Američki niche parfemi

SAD niche parfemi
18.10.2013.

Nezavisna parfemska scena ‘Made in USA’ nema se čega sramiti pred francuskom velesilom

Kada su se francuski pioniri niche parfemistike L’Artisan Parfumeur i Annick Goutal pojavili na tržištu 70-ih i 80-ih, na Starom kontinentu zavladala je potražnja za mirisima koji se ne mogu kupiti bilo gdje i na koje ne miriše bilo tko.

Bez velike reklame, testiranja tržišta i holivudskih zaštitnih lica, nezavisni ili niche parfemski brendovi ubrzo su postali trend i s druge strane Atlantika, a novi milenij donio nam je i američku niche scenu.

Arquiste

Arquiste

Šest Arquisteovih kreacija inspiriranih ‘putovanjem kroz povijest’

Vjerojatno najzanimljiviji novopečeni američki niche brend osnovao je naočiti arhitekt i povjesničar Carlos Huber, tip “poželjnog neženje” meksičkog podrijetla. Tijekom studija u Parizu i Španjolskoj otkrio je čari mediteranskih esencija, ali zbog ljubavi prema arhitekturi vratio se u rodni New York.

Poput vremenskog putnika, svoju parfemsku kuću utemeljio je na ideji da nas mirisi mogu prenijeti na drugo mjesto, u drugo vrijeme. Tako nas citrusni L’Etrog transportira u srednjovjekovnu Kalabriju 1195., a cvjetno-drvenasti Fleur de Louis u 1660. godinu, u vrijeme kad je Luj XIV upoznao Mariju Tereziju Kastiljsku, kojoj je pak posvećena Infanta en Flor. Sviđa nam se gurmanski Arquiste Anima Dulcis.

Yosh Olfactory Sense

Yosh Olfacotry Sense

Yosh Olfactory Sense

“Hrvatska? Obožavam hvarsku lavandu!” rekla mi je kreatorica parfema Yosh Han kad sam prvi put stupio s njom u kontakt.

Od ranog djetinjstva okružena je cvijećem (majka joj je bila ikebanistica koja je vjerovala samo u tradicionalnu kinesku, biljnu medicinu), a ime joj na kineskome znači “mirisna”.

Yosh je parfeme počela kreirati 1994. nadahnuta prirodom, umjetnošću, ljudima i njihovim aurama, čakrama i numerologijom. Zato svaku njezinu kreaciju krase tri brojke: prva označava parfemsku grupu kojoj pripada, druga čakru, a treća je vezana uz numerologiju. U želji da što vjernije opiše što se u nama događa kad osjetimo neki miris, izmislila je čak i novu riječ – transaromacija.

“Kako se mirisi prenose našim osjetilima, i sami se mijenjamo”, objašnjava simpatična Yosh, čiji se parfemsko-aromaterapijski studio nalazi u San Franciscu. Sviđa nam se superosvježavajući i ujedno umirujući Ginger Ciao.

Bond No.9

Bond No.9 Broadway Nite

Bond No.9 Broadway Nite

Francuskinja Laurice Rahme nakon karijere u niche kućama kao što su Annick Goutal i Creed imala je hrabrosti slijediti svoj nos u New York, gdje je prepoznala tržište željno parfema drukčijih od drugih.

U tom megalopolisu vidjela je sigurnu luku za pokretanje parfemske kuće Bond No.9 pa je svoje kreacije posvetila slavnim tamošnjim četvrtima i mitskim lokacijama.

Parfeme Brooklyn, Chinatown, Chelsea Flowers, Central Park, 5th Avenue i Wall Street potpisuju neki od najpoznatijih (francuskih i američkih) nosova. Sviđa nam se fatalni Bond Nº9 New York Oud.

CB I Hate Perfume

CB I Hate Perfume

CB I Hate Perfume 7 Billion Hearts

Među kreatorima parfema Christopher Brosius ima isti status kao Jean-Paul Gaultier među modnim kreatorima – obojica su enfants terribles.

Imenom svog brenda Brosius ne želi doista reći da mrzi parfeme, već da ne voli komercijalne koji uvijek mirišu isto, koji ulaze i izlaze iz mode.

Rodom iz ruralne Pennsylvanije, prvo kozmetičkog iskustvo stekao je u kući Kiehl’s, gdje je često miješao parfeme za posebne klijente i otkrio čari miksanja esencija.

Radeći nakon toga kao taksist u New Yorku i nakon svake mušterije provjetravajući taksi od preteških dizajnerskih mirisa, zaključio je da ljudima trebaju lijepi, nosivi parfemi i otvorio u Brooklynu svoj prvi butik. Sviđa nam se Gingerbread… koji se može kupiti samo tijekom prosinca.

Usput rečeno, Christopher Brosius je osnivač parfemske kuće Demeter Fragrance Library.

Demeter Fragrance Library

Demeter Fragrance Library

Demeter Pure Soap

Filozofija je ove kuće da parfemi trebaju svima biti dostupni (20 dolara po bočici), razumljivi i jednostavni.

Koncepcija je vrlo privlačna: kao što u cvjećarnicu ponekad uđemo “samo da pomirišemo ruže”, u Demeter Fragrance Library ulazimo kako bismo omirisali Vanilla Cake Batter (kolač od vanilije), Baby Powder (dječji puder) ili Leather (miris kože).

Osnivač Christopher Brosius objašnjava da je taj brend pokrenuo jer je shvatio da većina ljudi ne može svaki dan nositi svečane parfeme. “Ako imate ormar pun večernjih haljina, morate imati i ‘udobnu’ odjeću. Tako je i s parfemima.”

Demeterova “knjižnica” broji 250 parfema koje možete nositi u torbici kao svojevrsni kolačić madeleine – kad želite da vas podsjete na nešto lijepo. Sviđa nam se prljavi Dirt.

Strange Invisible Perfumes

Prima Ballerina

Strange Invisible Perfumes Prima Ballerina

“Čudnovati nevidljivi parfemi” nisu toliko neobični koliko su organski. Osnivačica Alexandra Balahoutis iz San Francisca tvrdi da je njihov adut što su prirodno destilirani.

Njezin brend možda je jedini na svijetu koji ima “kućnog destilatora”, ako ga se tako može nazvati, i jedan od rijetkih s vlastitim plantažama biljaka.

Kod Alexandre je sve 100% prirodno i 85-100% organsko. Parfeme koji nisu načinjeni od prirodnih esencija opisuje kao “ono čega se boji u liftovima”.

Za razliku od ostalih prirodnih soliflora, odnosno parfema s jednom esencijom, njezini pričaju priču. Sviđa nam se što su uredi Strange Invisible Perfumes samoodrživi.

Aedes de Venustas

Aedes de Venustas

Aedes de Venustas

Aedes de Venustas (lat. “hram ljubavi”) elitno je okupljalište njujorških parfumera u West Villageu.

Otkad su Karl Bradl i Robert Gerstner 1995. otvorili ADV, na toj se adresi mogu pronaći “najnemogućije” parfemske kreacije, od Eccentric Molecules i Hôtela Costes do Amouagea i Heeleyja.

ADV odnedavno ima i svoj parfem, koji je kreirao slavni Bertrand Duchafour, nos odgovoran za brojne kreacije glasovite kuće L’Artisan Parfumeur. Sviđaju nam se ADV-ovi raskošni izlozi.

 

Tekst: Ivo Parać
Foto: press

Pročitajte i...

Kako miriše Rosie Huntington-Whiteley?

Rosie nam je otkrila 5 svojih najdražih parfema!

Mirisni raj iz kojeg nećete željeti izaći

Znamo gdje možete dobiti mirisnu masažu ruku

▲ Povratak na vrh