke i ine uvjete. Za ljetnu varijantu birajte laganije proizvode koji će na koži ostavljati prozračni osjećaj, no s jačim SPF-om. 

Važnost dobre podloge 

Također univerzalno pravilo i još jedna točka koja se mijenja iz sezone u sezonu. Pronađite ne samo ljetnu nijansu za kožu koja je sada preplanula, nego i možda čak posve drugačiji proizvod koji će biti idealan za vašu kožu tijekom tople sezone. Ako pucate na sasvim lagani, praktički nevidljivi dojam birajte nešto iz BB ili CC ponude, dok za srednje ili jače prekrivanje pronađite proizvode označene „long wear“. Imajte tamniju nijansu u pripremi, ali nemojte da vas ponesu ambicije preplanulosti da odaberete suviše zagasitu nijansu. Svaka koža drugačije tamni pa uzmite i to u obzir – je li nijansa prema kojoj vam se koža kreće više maslinastih tonova, žućkastih ili ružičastih, to će vam pomoći odabrati idealnu nijansu za ljetne mjesece. 

Zaštitni sloj  

Ovo je ključni korak – bilo da koristite puder ili sprej, odaberite proizvod koji ima ugrađenu formulu protiv vrućine te čak nanesite malo na kistiće prije aplikacije kako biste produljili trajanje stylinga. Tzv. mist, odnosno sprej s efektom raspršivanja poput maglice može biti odličan izbor jer ujedno hidratizira i osvježava lice, no ako vam je koža po prirodi masnija, puderasti proizvodi mogu biti bolji za vas zbog matirajućeg učinka. 

Puderaste teksture 

Čak i ako ste inače sklonije kremastim teksturama, za ljetne ih mjesece radije zamijenite puderastim. Posežite za mat makeupom jer će kremaste i gel teksture teže podnijeti vrućine i ostati na mjestu, a lagani mokri sjaj koji ljeti može izgledati fantastično najčešće nekako dođe sam po sebi… No ako želite potencirati taj dojam, dajte si oduška na očima i usnama (po mogućnosti kad ipak malo pade sunce), samo imajte na umu da ćete možda morati biti spremne za damage control. 

Waterproof 

Ne postoji waterproof šminka bez razloga. Da biste bile sigurne da će vam maskara ostati tako gdje joj je mjesto i da nećete kroz par sati izgledati kao da ste imale tešku noć, jednostavno se prebacite na vodootpornu maskaru za ljetne mjesece. Izbora je mnogo, pronađite svoju favoritkinju među maskarama koje će podnijeti vrućine, ali i ljetni pljusak i nagli napadaj melankolije. Pobjeda u svakom slučaju! 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram Pati Dubroff @patidubroff

Pročitajte i...

Kako ruž zadržati na usnicama dok nosimo masku

"Novo normalno" izazov je na svim poljima, uključujući i makeup.

Kako nositi raznobojne maskare i tuševe

U vremenima kada je maska koja pokriva pola lica neizostavan modni detalj, kako svakodnevni make-up malo „začiniti“ i istaknuti ono što je još vidljivo?

Koliki je zapravo rok trajanja šminke?

Kladimo se da ste svoju maskaru trebali već odavno zamijeniti....

Kraljica neona i glittera pokreće vlastitu makeup liniju

Ikona makeupa u proto-Euphoria stilu izbacuje vlastitu liniju u svim duginim bojama

▲ Povratak na vrh