Naša koža je veliki emotivac

09.05.2021.

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Prepoznajete li se u opisima? a) Jutro uoči ispita, lice vam je osuto prištićima. Avaj! b) Dan prije razgovora za posao opsjeda vas osip kakav nikad niste imali. Toliko vas svrbi da počinjete sumnjati na neizlječivu zaraznu bolest. Naravno da nemate vremena istraživati kako zaustaviti njezino širenje, zbog čega se još više češete. Dobro znate da ne smijete podleći panici. Logično, činite upravo to. Osip se do sutra toliko razbukta da uz najbolju volju i neutemeljeni optimizam ne znate kako ćete takvi pred potencijalnog šefa. Što da mu kažete, burna reakcija moje kože najbolji je dokaz koliko mi je stalo do ovog posla? Zapravo, da.

Semafor raspoloženja

Zbog intenzivnog stresa i povišenih emocija moguće su burne reakcije na koži, poput havarije akni, osipa i ekcema, ali samo kod onih koji su i inače skloni takvim ispadima, upozorava doktorica Elise Kleyn, direktorica odjela za istraživanje odnosa između mozga i kože na Sveučilištu u Manchesteru. Emocije mogu potaknuti upalne i imunološke reakcije, ali ih ne uzrokuju. Dok obrnuto ne vrijedi jer nam neugodna zbivanja na koži izazivaju poprilične psihološke protureakcije.

Što se događa?

Posljednjih 40-ak godina psihodermatologija proučava složene odnose između kože te mozga i živčanog sustava. Njihova veza više nije sporna jer je dokazano da se ti organi razvijaju iz istih matičnih stanica u maternici. Važnu ulogu u nastanku psorijaze, rozaceje, akni i atopičnog dermatitisa ima hormon stresa, kortizol. Kako stres uzrokuje otpuštanje hormona i kemikalija koje prenose informacije između stanica u mozgu, krvi i koži, to dodatno raspiruje upalni proces i pretvara ga u kronični problem. Nađemo se u začaranom krugu: nerviranjem zbog kožnog ispada samo raspirujemo njegovu upalu.

Sve je u glavi?

Psihodermatologija se koncentrira na uzročnike bolesti koji nadilaze uobičajeno liječenje simptoma. Pacijenta se ispituje o njegovu iskustvu i emocionalnim reakcijama na događaj koji je mogao prouzročiti, recimo, ekcem, kako bi se odredila najbolja terapija, ali i savjetovala promjena navika. Cilj je umiriti pacijenta. Osvijestiti njegov odnos prema koži jer sadrži receptore koji reagiraju na ljudski dodir, a povezani su s dijelom mozga zaduženim za osjećaj sigurnosti. Ako se zbog kožne iritacije previše češemo, ti receptori prestanu prenositi poruku emocionalne sigurnosti.

Razumijete li njezine poruke?

Bilo bi najlakše za sve okriviti stres i osjećaje jer ih je lako detektirati, ali postoje i drugi uzročnici dermatoloških problema, poput gena, ali i naše odgovornosti. Svatko bi trebao razmotriti uzročno-posljedičnu vezu između stanja na epidermi i ulozi svojih emocija, stresa i životnog stila. Istraživanja su pokazala da emocije imaju poseban utjecaj na kvalitetu funkcioniranja kožne membrane te njezine sposobnosti da se obnovi i obrani od ubrzanih procesa starenja. Imate li inače zdravu kožu, primijetit ćete da se promjene u stresnom razdoblju mogu manifestirati kao preosjetljivost, osjećaj isušenosti ili iritacije.

Pomoć neurokozmetike

Rezultati neuroznanstvenih istraživanja odavno se koriste u kozmetičkoj industriji. Prije 22 godine Lancôme je predstavio kremu Hydra Zen. Pomoću magnetske rezonancije znanstvenici su promatrali reakcije korisnika prilikom njezina nanošenja. Primijetili su da hranjivu njegu percipiramo učinkovitijom ako krema ima žućkastu boju i miris vanilije, baš kao što od sredstva za čišćenje lica očekujemo gelastu teksturu i svjež miris. Neurokozmetiku zanima što osjećamo nakon aplikacije jer je autosugestija važna koliko i objektivna učinkovitost. Ako vjerujemo da djeluje, promijenit ćemo i opću sliku o sebi, nabolje.

 

Piše: Mihaela Batinić

Fotografije: Press, Instagram

Pročitajte i...

10 najgorih beauty savjeta ikad!

Ove savjete nikad nemojte poslušati

la roche posay anthelios

Spasite svoju kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Sunce može biti naš najbolji prijatelj i naš najgori neprijatelj. Najnovija dermatološka saznanja ukazuju na to, da sunce utječe na našu kožu tokom cijele godine i može uzrokovati starenje kože, pigmentaciju i oštećenje DNK. La Roche-Posay podiže svijest o optimalnoj zaštiti od sunca i pruža učinkovita rješenja za svaki tip kože

eucerin

Eucerin njegom i uravnoteženom prehranom do zdrave kože

Naša koža je puno više od naše zaštitne barijere. Ona je neraskidivo i blisko povezana s našim osjećajima, a na njoj se odražava cjelokupno stanje organizma. Fizičko stanje utječe na emocionalno; ako naša koža ima problem, imamo ga i mi.

Kada je vrijeme za botoks i druga anti-age pitanja i odgovori

Vi ste pitali, a mi smo doznali odgovore: kada je vrijeme za prvu anti-age kremu, a kad za prvi botoks, koji tip kože sporije stari i koliko novca treba potrošiti da izgledamo mlađe nego što to pokazuje naša osobna iskaznica

Kako pravilno očistiti lice i druga beauty pitanja: napokon odgovori na vječne dileme

Čak i ako ste uvjereni ste da znate baš sve o šminkanju, njezi kose i kože, za svaki slučaj provjerite imate li besprijekorne kozmetičke navike

Sve što trebate znati o ulju od mrkve

Otkrivamo prednosti prirodnog lijeka za kožu i kosu

▲ Povratak na vrh