Maska koja štiti od svevidećeg oka umjetne inteligencije

13.08.2019.

Što čini par ploha!

Illuminati? Masoni? Facebook!? Tko nas to neprestano tjera u kut eksponencijalno sve većim brojem kamera po ulicama i sumnjivim aplikacijama koje skeniraju crte lica? Paranoja gotovo religioznih razmjera polako se, ali sigurno, poput puzavca uvlači u svaku poru modernog društva, budeći u svima strahopoštovanje prema AI. Slična se bojazan može naći u djeteta prestrogih roditelja ili vjerskog fanatika – onih pojedinaca koji se osjećaju neprekidno promatranima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOMA (@noma_design_studio) on

Sličan odnos većina nas ima prema umjetnoj inteligenciji. Mnijenja smo kako je korisna, ali i opasna. Intrigira nas, ali predstavlja apokalipsu. Uzbuđuje i plaši do mjere da se predviđa kao kraj čovječanstva. Takve priče potiče osjećaj da nas netko prati i nadgleda. Tomu na kraj odlučila je stati Ewa Nowak, Poljakinja koja je dizajnirala mesinganu masku koju svrstava u ”nakit za lice”. Nekoliko jednostavnih, organski stiliziranih geometrijskih likova prekriva ključne točke lica, tj. stvara nove, te onemogućuje procese prepoznavanja u uličnih kamera. Neobičnog je oblika kao spoj dekadencije, elegancije i plemenskih ornamenata. Nowak tvrdi kako je koncept nestajanja u masi danas izgubljen.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOMA (@noma_design_studio) on

Istina je takva da je ono čega se zaista bojimo mogućnost da bi naše tajne kad-tad mogle isplivati na površinu. Takvo razdoblje u povijesti, doduše, pod pritiskom druge institucije, već se dogodilo i zove se Srednji vijek. Hoćemo li ponovno pokleknuti pred izmišljenim sucem i potonuti u abisu neznanja ili ćemo ovaj put prihvatiti kako nismo bića savršenstva, već ljudi s manama, greškama i različitim načinima života?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOMA (@noma_design_studio) on

AI robotska apokalipsa jednaka je bilo kojoj drugoj – teška za povjerovati, no uzde kojima vas netko drži, prijeteći kako će vas razgolititi pred svijetom, stvarne su. Takva se moć nekome hipotetski može oduzeti tek kad bi se tajne dijelile bez predrasude, kada ih zaista ne bi bilo. Taj je led doista teško probiti. No, dokle god dopuštamo da nama vladaju demoni i dokle god hranimo tog vuka, stvarajući kulturu kojoj je upiranje prstom prirodnije od pružanje ruke, naći će se netko tko će to znati iskoristiti… a maske, koliko god bile lijepe, samo nas tjeraju dublje i dublje u ovu igru bez granica.

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Što kažete na masku za lice od želea?

Za njihovu masku od lubenice vjerojatno ste čuli, a popularni brend Glow Recipe sada ima novu hit masku za lice

Chanel će se pridružiti online prodaji?

U svijetu mode ponovno se potegnulo pitanje zašto se Chanel i dalje ne može kupiti na internetu?

Ovo je nova najpopularnija maska u beauty svijetu

Radi se o pamučnoj maski s magnetskim djelovanjem za kojom su poludjele "it" djevojke diljem svijeta

Kako možete povećati hidrataciju kože svaki dan?

Nakon ljetnih godišnjih odmora i povratka u svakodnevnu rutinu, posebnu pažnju trebamo posvetiti koži lica kojoj je potrebna dubinska hidratacija i oporavak

▲ Povratak na vrh