Miris prave kože

Miris kože
04.12.2013.

Znate li da esencija kože zapravo ne postoji nego se simulira 'dimljenim' notama?

Parfemi na bazi kože pojavili su se dvadesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je to doba prvih luksuznih trkaćih automobila, sportskih aviona i prvih emancipiranih žena koje su ih vozile. Njihova je slika obišla svijet: uvijek u hlačama pile su konjak, pušile cigarete (bez cigaršpica) i nosile avijatičarske kožnjake. Vedrile su i oblačile (i oblačile se) kao muškarci. Zvali su ih ‘garçonne’.

Jedan od prvih parfema nastalih u tom duhu bio je Caronov Tabac Blond iz 1919. Snažan kožasto-duhanski parfem kreiran je za strastvene pušačice kako bi komplimentirao mirisu cigareta. Nositi muški parfem tada je bio simbol emancipacije, pa su žene nosile i muževni Knize Ten. Kultni kožasti klasik slavnog bečkog krojača iz 1924. sjajno miriše i dan-danas.

Porodica kožastih (leather, cuir) parfema drugačija je od ostalih. Za razliku od, recimo, cvjetnih koji mirišu konkretno (na cvijeće), porodica kožastih je ‘parafrazirana’ jer esencija mirisa kože ne postoji. Ilustrira se prvenstveno dimljenim’ notama, kao što je ulje brezove smole, nusprodukt suhe destilacije drveta i kore na temperaturi koja se postupno povisuje od 160 do 450°C. Rezultat je ulje (Oleum Rusci) koje miriše poput najfinijeg katrana.

Chanel je 1925. predstavila svoju verziju kože parfemom Cuir de Russie (ruska koža). Bio je inspiriran kožnatim čizmama ruskih vojnika koji su ih laštili uljem od drveta breze kako bi ih učinili vodootpornima. Coco se u to doba mnogo družila s ruskom aristokracijom i umjetnicima u Parizu, a naposlijetku, i njezin dizajner parfema Ernest Beaux bio je Rus.

Prva poznata dizajnerica parfema Germaine Cellier 1940-ih je predstavila Piguetov Bandit, ultimativni kožasti parfem za ‘haharice’.

Osamdesetih su se pojavili moderni muški Bel Ami iz luksuzne kožarske kuće Hermès kojem aficiónadosi, doduše, zamjeraju da ne miriše kao prije. Rochas Macassar jednorog je među parfemima s kožastim notama. Ako budete dovoljno dugo tražili, pronaći ćete ga na eBayu po astronomskim cijenama.

Donedavno malobrojna porodica kožastih parfema danas se vraća u punom zamahu osvježena novim članovima. David Jourquin, francuski esteta, bonvivant i misteriozni parfemoljubac opsjednut detaljima i kožom svoju je opsesiju pretočio u dvije bočice parfema. Dnevni Cuir Mandarine, voćnija i jednostavnija verzija s virdžinijskim duhanom i mandarinom, te večernji Cuir Tabac, tamnija strana kože s notama pačulija i duhana.

Carner Barcelonu, uspavanu španjolsku manufakturu koja od 19. stoljeća proizvodi sirovu kožu za industriju luksuza, oživjela je nasljednica Sara Carner. Trenutačno ludujem za njenom tekućom odom koži Cuirs s notama šafrana i gorućeg plemenitog drveta sandalovine i cedra.

Za ekstraktom parfema M nizozemskog niche brenda poludjeli su blogeri, dok nostalgičari pate za vintage Bel Amijem.

Uz parfem 1740 brenda Histoires de Parfums s koktelom pačulija, breze i smilja, a inspiriranim Markizom de Sadeom, sadizam se odjednom čini kao sjajna stvar.

Vjerovali ili ne, ove godine je automobilska marka Bentley lansirala svoja dva ‘kožnjaka’, Bentley For Men i Bentley For Men Intense u suradnji s Art & Fragrance (istim ljudima koji kreiraju i parfeme Lalique, što je dobar znak).

Bentley Intense sadrži 15-postotnu koncentraciju parfemske vode i vjerojatno je nabolje što se desilo u mainstreamu muške parfemske industrije ove godine. Istodobno je i velika pljuska svima koji misle da muškarci (samo) žele mirisati na ‘sport’.

Tekst: Ivo Parać
Foto: press

Pročitajte i...

Kako miriše Rosie Huntington-Whiteley?

Rosie nam je otkrila 5 svojih najdražih parfema!

Mirisni raj iz kojeg nećete željeti izaći

Znamo gdje možete dobiti mirisnu masažu ruku

▲ Povratak na vrh