Na koju kozmetiku najviše trošimo?

Najvece kozmetoholicarke
13.12.2013.

Njemice najradije ulažu u njegu tijela, Britanke su lude za šminkom, Amerikanke 15 puta dnevno obnove sjajilo, a mi...

Žene diljem svijeta nemaju iste kozmetičke prioritete. Njemice, primjerice, obožavaju preparate za njegu tijela, dok su Britanke lude za šminkom i svim vrstama čistača za skidanje istog.

Amerikanke su izvan svih europskih potrošačkih gabarita: dovoljno je reći da zaposlena žena ujutro upotrijebi 30-ak kozmetičkih proizvoda prije nego što napusti kupaonicu.

Tijekom dana prosječna Amerikanka oko 15 puta nanese sjajilo, dok će prosječna Europljanka to učiniti najviše tri-četiri puta

U Japanu je dominantan kult izbjeljivanja hiperpigmentacijski mrlja pa su najtraženija sredstva za skidanje šminke i izbjeljivanje tena, kao i anti-age preparati. Zanimljivo, gotovo uopće ne mare za anticelulitne proizvode i parfeme.

Sofisticirane Francuskinje su najzahtjevnije potrošačice. Otvorene su za sve novo, ali za razliku od nas, ne zanemaruju olako kozmetičke klasike i dokazane vrijednosti ‘starih beauty-majstora’.

Kao i uvijek, o potrošačkim navikama prosječne Hrvatice teško je jednoznačno govoriti jer prkose svim ekonomskim zakonitostima. Dovoljno je ilustrativan podatak da naše malo tržište na parfeme potroši koliko i deset puta veće poljsko te da smo o kozmetici ovisne koliko i mnogo bogatije Engleskinje.

Tekst: Miheala Batinić
Foto: Imaxtree.com

Pročitajte i...

6 beauty rituala koji štete koži

Svi ponekad griješimo kada je riječ o njezi kože, a najčešće nesvjesno. A kako koža dobro pamti sve naše propuste, vrijeme je da se upoznate s ritualima koje trebate promijeniti već danas

Pomladite se

Promijenite svoj pristup... svemu, pomladite se!

Ako su za bore i debljanje najodgovorniji stres i nezdrav životni stil, zašto ih ne bismo izbjegli reprogramiranjem svojih navika

Rok trajanja make-upa

Kratki rokovi trajanja šminke

I najskuplja kozmetika postane opasna kada joj istekne rok trajanja

Koliko vam je čista tipkovnica

Koliko vam je čista tipkovnica?

Koliko često čistite tipkovnicu ili slušalicu svoga stolnog telefona, mobitel da ne spominjemo?

Kozmetička dijeta

Kozmetička dijeta koja će promijeniti vašu rutinu

Hoće li trotjedna apstinencija od beauty proizvoda vratiti ravnotežu vašem problematičnom tenu?

Beauty mitovi i urbane legende

Ima li istine u nekima od najčešćih kozmetičkih uvjerenja, kao što je 'saniranje' prištića zubnom pastom...

▲ Povratak na vrh