Vodič za dešifriranje anti-age sastojaka

Anti-age sastojci
23.12.2013.

'Treba vam anti-age krema na bazi vitamina C, ali izbjegavajte serume na bazi retinola', objašnjava ljubazna apotekarka, a vi joj se još ljubaznije smješkate...

Kada je riječ o preparatima za pomlađivanje, stalno se govori o vitaminu C, retinolima, AHA kiselinama… Ali malo koja korisnica zna čemu zapravo služe aktivni sastojci kojima se diče preparati protiv starenja ili hidratantne kreme. Osim kemičara i biologa, malo je onih koji ne ustuknu na spomen hijaluronske kiseline i koenzima Q10.

Kako se u 21. stoljeću ne biste osjećali kao da razgovarate s alkemičarom, prije sljedećeg posjeta ljekarnici ili dermatologu proučite mali vodič aktivnih sastojaka.

Vitamin C. Poznat i kao askorbinska kiselina, antioksidans koji pospješuje proizvodnju kolagena ključan je za sjajnu i zategnutu kožu.

Vitamin E. Snažan antioksidans ljekovitih svojstava koji povećava hidratacijsku sposobnost kože. Vitamin E ili tokoferol mora se koristiti uz preparate koji sadrže bakrene peptide.

AHA (alfa-hidroksilne ili voćne kiseline). Prvenstveno su to eksfolijanti koji povećavaju proizvodnju kolagena, stimuliraju obnovu kože, poboljšavanju njezin elasticitet i teksturu te smanjuju pore. Uobičajeni oblici popularne AHA-kiseline uključuju glikolnu, mliječnu i limunsku kiselinu.

Alfa-lipoična kiselina. Učinkovit antioksidans koji popravlja štetu nastalu od UV-zraka, smanjuje sitne bore i velike pore pa je čest sastojak hidratantnih krema.

Koenzim Q10. Antioksidans koji uspješno liječi suncem oštećenu kožu jer potiče nastanak novih stanica te zateže i zaglađuje kožu.

Estrogen. Kontroverzni sastojak čija upotreba još nije službeno odobrena, ali preliminarni rezultati obećavaju smanjenje bora te bolju proizvodnju kolagena i hidrataciju kože.

Zeleni čaj. Prirodni sastojak koji se može naći u nekolicini hidratantnih preparata jer smanjuje nadutost, proširene pore i upalne procese. Iznimno ljekovit sastojak koji ima i antioksidacijska svojstva.

Bakreni peptidi. Sastavni dijelovi bjelančevina od presudne su važnosti za oporavak oštećene kože i izgradnju kolagena. Dermatolozi ih propisuju kao terapiju zalječenja kože nakon postupka dermoabrazije.

Retinol/retin A. Čisti oblik vitamina A prodire duboko u kožu i stimulira obnovu stanica, istodobno potičući izgradnju kolagena. Upozorenje: prilikom prvog korištenja retinola nije isključena pojava crvenila i iritacije pa se ne preporučuje onima osjetljivije kože.

Kojična kiselina. Nusproizvod destilacije rižina vina ima sposobnost usporavanja proizvodnje melanina, odnosno pigmenta odgovornog za boju kože. Kad se koža ošteti i izgubi sposobnost obnavljanja, rezultat je neravnomjerna pigmentacija ili hiperpigmentacija, a tako nastaju staračke, sunčane ili jetrene pjege.

Tekst: MIhaela Batinić
Foto: Getty Images

 

Pročitajte i...

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Jedina tri sastojka koje naša koža zaista treba u beauty rutini

Stručnjaci ih nazivaju «the big three» kozmetike

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

14 odličnih anti-age dnevnih krema sa zaštitnim faktorom

Formule koje će zrelu kožu zaštititi od sunca i vanjskih utjecaja

15 učinkovitih anti-age seruma

Lijepa i mladolika koža u svakom trenu

▲ Povratak na vrh