Pet trendova u prehrani koje će svi prakticirati ove godine

26.01.2018.

Zdrava prehrana jednako je važna kao i vježbanje i dovoljno sna, a svake godine nameću nam se razni novi trendovi i nove zdrave namirnice

Ove godine tako ćemo također isprobavati nove dijete, nove načine uvođenja zdrave prehrane u naš život, kao i post i slične načine čišćenja organizma. U nastavku otkrijte pet trendova u zdravoj prehrani koje ćemo prakticirati ove godine:

Veganska prehrana

Veganska prehrana je već dugo aktualna i prakticira je većina blogera i nutricionista koji se bave zdravom hranom. Razlozi tomu su razna istraživanja koja su dokazala da je industrijski prerađeno meso kancerogeno, činjenica da životnje primaju razne antibiotike i druge lijekove kako bi se spriječile zaraze do kojih često dolazi zbog loših higijenskih uvjeta u kojima žive, ali i sve druge negativne posljedice koje na naše zdravlje prvenstveno ima crveno meso, a onda i sve ostalo. Prehrana na bazi povrća, voća, žitarica i grahorica nudi baš sve što treba tijelu, te je zabluda da bez mesa u tijelo ne unosite proteine. Jedino što čovjeku može nedostajati kad iz prehrane izbaci meso je vitamin B12, no i on se može naći u raznim biljkama i algama.

Egzotični začini

Kurkuma, harissa, kardamom i slični začini bit će veliki hit ove godine. ne samo zbog načina na koji obogaćuju jela već i zbog ljekovitih svojstava koje nose. O superkavi s kurkumom tako smo već pisali,  a osim u nju ovi će se začini dodavati u razna jela s povrćem, smoothieje i druge napitke.

Bez bacanja hrane

Svakog se dana diljem svijeta bacaju ogromne količine hrane pri čemu problem nije samo zagađenje okoliša već i činjenica da veliki broj ljudi u svijetu gladuje, dok zakoni o donacijama hrane jedva i postoje. Mnogi nutricionisti, chefovi i entuzijasti diljem svijeta zato zagovaraju iskorištavanje namirnica od korijena do lista, kako kod kuće tako i u restoranima. Svaki dio namirnice može se iskoristiti bilo za pripremanje jela, bilo za prirodni kompost i slične namjene, i to je prvi korak koji svatko od nas može učiniti odmah.

Naizmjenični post

Ova praksa podrazumijeva da u određenim periodima u danu ne jedete i ne pijete ništa osim vode i čaja bez dodataka kako biste tijelu dopustili da pravilno probavi hranu koju ste konzumirali. Svi znamo da nakon sedam sati uvečer ne bismo trebali jesti kako na spavanje ne bismo otišli dok još probavljamo hranu, no tu je praksu dobro uvesti i nekoliko puta tijekom dana.

Kućna dostava namirnica

U vrijeme kada smo svi prezauzeti i često kao izgovor za lošu prehranu navodimo nedostatak vremena, dostava namirnica je odličan način da uštedite vrijeme. Nude je i neke trgovine zdrave hrane u Hrvatskoj, a ona je sjajan način da vam na kućna vrata stignu namirnice za cijeli tjedan od kojih onda možete pripremati ukusne obroke svakog dana bez izgovora.

Piše: N.B.
Foto:  Brooke LarkJennifer Schmidt on Unsplash

Pročitajte i...

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

Kako pravilno započeti dan?

Doručak je s razlogom najbitniji obrok u danu

Doručak u čaši sa - cimetom

Cimet: okus za niske temperature

Čarobni prah koji želiš u svojoj prehrani

Maca prah-jedan od najzdravijih suplemenata na svijetu

Pusti me, postim

Istina, kontrolirano i razumno apstiniranje od hrane ne zvuči seksi, još manje revolucionarno ili trendi, ali daje priliku probavi da se oporavi, a koži da postane čista i zablista

Kako se riješiti podočnjaka

Stručnjaci otkrivaju čak osam različitih načina da vrećice ispod očiju trajno nestanu

▲ Povratak na vrh