Može li pretjerana njega prouzročiti problematičnu i osjetljivu kožu?

16.02.2021.

Treba li nam kozmetička dijeta?

Dva dijametralno oprečna pristupa njezi koži, potpuno zanemarivanje i pretjeranog nanošenja kozmetičkih proizvoda, mogu uroditi istim rezultatom. Zbog svakodnevne izloženosti informacijama, novim trendovima i još novijim proizvodima, našli smo se u paradoksalnoj situaciji da od kozmetičke šume ne vidimo drvo. Nekoć, prije internetski dostupnih informacija, nismo imali izbora nego se obratiti dermatolozima i kozmetolozima. Žene su češće odlazile na tretmane stručnjaku koji bi im nakon ‘uviđaja’ znao savjetovati primjerenu njegu koju bi onda i slijedile. Danas smo preplavljeni informacijama i zbog famoznog straha od propuštanja neprestano tragamo za savršenim proizvodom, ma koliko koštao. Kako ćemo ga prepoznati, sve i da na njega nabasamo, ako svako malo uvodimo promjene u kozmetičku rutinu? Pokušavajući postići personalizirani pristup, samoinicijativno kombiniramo njegujuće proizvode. Zatim se čudimo što nam je koža još osjetljivija i sklonija nepravilnostima, katkad i alergijskim reakcijama.

Što nam je činiti? Slavna francuska biokemičarka i samoprozvana epidermologinja Joëlle Ciocco savjetuje korištenje manje proizvoda. Dostajat će ako ujutro i navečer upotrijebite čistač, kremu i/ili serum. Dva potonja trebala bi pripadati istom brendu. Podsjeća da je svaka koža specifična, baš kao što se i međusobno razlikujemo po prehrambenim i ostalim životnim navikama, među kojima je redovit san ključ zdravog i svježeg izgleda. Za kraj poručuje da tek nakon tri mjeseca nanošenja možemo znati je li nam određeni proizvod primjeren. Ne primijetimo li ikakvo poboljšanje, nije.

Piše: Mihaela Batinić

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Zategnuta i mladolika koža lica bez estetskih zahvata? Da, moguće je!

Face Refining Serum iz laboratorija Eisenberg Paris je najbolji saveznik za pravi lifting učinak

Ovi FOREO trendovi pomoći će vam da zablistate

Nakon dugog perioda lockdowna koji smo proveli kod kuće, vrijeme je da zasjamo! Otkrit ćemo vam nekoliko beauty tajni...

gwyneth paltrow

Njega kože, vježbanje... Što sve Gwyneth Paltrow napravi prije nego započne dan

Glumica, poduzetnica i kraljica wellnessa priznaje da je 'high maintenance'

Imamo ključ dugotrajne hidratacije za sve osobe čija koža traži više

Dugotrajna hidratacija s čistim hijaluronom uz nove NIVEA Hydra Skin Effect proizvode

Vrat odaje godine - kako ga održati mladolikim?

Kako spriječiti da se senzualan vrat pretvori u 'turkey neck'?

▲ Povratak na vrh