Može li selfie uzrokovati bore?

21.01.2021.

Ubrzavaju li ekrani starenje i kako to spriječiti

Premda istraživanja nisu još dovoljno ekstenzivna, dosadašnja su pokazala da osim štetnih UV zraka koje vrebaju kada izađemo van, neprijatelja koji može uzrokovati preuranjeno starenje kože imamo i unutar četiri zida – tzv. plavu svjetlost. Plava svjetlost ili HEV (High Energy Visible) svjetlost potječe od ekrana (mobitela, tableta, TV-a, računala), a stručnjaci smatraju da može negativno utjecati na vid, starenje kože, te kvalitetu sna.

Izloženost plavoj svjetlosti noću može narušiti razine kortizola i negativno djelovati na lučenje melatonina, što rezultira time da smo umorni danju, a noću ne možemo zaspati. Valovi HEV svjetlosti prema stručnjacima prodiru duboko u kožu i premda ne predstavljaju rizik od raka kože, neka istraživanja pokazuju da mogu pogoršati hiperpigmentacije i melasme te negativno djelovati na kolagen i elasticitet kože, uzrokujući bore i gubitak tonusa.

Što možemo poduzeti kako bismo zaštitili kožu, vid i zdravi san? Najekstremniji i za mnoge najteži bi bio digitalni detoks, no kako ne bismo odmah zapali u apstinencijsku krizu, stručnjaci preporučaju da se odvojimo od TV ekrana/mobitela/računala/ubaci omiljeni gadget barem nekoliko sati dnevno i posvetimo analognim aktivnostima: čitanju knjiga, šetnji ili nekom hobiju. Kako je zbog posla većini ljudi nemoguće ugasiti ekran i zaputiti se u zalazak sunca, poželjno je nabaviti zaštitni filter za računalo i mobitel protiv plave svjetlosti koji će čuvati naš vid i kožu od štetnih zraka, a za zaštitu očiju na tržištu postoje i razni modeli naočala čija posebna stakla štite od plave svjetlosti. Noću bismo trebali podesiti svjetlinu ekrana na “noćni rad” koja bi trebala biti manje štetna te koristiti topliju i prigušenu rasvjetu, a 2-3 sata prije spavanja izbjegavati gledanje u ekrane (zvuči gotovo nemoguće). A što se tiče kože, savjetuje se upotreba krema sa zaštitnim faktorom i željeznim oksidima, korištenje antioksidansa i vitamina C kao prevencija starenja kože i pomoć kod hiperpigmentacije.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Autentična ljepota od sada je dostupna i online

Proizvodi koji se pridružuju globalnom pokretu održive potrošnje i proizvodnje te predstavljaju primjer buđenja ekološke svijesti u kozmetičkoj industriji su proizvodi koji stoje iza holističkog projekta pod nazivom Authentic Beauty Concept (ABC)

Otkrijte 5 tajni Audrey Hepburn za bezvremensku ljepotu

Iako se kozmetika tijekom godina mijenjala, neki su savjeti ostali univerzalni

Otkrijte zašto je vrhunska francuska DermEden njega sastavni dio skincare rutine žena diljem svijeta

Dermokozmetička linija proizvoda ima bestseller koji mahom nestaje s polica!

▲ Povratak na vrh