Jeste li i vi u svađi sa svojom kosom?

I frizeri plaču
26.12.2013.

Istinite priče iz frizerskih salona u kojima ćete prepoznati svoje (ne)zgode, a možda razvijete i empatiju jer... i frizeri plaču!

Malo je onih koje se sjećaju kada su objavile rat svojoj kosi, ali čini se da nema žene koja je zadovoljna frizurom. Jasno je nama da je opsjednutost kosom samo izvanjska manifestacija unutarnjeg nezadovoljstva zbog mnogo ozbiljnijih problema… pa nismo glupe. Ali, sklonije smo pojednostavljivanju nego ozbiljnom bavljenju sobom i kopanju za pravim razlozima.

Ima i onih koji uopće ne smatraju da je problem u njima ili njihovoj kosici, nego u pogrešnom frizeru koji ne uspijeva pogoditi pravi oblik, dužinu, nijansu, boje… ma ništa ne uspijeva.

Mislite, pretjerujem?! Umjesto odgovora, pitanje: bi li Jennifer Aniston ikada postala celebrity takvih razmjera da nije pronašla savršenog frizera koji joj je kreirao jednu od najkopiranijih frizura 90-ih? (OK, nije sve u kosi, ima nešto i u Bradu Pittu.)

Potraga za kompatibilnim frizerom, onim koji ima Viziju, kojem ne trebaš ništa objašnjavati jer je dovoljno da te pogleda i odmah zna što treba činiti, može potrajati dulje od potrage za normalnim frajerom ili poslom.

Nevjerna frizeru

U nedostatku hrabrosti da barem jednom prigovorim – opet mi je skratio kosu iako mu već godinu dana skrušeno ponavljam da je puštam – ne preostaje mi ništa drugo nego slatka prijevara. A stvar se itekako počinje komplicirati kada postaneš nevjeran frizeru.

Više je žena koje su se usudile suprotstaviti svome despotski nastrojenom šefu ili u muškom društvu promijeniti TV-program tijekom finala Lige prvaka nego je onih koje su se drznule proturječiti frizeru

Zbog svog ‘promiskuitetnog’ ponašanja svojedobno nisam zalazila u pojedine kvartove iz straha da bih mogla sresti svoju ‘bivšu’ frizerku. Kako je sve počelo ići u smjeru ‘cura-dečko’ odnosa, odlučila sam da ću i na frizere primjenjivati ‘relationship’ taktiku: „Nije problem u tebi, nego u meni.“ Čim dođem u novi salon, odmah priznam da sam neodlučna i sklona mijenjanju partn…frizera. A ako se više ne pojavim, neka to ne doživljavaju kao svoj neuspjeh. Ponavljam, problem je u meni!

Naravno da takav nepromišljen stil života ima i svoju cijenu. Poput bilo kojeg odnosa, i ovaj zahtijeva vrijeme, a dva-tri posjeta u nekoliko mjeseci nisu ni približno dovoljni da upoznaš nečiji način rada i razmišljanja.

Zadnji, blago rečeno, nesporazum s mojom novom frizerkom dogodio se kada sam joj rekla da mi skrati šiške. Dugogodišnje iskustvo poučilo me da od prevelikog objašnjavanja nema koristi pa sam se puna povjerenja prepustila škarama… poput ovce. Zažmirila sam kad je prvi put cvaknula. Dvije gospođe koje su dotada živahno raspravljale ušutjele su kao zalivene. Otvorila sam oči, ali prekasno. Toliko je visoko zarezala da sam mogla vidjeti tjeme, bez kose.

Ta ekstravagantna kreacija, s kojom sam se sljedeća dva mjeseca hrabro probijala kroz život, djelovala je vrlo inspirativno na ostale. „Trebala si joj reći da ti iznad čela stavi ekstenzije. Izgledale bi kao resice na tepihu“, predlagali su jedni veselo komentirajući moj novi ‘shortcut look’. „Još bolje“, dodavali su drugi šaljivdžije, „dok ti ne naraste kosa, mogla bi nositi znojnik. Možeš reći da je to tvoj ‘fashion statement’.“

Gerilski saloni u ilegali

Dojučerašnji pripravnici i talentiraniji frizeri iz najpoznatijih zagrebačkih salona koji prije 15-ak godina nisu imali novca za pravo osamostaljenje pa su otvarali ‘gerilske’ salone u iznajmljenim stanovima u centru Zagreba. Bila je prava umjetnost doznati tko je na kojoj adresi, a za ulazak si još trebao i ‘lozinku’, ime insajdera, osobe koja te preporučila.

Zahtjevna i iscrpljujuća potraga za frizerom s Vizijom krajem 90-ih odvijala se ‘na rubu zakona’ jer je tada u Zagrebu vladao trend ilegalnih, ali ‘fancy’ frizerskih salona

Preko prijateljičine prijateljice doznala sam da u Petrovoj ordinira Miró (s naglaskom na ‘o’, kao slikar, ne kao neki priprosti ‘Miro’). Em je imao Viziju, em je nevjerojatno sličio na Johnnyja Deppa.

Nisu mu mogle odoljeti ni finije zagrebačke gospođe. Zvonjenje na portafon izvjesnog Markovića vjerojatno je i na njih djelovalo kao adrenalinski ekvivalent ulaženju u ilegalne točionice u najcrnje doba prohibicije.

Nitko nije znao izvući pramenove kao Miró pa se zbog njegovog magičnog dodira trpjelo bez prigovora. U uskom predsoblju šarmantnog dvosobnog stančića na ukazanje Miróa čekali ste stisnuti s manekenkama, uglednim odvjetnicama i preobraćenim pankericama kojima su dredloksi uništili kosu.

Najčešće nam se obraćao ‘preko’ svoga krhkog pripravnika s kojim bi teatralno izmjenjivao šifre boja. Laiku je to zvučalo kao: „Ovdje nikako ne ide B-92. Idealna je nijansa U-2 u kombinaciji s M-48.“ Pobožno prateći ritual iznad svoje glave, zateklo me izravno pitanje samog Miróa. „Od koga ste doznali za moj salon?“ Nisam se mogla sjetiti imena. Nešto na ‘a’. „Čula sam od Anite i Alme“, pokušala sam se izvući. Neuvjerljivo. Za njega sam bila obična autsajderica.

I frizeri plaču!

Daleko od toga da su frizeri ‘polubožanska’ bića. Dok me jedna frizerka pokušavala otpremiti iz salona riječima da je baš ta ekstravagantna frizura u trendu, skupila sam hrabrosti i prvi se put zauzela za sebe: „Ne želim izgledati moderno, nego pristojno!“

I frizeri imaju svoje frizere. I oni izlaze iz salona nezadovoljni svojim frizurama. I oni plaču!

Napravila mi je konzervativniju verziju i priznala da ni ona ne bi takva na ulicu. Tek sam tada počela ispitivati svoje frizerke: „Jeste li vi zadovoljni svojom frizurom?“ Laknulo mi je kada sam otkrila da i one imaju iste probleme kao i mi, smrtnici.

„Ne samo da sam kolegici frizerki u detalje objasnila kako da me ošiša nego sam joj pokazala i fotografije modela s takvom frizurom“, povjerila mi se jedna poznata zagrebačka frizerka. „Htjela sam da mi kosa pada naprijed jer mi to najbolje stoji. Kad me počela šišati, vidjela sam da me uopće nije shvatila. Napravila je sve obrnuto.“ Eto, ni frizerke se ne usuđuju prosvjedovati. Kad sjednu u stolac, kao da i one izgube ‘moć’.

„Nisam joj rekla ni riječi. Izašla sam iz salona i rasplakala se.“ Ako upravo asocirate onu staru ‘u postolara najgore cipele’ i u toj izreci pokušavate naći analogiju po kojoj su frizerke ‘kažnjene’ lošom frizurom, odmah odustanite, znate da to spada u sferu pučkih naklapanja.

‘Frizerski zamorci’

Nego, jeste li se ikada pitali na kome frizeri ‘testiraju’ nove tehnike? Da ste se raspitali, doznali biste da pripravnici služe i kao ‘frizerski zamorci’. Istina, to je uvijek na dobrovoljnoj bazi, ali rezultat ih rijetko odobrovolji.

Pouka: Svaka žena želi suprotnu frizuru od one koju ima i učinit će sve dok je ne dobije, makar time uništila kosu

Mlada kratkokosa frizerka koja se nedavno osamostalila ispričala mi je kako se prije nekoliko godina podvrgnula na prvi pogled bezopasnom eksperimentu.

„Upravo smo bili dobili novo sredstvo za ravnanje kose. Imala sam dugu kovrčavu kosu, a oduvijek sam željela ravnu pa sam odmah pristala. Ali sredstvo su mi predugo ostavili. Sva mi je kosa bila spaljena! Morala sam se ošišati na kratko.“

Budite uvjereni da će frizerka s takvim iskustvom uvijek biti puna razumijevanja prema nama, vječito neodlučnim nezadovoljnicama.

P.S. Nadam se da ovim tekstom nisam antagonizirala ljude koji su mi radili na glavi i da mi zbog ovog neće početi raditi o glavi. Pomalo se pribojavam osvete ‘hidrogenskom bombom’ (a baš sam u plavoj fazi).

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Uz ove savjete recite bye bye ispucalim vrhovima

S ovim trikovima bit ćete korak bliže dugoj i njegovanoj kosi

Ima li nešto u no-shampoo trendu?

To 'poo or not to 'poo?

Vodič za kosu u izolaciji

Sve što trebate znati o održavanju kose za vrijeme izolacije i budućim trendovima

Poznati zagrebački frizer Davorin Purić ispričao nam je zašto ne bojati kosu doma i koje ćemo trendove htjeti isprobati kad se otvore frizerski saloni

Sjajan trik kojim je Charlize Theron sakrila izrast

Charlize nam je vječna inpiracija

Hairstyling majstorica Ivana Rimac o pravilnoj njezi kose

Vlasnica salona Ivys podijelila je male tajne zanata

▲ Povratak na vrh