Može li selfie uzrokovati bore?

21.01.2021.

Ubrzavaju li ekrani starenje i kako to spriječiti

Premda istraživanja nisu još dovoljno ekstenzivna, dosadašnja su pokazala da osim štetnih UV zraka koje vrebaju kada izađemo van, neprijatelja koji može uzrokovati preuranjeno starenje kože imamo i unutar četiri zida – tzv. plavu svjetlost. Plava svjetlost ili HEV (High Energy Visible) svjetlost potječe od ekrana (mobitela, tableta, TV-a, računala), a stručnjaci smatraju da može negativno utjecati na vid, starenje kože, te kvalitetu sna.

Izloženost plavoj svjetlosti noću može narušiti razine kortizola i negativno djelovati na lučenje melatonina, što rezultira time da smo umorni danju, a noću ne možemo zaspati. Valovi HEV svjetlosti prema stručnjacima prodiru duboko u kožu i premda ne predstavljaju rizik od raka kože, neka istraživanja pokazuju da mogu pogoršati hiperpigmentacije i melasme te negativno djelovati na kolagen i elasticitet kože, uzrokujući bore i gubitak tonusa.

Što možemo poduzeti kako bismo zaštitili kožu, vid i zdravi san? Najekstremniji i za mnoge najteži bi bio digitalni detoks, no kako ne bismo odmah zapali u apstinencijsku krizu, stručnjaci preporučaju da se odvojimo od TV ekrana/mobitela/računala/ubaci omiljeni gadget barem nekoliko sati dnevno i posvetimo analognim aktivnostima: čitanju knjiga, šetnji ili nekom hobiju. Kako je zbog posla većini ljudi nemoguće ugasiti ekran i zaputiti se u zalazak sunca, poželjno je nabaviti zaštitni filter za računalo i mobitel protiv plave svjetlosti koji će čuvati naš vid i kožu od štetnih zraka, a za zaštitu očiju na tržištu postoje i razni modeli naočala čija posebna stakla štite od plave svjetlosti. Noću bismo trebali podesiti svjetlinu ekrana na “noćni rad” koja bi trebala biti manje štetna te koristiti topliju i prigušenu rasvjetu, a 2-3 sata prije spavanja izbjegavati gledanje u ekrane (zvuči gotovo nemoguće). A što se tiče kože, savjetuje se upotreba krema sa zaštitnim faktorom i željeznim oksidima, korištenje antioksidansa i vitamina C kao prevencija starenja kože i pomoć kod hiperpigmentacije.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kako pravilno očistiti lice i druga beauty pitanja: napokon odgovori na vječne dileme

Čak i ako ste uvjereni ste da znate baš sve o šminkanju, njezi kose i kože, za svaki slučaj provjerite imate li besprijekorne kozmetičke navike

Pet besplatnih beauty trikova koje morate znati

Donosimo vam jednostavne trikove koji će olakšati vašu beauty rutinu, a možda ih još niste otkrili

Tri DIY detox kupke za maksimalno opuštanje

Moćno oružje protiv svakodnevnog stresa krije se u vašim kuhinjskim ormarićima

Koliko stres utječe na naš izgled…i kako to spriječiti

Nije psiha jedino što strada kad vam se čini da će vas progutati problemi. Žrtve postaju i vaša koža, kosa, vlasište…Evo i vanjskih znakova koji ukazuju na to da ste pod teškim stresom i da vam tijelo vapi za posebnim tretmanima…

Kako nositi raznobojne tuševe

U vremenima kada je maska koja pokriva pola lica neizostavan modni detalj, kako svakodnevni make-up malo „začiniti“ i istaknuti ono što je još vidljivo?

Kako prestati dodirivati lice

Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

▲ Povratak na vrh