Mi smo možda u karanteni, ali naše su grudi napokon slobodne!

10.04.2020.

Da vam je prije mjesec dana netko rekao kako ćete se na sastanku sa šeficom pojaviti u majici bez grudnjaka rekli biste mu da je poludio. No kad se spoje pandemija, #radodkuće i hitni sastanak preko Zooma, sve je moguće

I pritom nema razloga za paniku. Uz mudro pozicioniranu kameru mobilnog telefona koja vas „reže“ tik  ispod vrata, nitko ne mora saznati vašu malu slatku tajnu: da već dva tjedna živite bez grudnjaka! Život u karanteni nije lak, ali ima i svojih prednosti. Primjerice, možete spavati doslovno do pet minuta prije devet (jer nema pretjeranog traffic jama na potezu od spavaće do dnevne sobe). Možete čitav dan provesti u pidžami, možete povesti svog mačka na posao i – možete namjerno zaboraviti obući grudnjak. Posljednjih ste se dana ufurali u ulogu braless heroine, nasljednice slavnih pripadnica francuskog pokreta otpora neudobnim žičanim konstrukcijama koje su predvodile Jane Birkin i Brigitte Bardot. Velika Britanija ima Kate Moss, Amerika Emily Ratajkowsky i Bellu Hadid, a Hrvatska je upravo dobila vas! Toliko vam je udobno da se pitate zašto ste ikad pristali mučiti vlastite dojke.

Autorica i feministica Roxane Gay upravo je tome nedavno posvetila duhoviti status na Instagramu:

Just put a bra on for the first time in who knows and my boob said: Bitch, what?“

Tijekom života u socijalnoj izolaciji, u sebi ste otkrili uspavanu feministicu trećeg vala i jako ste ponosni zbog toga. Jedini je problem što vas je, za razliku od Jane Birkin, majka Priroda nagradila solidnom trojkom pa pomalo počinjete strahovati hoće li one uskoro krenuti prema jugu. Loša vijest glasi- hoće. Dobra vijest glasi- ne zato što tijekom karantene niste nosili grudnjak. Naime, petnaestogodišnje istraživanje o učinku nošenja grudnjaka na izgled i zdravlje grudi provedeno na jednom francuskom sveučilištu  pokazalo je da od njegovog nošenja nema prevelike koristi kad je sila teže u pitanju. Dapače, upravo obrnuto. Nenošenje grudnjaka dugoročno dovodi do razvijanja veće količine mišićnog tkiva koje osigurava prirodnu potporu grudima, dok potpora grudnjaka slabi mišiće u području prsa a to dovodi do brže obješenosti dojki. Nenošenje grudnjaka omogućava i bolji protok krvi u području oko dojki (jer mnoge žene kupuju pogrešan model), što također utječe na izgradnju mišićnog tkiva te veću čvrstoću kože. Sve ovo ipak ne znači da imate naš blagoslov zaboraviti na grudnjak do lipnja jer dotični ipak ima i svojih prednosti. Smanjuje pritisak na vašu kralježnicu, pomaže u održavanju pravilne posture te može u određenoj mjeri oblikovati vašu figuru i utjecati na samopouzdanje. Pod uvjetom, naravno, da ste pronašli onaj Pravi.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Recite zbogom fashion kalendaru na koji ste navikli

Saint Laurent i Gucci podvukli su crtu

Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Naučite plesati balet uz Dior

Usavršite svoje piruete i plié u izolaciji

Genijalan Instagram izazov kuće Helmut Lang

Još jedan u nizu fantastičnih načina za skratiti vrijeme u izolaciji

Shopping vodič: Tie-dye ili službeni uzorak korona sezone

Čini se da su se sve influencerice i svi celebrityiji spontano uskladili oko službene uniforme korona sezone

▲ Povratak na vrh