Prenosimo apel za pomoć frizerskoj struci

14.09.2020.

Uvođenjem niže stope PDV-a frizerskoj industriji, dugoročno se ostvaruju višemilijunske koristi za proračun te veća zaposlenost frizera

Istražujući i analizirajući frizersku industriju u Republici Hrvatskoj došli smo do rezultata koje smo objedinili u dokumentu pod nazivom Inicijativa za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge (13%) koja dugoročno donosi višestruke koristi kako državi tako i kompletnoj frizerskoj industriji. Stoga Vas molimo da nam svojom podrškom pomognete u njezinom ostvarivanju.

CILJEVI INICIJATIVE SU:

1. omogućavanje održivosti poslovanja frizerskih salona,

2. zapošljavanje većeg broja frizera,

3. povećavanje standarda frizerskih usluga,

4. smanjenje nelojalne konkurencije – rada na crno,

5. omogućavanje pravednijeg i lakšeg razvijanja salonskog poslovanja,

6. ulazak većeg broja frizerskih salona u sustav PDV-a.


Po trenutnim propisima hrvatski frizerski saloni s godišnjim prometom do 300.000,00 kn nisu u sustavu PDV-a, a čim pređu taj prag ulaze u sustav PDV-a i počinju ga plaćati u visini od 25%. Na taj način vlasnici salona koji žele razvijati svoje poslovanje, osim većih ulaganja, za posljedicu imaju i povećavanje cijena krajnjim potrošačima na usluge u njihovim salonima za 25%. Smatramo da se na taj način njeguje nepravedna konkurencija te se ne stimulira pravedan razvoj poduzetnika u frizerskoj industriji.

Države članice Europske unije mogu samostalno donositi odluke o smanjenju stope PDV-a u slučaju kada takva odluka može povoljno utjecati na poslovanje određenih malih i srednjih poduzeća koja djeluju na lokalnim razinama (Direktiva Vijeća 2006/112/EZ). U popisu tih poduzetnika navedeni su i frizeri, uz opravdanje kako je u frizerskoj struci visok udjel ljudskog rada, frizerima su njihove ruke alat, a uočljivo je i povećanje nelojalne konkurencije u frizerskoj struci tj. rad na crno. Vrijeme je za veći senzibilitet političkih struktura i javnosti vezano uz zahtjevnost i problematiku rada hrvatskih frizera. Vjerojatno nas očekuju i veliki izazovi na jesen i zimu kada ćemo još više osjetiti posljedice korona krize. Stoga tražimo pomoć frizerskim salonima kako bi što lakše prebrodili krizu, ali i dugoročno mogli podići razinu frizerske struke te joj omogućiti pravedniji daljnji razvoj i održivost.

Frizerstvo je jedna od rijetkih profesija koja je preživjela promjene koje nam je donio internet. Frizerski saloni, uglavnom mali obrti, uspjeli su opstati i održati poslovanja na ulicama svih naših gradova kao i u manjim mjestima i selima. To su prostori od lokalnog značaja te su ujedno i mjesta društvenog povezivanja naših građana. Frizerska poslovanja u svim tim mjestima pružaju i mogućnost zaposlenja. Nažalost, broj obrtničkih poslovanja koja opstaju na ulicama svih naših gradova su u opadanju te bi ovakva pomoć potakla i pomogla očuvanje frizerskog poslovanja.

Usluge u frizerskim salonima pružaju se izravno krajnjim potrošačima pa kao posljedicu visokog udjela PDV-a imamo izravnu prijetnju povećanja rada na crno.

Potrebno je ozbiljnije pristupiti problemima frizerske struke s obzirom na njezin značaj u društvu. Za vrijeme nedavne karantene shvatili smo koliko je ljudima, kao i društvu u cjelini, važna osobna urednost koju pružaju frizerski profesionalci. Iz tog razloga važno je olakšati opstanak frizerskog poslovanja zbog svih koristi koje ono pruža zajednici.

Upravo zato napravili smo prijedlog i zamolbu Ministarstvu financija za uvođenje niže stope PDV-a za frizerske salone koji prelaze prag za ulazak u sustav PDV-a. Kroz detaljne analize u kojima je vidljivo kako bi uvođenje niže stope PDV-a imalo višestruko pozitivan utjecaj na zapošljavanje novih frizera koji su tek završili školu, to bi znatno omogućilo i održivost poslovanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a, ali bi također bilo i dugotrajno isplativo za proračun jer bi se na taj način stimuliralo salone da razvijaju svoje poslovanje i iznad propisanog praga za ulazak u sustav PDV-a te bi ih posljedično tome u samom sustavu bilo i mnogo više nego danas.

Analize i procjene učinka napravljene su na razdoblje od 5 godina s uključenim trenutačnim stanjem frizerske industrije te projekcijom kroz tri scenarija (pesimistični, realistični i optimistični).

Prihodi koji neutraliziraju negativni efekt smanjenja stope PDV-a izračunati su na osnovu strukture frizerskih salona prema trenutnom pragu za ulazak u sustav PDV-a, povećanju broja zaposlenika kroz godine kumulativno, prihodima od PDV-a kroz potrošnju osobnog dohotka novozaposlenih kumulativno, prihodima od PDV-a kroz uplate frizerskih salona koji tek ulaze u sustav PDV-a kroz godine kumulativno, te prihodima kroz uplatu doprinosa novozaposlenih frizera kroz godine kumulativno.

Iz analiza i procjena jasno je vidljivo kako bi smanjivanjem opće stope PDV-a za frizerske usluge na 13%, došlo do mnogo većeg broja frizerskih salona u sustavu PDV-a te do povećanja broja zaposlenika u frizerskoj industriji što bi za rezultat prema realističnom scenariju imalo ukupni prihod od oko 79 milijuna kuna od svih kumulativnih efekata u periodu od 5 godina.

Smanjenje opće stope PDV-a na 13% na frizerske usluge ima itekako pozitivan efekt na cjelokupno društvo, a pridonosi i smanjenju sive ekonomije. Prema realističnom scenariju očekuje se:

– Rast od 154% frizerskih salona koji kroz 5 godina ulaze u sustav PDV-a.

– Ukupni porast od 1250 novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

– Ukupni porast od 30 milijuna kuna prihoda PDV-a od potrošnje osobnog dohotka novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

– Direktnim sumarnim efektom možemo očekivati ukupni dodatni prihod od 10 milijuna kuna od uplate PDV-a od salona i novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

– Povrh navedenog možemo očekivati dodatni prihod od 68 milijuna kuna od uplate doprinosa novozaposlenih u razdoblju od 5 godina.

Hrvatska opća stopa PDV-a od 25% je među najvišim u EU, jedino je u Mađarskoj viša nego kod nas. U Češkoj su od 1.5.2020. smanjili stopu PDV-a na frizerske i brijačke usluge s 21% na 10%. Nižu stopu za frizere ima i Slovenija kod kojih je stopa 9,5% već duže od 10 godina. Rad po nižoj stopi PDV-a za frizere omogućile su još neke EU države i one se kreću od 5 do 13,5%. Ovo su EU države u kojima je frizerima omogućeno da imaju nižu stopu PDV-a na svoje usluge: Irska (13,5%), Poljska (8%), Slovenija (9,5%), Češka (10%), Nizozemska (9%), Cipar (5%) i Luksemburg (8%).

Dopuštena niža stopa PDV-a u Hrvatskoj je 13% te bi bilo potrebno da se po toj stopi omogući pravednije poslovanje i našim frizerima. Frizerski saloni koji pređu prag od 300.000,00 kn radili bi s nižom stopom od 13% te bi se ona primjenjivala na kompletnu frizersku uslugu kao i u drugim državama. Za salone koji ne prelaze prag poslovanje bi ostalo isto kao što je bilo i do sada, bez PDV-a.

U dokumentu Inicijative prilažemo sljedeće dokumente:

– Uvodni tekst s obrazloženjima Inicijative

– EU Direktiva Vijeća 2006/112/EZ od 28. 11. 2006. o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost po kojoj je EU državama omogućeno uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge

– Tablica EU država s općim stopama PDV-a i sniženim za frizerske usluge

– Prezentacija smanjenja stope PDV-a ako je 13% salona u sustavu PDV-a na 5 godina

– Efekt smanjenja stope PDV-a ako je 13% salona u sustavu PDV-a na 5 godina

– Efekt smanjenja stope PDV-a na 13% – Objašnjenje tablica i prezentacija kroz period od 5 godina

– Analiza salona u Hrvatskoj i procjena učinka smanjenja stope PDV-a na 13%

– Prednosti i nedostaci PDV-a od 25% i PDV-a od 13%

– Preporuke frizerima za bolje razumijevanje ulaska u sustav PDV-a

– Evaluacija učinaka smanjenja PDV-a u frizerskoj struci, Nizozemska, 2007. (HR, EN, NL)

– Labour-Intensive Services and Changes in Value Added Tax Revenue, Češka, 2016. – Studija koja je pripremljena za uvođenje niže stope PDV-a u Češkoj (EN)

Cijelu inicijativu možete prelistati i na ovom linku: https://bit.ly/2YZFfd2.

Tekst: Denis Vidović
(mag.oec. – osnivač i direktor Hairstyle News)
Fotografija: Instagram @gentlehairdos

Pročitajte i...

Kosa u fokusu: Beauty editorijal za jesensku inspiraciju

Frizure nadahnute različitim povijesnim stilovima ističu prirodnu ljepotu kose

12 savjeta za dugu, zdravu kosu

Kako da vaša kosa bude sjajna, bujna i duuuuga

Trendi boja sezone: Vatrena kosa za vruće ljeto

Gigi Hadid je 'beach blonde' uvojke zamijenila bakrenima

Ljepota kose počinje iz korijena – tretirajte tjeme pažljivo, kao i kožu lica

Ispucani vrhovi, tanke vlasi i beživotni uvojci loš su materijal za dobru frizuru, ali imamo plan kako ćete regenerirati svoju kosu

Što s kosom kada nemate vremena za frizera?

Manjak vremena za odlazak frizeru, ali i manjak izlazaka koji bi vas na to natjerali ne bi trebali biti izgovor za frizuru koja je izgubila formu. Donosimo par frizura koje je lako održavati čak i kada ništa ne stižete

▲ Povratak na vrh